Tofu - pokrm nejen pro vegetariány
Tofu – ty bílé kostky bez chuti. Tak přesně takto spousta z nás může nazývat právě tento pokrm, který je vegany a vegetariány velice oblíbený… Ti zcela jistě prominou …
Tofu vzniká srážením sojového mléka se síranem vápenatým, popřípadě i jinými prostředky. Původem pochází z Číny, tam totiž patří k tradičním jídlům. U nás se používá především ve zdravém stravování. Tofu můžeme momentálně sehnat v obchodech se zdravou výživou, ale i v supermarketech, hypermarketech nebo drogeriích.
Druhy tofu
Existují dva druhy tofu:
-Tvrdé, které připomíná vzhledem sýr a slouží jako náhražka masa.
-Měkké, které vypadá jako pudink a používá se do dezertů, polévek nebo omáček.
Výhody tofu:
-Vysoký obsah vitamínu B.
-Dobrá stravitelnost.
-Obsahuje vápník, železo a hořčík.
Naopak nevýhodou je, že tofu skoro chybí sirné aminokyseliny.
Látky obsažené v tofu upravují hormonální nerovnováhu, a to díky fytoestrogenu, dále snižují riziko rakoviny prsu, zmírňují vedlejší projevy přechodu a působí jako prevence před osteoporózou. Mimo jiné napomáhají při hubnutí.
Přírodní tofu obsahuje ve 100 g cca:
-Energetická hodnota 471 kJ/112 kcal
-Bílkoviny 15,5 g
-Tuky 2,4 g
-Sacharidy 6,9 g
Tofu je opravdu zcela bez chuti, ale v případě, že se správně upraví a ochutí, může na talíři chutnat nakonec velice dobře.
Tofu jako takové není vhodné příliš pro sportovce ani se nemá jíst denně. Naopak je vhodné do teplejších dní, jelikož dokáže pěkně ochladit.