Tiramisu - Italský dezert, který si zamilujete
Tiramisu je legendární italský dezert, který si získal oblibu po celém světě. Jeho název v doslovném překladu znamená "vytáhni mě nahoru" nebo "pozvedni mě", což dokonale vystihuje povznášející chuťový zážitek, který poskytuje. Kombinace krémového mascarpone, kávy, piškotů a jemného kakaa tvoří harmonický celek, který potěší všechny milovníky dezertů.
Historie tiramisu
Ačkoliv je tiramisu považováno za tradiční italský dezert, jeho historie je překvapivě krátká. Vzniklo pravděpodobně v 60. nebo 70. letech 20. století v oblasti Veneto na severu Itálie. Existuje několik teorií o jeho vzniku, ale nejčastěji se uvádí, že bylo poprvé připraveno v restauraci "Le Beccherie" v městě Treviso.
Jiná teorie tvrdí, že tiramisu původně vzniklo jako posilující pokrm pro těhotné ženy, kojící matky nebo jako energetická vzpruha. Tomu by odpovídal i jeho název.
Ať už je pravda jakákoliv, tiramisu se rychle stalo oblíbeným dezertem po celé Itálii a následně dobylo svět.
Klasický recept na tiramisu
Ingredience:
- 500 g mascarpone
- 4 vejce (oddělené žloutky a bílky)
- 100 g moučkového cukru
- 200 ml silné espresso (vychlazené)
- 2 balení cukrářských piškotů Savoiardi (přibližně 30 ks)
- 2-3 lžíce kvalitního kakaa na posypání
- 50 ml Marsala vína nebo likéru Amaretto (volitelné)
Postup:
- Připravte si kávu: Uvařte silné espresso a nechte ho vychladnout. Pokud používáte alkohol, přidejte ho do kávy.
- Připravte krém:
- Žloutky oddělte od bílků.
- Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru do světlé, nadýchané pěny.
- V jiné míse vyšlehejte bílky se zbytkem cukru na tuhý sníh.
- Do žloutkové směsi opatrně vmíchejte mascarpone.
- Nakonec jemně vmíchejte vyšlehané bílky, aby krém zůstal nadýchaný.
- Sestavte dezert:
- Do obdélníkové formy nebo hlubšího talíře položte první vrstvu piškotů.
- Piškoty rychle namočte v kávě (nenechávejte je v kávě moc dlouho, aby se nerozpadly).
- Na piškoty naneste polovinu krému a rovnoměrně ho rozetřete.
- Přidejte druhou vrstvu piškotů namočených v kávě.
- Naneste zbývající krém a uhlaďte povrch.
- Dokončení:
- Dezert zakryjte potravinovou fólií a nechte ho v lednici odpočívat alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.
- Před podáváním posypte povrch kakaem přes sítko, aby vznikla rovnoměrná vrstva.
Tipy pro dokonalé tiramisu
1. Kvalitní ingredience
- Používejte pravé italské mascarpone – jeho krémová konzistence je pro tiramisu nenahraditelná.
- Savoiardi piškoty mají ideální texturu a savost pro tiramisu. Lze je zakoupit v italských obchodech nebo ve větších supermarketech.
- Připravte silné, kvalitní espresso – káva je jednou z dominantních chutí, proto nešetřete na její kvalitě.
2. Technika přípravy
- Při namáčení piškotů buďte opatrní – měly by absorbovat chuť kávy, ale zůstat dostatečně pevné.
- Krém šlehejte opatrně, aby zůstal nadýchaný a lehký.
- Nespěchejte s podáváním – tiramisu potřebuje čas, aby se chutě propojily a piškoty změkly.
3. Zajímavé variace
Ovocné tiramisu
- Přidejte vrstvu nakrájených jahod, malin nebo borůvek mezi vrstvy krému.
- Můžete také do krému vmíchat ovocné pyré nebo nahradit kávu ovocnou šťávou (např. z lesního ovoce).
Čokoládové tiramisu
- Přidejte do krému 50 g rozpuštěné hořké čokolády.
- Kávu můžete obohatit lžící kakaa pro intenzivnější čokoládovou chuť.
- Mezi vrstvy můžete přidat čokoládové hoblinky.
Citrusové tiramisu
- Přidejte do krému nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru.
- Namísto likéru zkuste použít limoncello pro svěží citronovou příchuť.
Bezalkoholická verze
- Místo alkoholu použijte více kávy nebo přidejte trochu vanilkového extraktu pro obohacení chuti.
- Pro dětskou verzi můžete kávu nahradit čokoládovým mlékem nebo ovocnou šťávou.
4. Servírování a skladování
- Tiramisu se nejlépe vychutnává při pokojové teplotě, proto ho vyndejte z lednice asi 15-20 minut před podáváním.
- Dezert můžete připravit i do jednotlivých skleniček nebo pohárů pro elegantní individuální porce.
- Tiramisu vydrží v lednici až 3 dny, ale není vhodné k zamrazení.
Zdravější alternativa tiramisu
Pokud sledujete příjem kalorií, můžete vyzkoušet lehčí verzi tiramisu:
Ingredience pro odlehčenou verzi:
- 250 g tvarohového sýra (nízkotučného)
- 250 g řeckého jogurtu
- 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 4 vaječné bílky
- Káva a piškoty jako v klasickém receptu
- Kakao na posypání
Postup:
Postupujte podobně jako u klasického receptu, ale místo mascarpone použijte směs tvarohového sýra a řeckého jogurtu slazenou medem. Místo celých vajec použijte pouze vyšlehané bílky pro nadýchanou konzistenci.
Závěr
Tiramisu je nadčasový dezert, který nikdy nevyjde z módy. Ať už se držíte tradičního receptu nebo experimentujete s různými obměnami, jeho lahodná kombinace krémové a kávové chuti vás vždy nadchne. Příprava tiramisu není složitá, vyžaduje však trpělivost a pečlivý výběr ingrediencí. Odměnou vám bude dezert, který okouzlí vaše chuťové pohárky a potěší každého strávníka.
Tak se pusťte do přípravy a dopřejte si tento italský skvost ve vlastní kuchyni!