Top 5 jídel z rajčat
Rajčata najdeme v každém obchodě v oddělení zeleniny. Ale napadlo vás někdy o něm uvažovat jako o ovoci? Ne, to vůbec není tak nesmyslná otázka, jak si asi myslíte. O tom, zda je rajče ovoce nebo zelenina, rozhodovaly dokonce i soudy. V USA hned dvakrát, a to v roce 1983 a 2015 a v obou případech rozhodly, že je rajče ovoce. A Evropský parlament o rajčeti rozhodoval v roce 2011 a také rozhodl, že je to ovoce. Takže, pro USA je ovocem, pro Evropský parlament ovocem, pro botaniky ovocem, pro pěstitele zeleninou, pro kuchaře zeleninou. A čím je pro vás?
Vlastně je to úplně jedno, daleko důležitější je, že se rajče pěstuje po celém světě a že jsou jeho plody hojně využívány jak v teplé, tak ve studené kuchyni. A to nejen proto, že má skvělou chuť, ale i proto, že je vhodné pro osoby s chorobami srdce, poruchou látkové výměny, nemocemi krevního oběhu. Rajčata mají antioxidační účinky, takže jsou vhodná i pro různé očistné diety. Podle některých studií také zmírňují nespavost a depresi.
Prostě jsou velmi zdravá a jídla, která z nich můžeme připravit, se počítají určitě na tisíce. Pár z nich vám tu nabízíme jen jako malou inspiraci a jako připomenutí této skvělé kuchařské suroviny.
Italská rajčatová polévka
Tato sytá hustá a horká polévka nás báječně zahřeje v sychravých dnech. Pokud nemáme zrovna po ruce nakládaná rajčata, rozhodně nic nezkazíme tím, že je nahradíme oloupanými čerstvými rajčaty. Opečené chlebové topinky nebo bagetky můžeme podávat k této polévce jako přílohu.
Rajčata plněná kuskusem
Zapečená rajčata naplněná směsí kuskusu, sýra a pikantního koření jsou jako malé pohoštění, lehká večeře nebo jako předkrm skvělá. Příprava nezabere moc času a i začínající kuchař tento jednoduchý recept velmi snadno zvládne.
Rajská omáčka s masovými kuličkami
Kuličky z mletého vepřového masa uvařené v rajské omáčce společně s patřičným kořením můžeme doplnit houskovými knedlíky nebo rýží. Tato varianta klasické rajské omáčky je velmi oblíbená v mnoha rodinách. Vyzkoušejte ji i vy.
Boloňská omáčka
Téměř stejné ingredience jako u předchozího receptu, trochu jiný postup vaření, ale zase je tento recept hlavně o rajčatech. Je to jedna z mnoha variant na proslulou boloňskou omáčku, kterou máme tak rádi ke špagetám nebo k těstovinám vůbec.
Nejlepší domácí kečup
Při velké úrodě rajčat se nám tento recept bude hodit. Doma připravený kečup je přece jen o něco lepší, než ten kupovaný. Jen rajčata a koření, žádné jiné přísady. Výsledkem bude zdravý a pikantní domácí kečup, po němž se jen zapráší.