Top 10 jedlých hub

Hana R.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Všeobecně platí, že houby začnou růst několik dní po vydatnějším dešti, po kterém následují teplé dny. Tenhle zvláštní koníček, vstát za svítání a vyrazit do lesa, nachodit spousty kilometrů a třeba se i vrátit s prázdným košíkem, provozuje hodně lidí. Ten krásný pocit, když se vracíme z lesa s košíkem plným voňavých hříbků, lišek, masáků a mnoha dalších hub, ten za to stojí. A ta nezaměnitelná vůně při jejich čištění nebo krájení, tu jen tak ničím nenahradíme. K létu, k dovolené, k prázdninám proto patří i houbaření.

Houby vlastně rostou po celý rok, jsou houby jarní, letní, podzimní i zimní. Najdeme je v hlubokých lesích, na mýtinách, v parcích i v zahradách. A také v pěstírnách. Ano, některé z nich dnes už najdeme i na pultech naších obchodů. Houby jsou totiž, již od středověku, velmi oblíbenou tradiční surovinou v české kuchyni. Houbové polévky, vyhlášené houbové omáčky, smaženice, houbové guláše, houbové řízky. Nebo recepty ze staročeské kuchyně, jako je třeba kuba nebo fleky s houbami. Houby můžeme sušit, nakládat, zmrazit i zavařovat, takže kdykoliv se nám zachce, můžeme sáhnout do spíže a uvařit si houbové jídlo nebo houby použít jako koření. Díky tomu, že obsahují více než 90 procent vody, se občas doporučují i při různých dietách. Pro svůj obsah polysacharidu chitinu jsou ale houby dost těžko stravitelné, takže se příliš nedoporučuje jíst je na noc. A samozřejmě, kromě jedlých hub existují i nejedlé a jedovaté a pokud se v houbách opravdu dobře nevyznáme, měli bychom sbírat jen ty, co známe, nebo se poradit s odborníkem.

Některé z těch notoricky známých jedlých hub, které zná každý houbař, jsou například :

Hřib hnědý

Ve starších atlasech hub uváděný také jako suchohřib, patří k nejběžnějším a patrně nejznámějším houbám v našich lesích. Nejvíce roste v srpnu a v září a převážně v jehličnatých lesích. Má masitý klobouk, který málokdy červiví, což je jeho velká výhoda. Jeho uplatnění v kuchyni je velké. Patří do smaženic, je to výborná houba do houbových omáček, hodí se k nakládání a jsou z ní výborné i řízečky.

Bedla vysoká

Je to chutná a oblíbená houba na vysoké nožce, která roste obvykle ve skupinkách v listnatých i jehličnatých lesích, hlavně na prosvětlených mýtinách. Její klobouk se nejčastěji používá ke smažení v trojobalu jako řízek, nebo se jen posolený a s kmínem orestuje na másle nebo sádle. Její nožka se většinou k vaření nepoužívá, ale můžeme ji usušit a použít rozemletou jako houbové koření.

Křemenáč osikový

Najdeme ho v listnatých i smíšených lesích, v hájcích a remízkách. Roste na písčitých půdách, v trávě, v mechu i v listí. Křemenáč osikový se hodí do všech houbových jídel, do houbových směsí, polévek i omáček. Můžeme ho smažit i nakládat do octa, dá se kombinovat i s jinými houbami nebo s různou zeleninou.

Liška obecná

Roste jednotlivě ale i ve skupinách v listnatých i jehličnatých lesích, hlavně pod smrky, borovicemi a buky. Stejně jako u některých jiných druhů hub, je i růst lišek závislý na čistotě ovzduší. Dobrá zpráva je, že se v poslední době opět začaly častěji vyskytovat. Lišky obecné jsou voňavé, chutné houby, které jsou v kulinářství velmi žádané, a to nejen u nás, ale i ve světě. Dají se použít začerstva v kuchyni v houbových jídlech a jsou výborné i nakládáné. Jejich výhoda je i to, že málokdy bývají napadené hmyzem.

Ryzec pravý a smrkový

Ryzce mají za syrova velmi specifickou chuť. Voní sice příjemně, ale chuť je nepříjemná, ostrá. Po tepelné úpravě však tyto ryzce patří jedněm z nejchutnějších hub. Můžeme je přidávat do houbových směsí. Ryzec pravý v octě je kulinářská delikatesa. Tyto dva druhy jsou pro svoji pikantní kořeněnou chuť výborné třeba jen opečené na sucho nebo na sádle, a výborně chutnají také grilované.

Špička obecná

Křehká houbička, která roste většinou ve skupinkách, od jara do podzimu, v zahradách, sadech, parcích a na trávnících. Je to drobná houba vhodná hlavně do polévek, do houbových směsí a pod maso. K vaření se používá pouze klobouček.

Klouzek obecný

Aromatická houba, kterou můžeme klidně zařadit mezi naše nejchutnější. Hlavní doba jeho výskytu je podzim a roste pod borovicemi ve vlhkém mechu. V naší kuchyni má všestranné použití. Můžeme ho naložit do sladkokyselého nálevu, hodí se do polévek i do omáček. Můžeme ho i sušit, ale před tím je nutné sloupnout slizkou pokožku.

Smrž obecný

Smrž obecný patří k prvním jarním houbám a zaslouženě i mezi nejchutnější houby. Je oblíbený nejen u nás, ale je vyhledávaný i ve světě. Roste na jaře, na vlhkých a teplejších místech, v křovinách a lesích. Musíme však pamatovat na to, že smrže nikdy nesmíme jíst syrové, je nutné vždy je tepelně upravit. Pro svou dutou hlavu jsou tyto chutné houby výborné k plnění různými náplněmi a dušení, hodí se do omáček a k masům.

Žampiony

Žampion je u nás masově oblíbená houba, které se česky říká pečárka. Roste v lesích, na loukách i na polích.A také v pěstírnách. Je to právě jedna z těch hub, které si kdykoliv koupíme v obchodě s potravinami. Žampiony můžeme kombinovat se zeleninou, vařit s masem, smažit obalené v trojobalu, naplnit náplní a dusit, mají v naší kuchyni významné místo. Kromě toho snižují hladinu krevního cukru a příznivě působí proti lámavosti nehtů a vypadávání vlasů.

Hlíva ústřičná

Další houba kterou si u nás koupíte v obchodech. Hlíva ústřičná roste na kmenech stromů a za své jméno vděčí tvaru svého kloboučku, který připomíná ústřici. K vaření se použivá právě tento klobouček. Asi nejznámějším a nejoblíbenějším jídlem z této houby je falešná dršťková polévka. Sušená a rozdrcená na prášek se hlíva ústřičná používá v čínské medicíně. Podobně jako žampion, prokazatelně patří k houbám, které jsou našemu tělu prospěšné. Snižuje hladinu cholesterolu, obsahuje bílkoviny, riboflavin, vitamíny B a C.

Jedlých hub je samozřejmě daleko víc, a kromě toho, že jsou kuchařskou delikatesou a velkým obohacením našeho jídelníčku, některé z nich mohou prospět i našemu zdraví.

Odkazy na tématické stránky


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Top 10 jedlých hub, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Top 10 jedlých hub.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: top, jedlých, hub.
For Gastro 2022


×