Top 3 recepty na zdravé bezlepkové vánoční sladkosti…
Vánoční svátky a sladké dobroty jdou ruku v ruce. Zdravá varianta svátečních dezertů vás překvapí svou jednoduchostí a chuťovým zážitkem, který budete chtít opakovat. Následující lahodné recepty také skvěle zapůsobí na vaše hosty, kterým otevřete obzory zdravého cukroví.
1./ Fazolové brownies bez lepku
Toto je nejlepší recept na zdravé brownie, které je jedinečným vánočním dezertem. Postačí vám devět ingrediencí a za necelých 30 minut máte hotovo a to přitom bez lepku a mléka!
1 plechovka černých fazolí scezené a propláchnuté
¼ šálku medu
⅓ šálku rozpuštěného kokosového oleje
1 lžička vanilkového extraktu
¼ šálku kokosového cukru
¼ šálku kakaového prášku
½ lžičky prášku do pečiva
¼ lžičky mořské soli
2 velká vejce
¾ hrnku kvalitní čokolády
Troubu předehřejte na 350 °C. Formu na pečení vymažte tukem a dejte stranou.
Fazole, kokosový olej, kokosový cukr a med vložte do nádoby mixéru nebo kuchyňského robotu. Mixujte, dokud se dobře nespojí.
Přidejte kakaový prášek, sůl, prášek do pečiva a vanilku. Mixujte, dokud nevznikne hladká hmota. Přidejte vejce a mixujte, dokud se nespojí.
Ručně vmíchejte ½ šálku čokolády. Nalijte do vymaštěné formy a posypte zbývající ¼ hrnku čokolády.
Pečte 20-25 minut nebo dokud není povrch ztuhlý a koláč se sotva odlepuje od stěn. Nechte vychladnout a můžete podávat.
2./ Bezlepkové rumové kuličky
Jednoduché rumové kuličky s kokosem jsou skvělou alternativou tradičním moučným dezertům. Rozplývají se na jazyku a jejich jemná chuť je symbolem Vánoc. Jednoznačně navodí tu pravou atmosféru.
1/2 šálku kakaového prášku
1/2 šálku agave syrupu
2 1/2 šálku bezlepkových rýžových sušenek
1/2 hrnku másla
1/2 hrnku mléka
1/2 šálku sušeného kokosu *na ozdobu
1 lžíce rumu
Mléko, sirup a máslo dejte do hrnce na mírný oheň, dokud se máslo a sirup nerozpustí. Vmíchejte suché přísady a rum. Vložte na 30 minut do chladničky, aby směs ztuhla. Nakonec Vytvarujte velikosti vlašského ořechu a obalte je v kokosu.
3./ Bezlepkové mandlovo-čokoládové sušenky s třešněmi
Bezlepkové sušenky, jsou lehké a zdravou pochoutkou pro všechny kdo nejí lepek. Jejich křupavá konzistence s jemným krémem a sladkým ovocem oslní nejen děti, ale i dospělé.
1 šálek mandlové mouky
1/2 šálku kokosu
1/4 agáve sirupu
100 g másla
1 malé vejce
1/4 hrnku nasekané čokolády
1/4 šálku mandlí na plátky
Poleva:
1 šálek bílé čokolády
1 lžíce smetany na zalévání
12 sušených nebo mražených třešní (můžete použít i brusinky)
Všechny ingredience na sušenky smíchejte v míse. Z porcí o velikosti vlašského ořechu vyválíme kuličky, které v dlaních naplocho stlačíme a okraje zarovnáme do dokonalých sušenek. Pečeme při 180°C přibližně 10 minut nebo dozlatova. Nakonec necháme na plechu vychladnout.
Na polevu si připravte bílou čokoládu, kterou rozpustíme ve vodní lázni. Přimíchejte smetanu a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte nasekané třešně nebo brusinky a rozetřeme na sušenky a nechte vychladnout.

Dýňové brownies bez lepku
Jednoduché brownies z dýně je skvělou alternativou, pokud nechcete používat mouku.