Top 4 světové trendy pro grilování v roce 2020...
Konečně si můžeme užívat léto, které je spojeno také s grilováním. Časy se mění a také grilování prochází svým vývojem. Pojďte společně nahlédnout pod pokličku aktuálních trendů pro letošní BBQ sezónu 2020.
1. Méně masa
Mnoho z nás má BBQ spojeno s opojnou vůní masa, aktuální světový trend je však jeho omezení. Důvod je jednoduchý, na přípravu jednoho steaku je spotřebováno několik tisíc litrů vody, což je v dnešní době, kdy je všude vody nedostatek obrovské plýtvání. Vysoká produkce masných výrobků má tedy poměrně zásadní podíl na stavu naši Země.
Na trhu se začínají objevovat rostlinné alternativy masa. Některé z nich od toho pravého steaku prostě nerozeznáte. Zaběhněte si do vegetariánského řeznictví a prozkoumejte co nového je na našem trhu. Rozhodně to stojí za zkoušku, prospějete tak svému zdraví a také přírodě. Zeleninové karbanátky si můžete vyrobit i sami doma. Se sladkou BBQ omáčkou tuto vegetariánskou alternativu budete milovat.
2 Uhlí se vrací
Věděli jste, že pravidelně griluje zhruba 81 % Čechů? Grily na dřevěné uhlí používá zhruba polovina z nich. Celosvětově však přibývá mnoho fanoušků, kteří grilují na uhlí a přísahají, že to jídlu dodá jedinečnou a nezapomenutelnou chuť. Mnoho špičkových a luxusních evropských restaurací jako je například SingleThread v anglickém Healdsburgu zařadili jídla připravená na grilu s dřevěným uhlím do svého menu. Nedávno obdrželi svou třetí vyhledávanou hvězdu Michelin.
3. Grily Kamado přechází na vyšší úroveň
Bylo to jen otázkou času, než se Kamado grily posunuly na další úroveň. Již od roku 1974 vyrábí keramické grily, které vám vydrží na celý život. Nyní se může pochlubit novinkou Shokunin. Gril pojmenovaný podle japonského slova mistr nebo řemeslník, je vyroben z nerezové oceli, nikoli z keramiky a jeho součástí je atraktivní, dřevěný rám na odkládání. Tyto víceúčelové grily vám vydrží na celý život.
4. Wagyu hraje prim
Pokud patříte mezi milovníky kvalitního masa toto japonské plemeno byste si měli připsat na svůj wishlist. V několika japonských oblastech se můžete setkat s pojmenováním skotu Wagyu podle oblastí ze kterých pochází. Například hovězí maso Matsusaka, hovězí maso Kobe, hovězí maso Yonezawa, hovězí maso Mishima, hovězí maso Ōmi a hovězí maso Sanda. Maso pocházející z toho skotu se cení zejména pro velkorysé mramorování masa. Dalo by se říci že Wagayu je “princ mezi voly”.
Vyznačuje nejvýraznějším mramorováním, velmi intenzivní chutí a je nejdražším hovězím masem na světě. Mramorování zajišťuje vynikající kulinářské vlastnosti a hodnotí se dle oficiální stupnice BMS (Beef Marbling Standards). Dejte přednost kvalitnímu masu, o kterém jasně víte odkud maso pochází. Příroda a vaše tělo vám poděkují.

Grilovaná mexická ulice kukuřice (Elotes)
Grilovaná mexická ulice kukuřice (Elotes) je další z mnoha možností pro naše letní grilování.

Chimichurri - bylinková omáčka na steak
Argentinská bylinková omáčka na steak či grilované maso. Rozpalte gril a připravte si ke šťavnatému masu tento delikátní sos.

Grilovaný lilek s omáčkou Tahini
Grilovaný lilek s omáčkou Tahini je recept na úpravu lilku na japonský způsob

Klasický grilovaný steak
Klasický grilovaný steak je šťavnatý kousek masa, který podáváme se zeleninovými přílohami nebo saláty.

Grilovaný chřest
Grilovaný chřest je rychlé, dobré a zdravé jídlo. V létě, při posezení na zahradě u grilu si pochutnejte nejen na grilovaném mase.