Tiramisu - Italský dezert, který si zamilujete

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Tiramisu je legendární italský dezert, který si získal oblibu po celém světě. Jeho název v doslovném překladu znamená "vytáhni mě nahoru" nebo "pozvedni mě", což dokonale vystihuje povznášející chuťový zážitek, který poskytuje. Kombinace krémového mascarpone, kávy, piškotů a jemného kakaa tvoří harmonický celek, který potěší všechny milovníky dezertů.

Historie tiramisu

Ačkoliv je tiramisu považováno za tradiční italský dezert, jeho historie je překvapivě krátká. Vzniklo pravděpodobně v 60. nebo 70. letech 20. století v oblasti Veneto na severu Itálie. Existuje několik teorií o jeho vzniku, ale nejčastěji se uvádí, že bylo poprvé připraveno v restauraci "Le Beccherie" v městě Treviso.

Jiná teorie tvrdí, že tiramisu původně vzniklo jako posilující pokrm pro těhotné ženy, kojící matky nebo jako energetická vzpruha. Tomu by odpovídal i jeho název.

Ať už je pravda jakákoliv, tiramisu se rychle stalo oblíbeným dezertem po celé Itálii a následně dobylo svět.


Klasický recept na tiramisu

Ingredience:

  • 500 g mascarpone
  • 4 vejce (oddělené žloutky a bílky)
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 ml silné espresso (vychlazené)
  • 2 balení cukrářských piškotů Savoiardi (přibližně 30 ks)
  • 2-3 lžíce kvalitního kakaa na posypání
  • 50 ml Marsala vína nebo likéru Amaretto (volitelné)

Postup:

  1. Připravte si kávu: Uvařte silné espresso a nechte ho vychladnout. Pokud používáte alkohol, přidejte ho do kávy.
  2. Připravte krém:
    • Žloutky oddělte od bílků.
    • Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru do světlé, nadýchané pěny.
    • V jiné míse vyšlehejte bílky se zbytkem cukru na tuhý sníh.
    • Do žloutkové směsi opatrně vmíchejte mascarpone.
    • Nakonec jemně vmíchejte vyšlehané bílky, aby krém zůstal nadýchaný.
  3. Sestavte dezert:
    • Do obdélníkové formy nebo hlubšího talíře položte první vrstvu piškotů.
    • Piškoty rychle namočte v kávě (nenechávejte je v kávě moc dlouho, aby se nerozpadly).
    • Na piškoty naneste polovinu krému a rovnoměrně ho rozetřete.
    • Přidejte druhou vrstvu piškotů namočených v kávě.
    • Naneste zbývající krém a uhlaďte povrch.
  4. Dokončení:
    • Dezert zakryjte potravinovou fólií a nechte ho v lednici odpočívat alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.
    • Před podáváním posypte povrch kakaem přes sítko, aby vznikla rovnoměrná vrstva.

Tipy pro dokonalé tiramisu

1. Kvalitní ingredience

  • Používejte pravé italské mascarpone – jeho krémová konzistence je pro tiramisu nenahraditelná.
  • Savoiardi piškoty mají ideální texturu a savost pro tiramisu. Lze je zakoupit v italských obchodech nebo ve větších supermarketech.
  • Připravte silné, kvalitní espresso – káva je jednou z dominantních chutí, proto nešetřete na její kvalitě.

2. Technika přípravy

  • Při namáčení piškotů buďte opatrní – měly by absorbovat chuť kávy, ale zůstat dostatečně pevné.
  • Krém šlehejte opatrně, aby zůstal nadýchaný a lehký.
  • Nespěchejte s podáváním – tiramisu potřebuje čas, aby se chutě propojily a piškoty změkly.

3. Zajímavé variace

Ovocné tiramisu

  • Přidejte vrstvu nakrájených jahod, malin nebo borůvek mezi vrstvy krému.
  • Můžete také do krému vmíchat ovocné pyré nebo nahradit kávu ovocnou šťávou (např. z lesního ovoce).

Čokoládové tiramisu

  • Přidejte do krému 50 g rozpuštěné hořké čokolády.
  • Kávu můžete obohatit lžící kakaa pro intenzivnější čokoládovou chuť.
  • Mezi vrstvy můžete přidat čokoládové hoblinky.

Citrusové tiramisu

  • Přidejte do krému nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru.
  • Namísto likéru zkuste použít limoncello pro svěží citronovou příchuť.

Bezalkoholická verze

  • Místo alkoholu použijte více kávy nebo přidejte trochu vanilkového extraktu pro obohacení chuti.
  • Pro dětskou verzi můžete kávu nahradit čokoládovým mlékem nebo ovocnou šťávou.

4. Servírování a skladování

  • Tiramisu se nejlépe vychutnává při pokojové teplotě, proto ho vyndejte z lednice asi 15-20 minut před podáváním.
  • Dezert můžete připravit i do jednotlivých skleniček nebo pohárů pro elegantní individuální porce.
  • Tiramisu vydrží v lednici až 3 dny, ale není vhodné k zamrazení.

Zdravější alternativa tiramisu

Pokud sledujete příjem kalorií, můžete vyzkoušet lehčí verzi tiramisu:

Ingredience pro odlehčenou verzi:

  • 250 g tvarohového sýra (nízkotučného)
  • 250 g řeckého jogurtu
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 4 vaječné bílky
  • Káva a piškoty jako v klasickém receptu
  • Kakao na posypání

Postup:

Postupujte podobně jako u klasického receptu, ale místo mascarpone použijte směs tvarohového sýra a řeckého jogurtu slazenou medem. Místo celých vajec použijte pouze vyšlehané bílky pro nadýchanou konzistenci.

Závěr

Tiramisu je nadčasový dezert, který nikdy nevyjde z módy. Ať už se držíte tradičního receptu nebo experimentujete s různými obměnami, jeho lahodná kombinace krémové a kávové chuti vás vždy nadchne. Příprava tiramisu není složitá, vyžaduje však trpělivost a pečlivý výběr ingrediencí. Odměnou vám bude dezert, který okouzlí vaše chuťové pohárky a potěší každého strávníka.

Tak se pusťte do přípravy a dopřejte si tento italský skvost ve vlastní kuchyni!


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Tiramisu - Italský dezert, který si zamilujete, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:



×