Tipy jak správně zmrazit a rozmrazit potraviny. Na co si dát pozor?
Uložit k ledu sezónní ovoce, zeleninu nebo zásoby masa, je velmi praktické a pro většinu lidí naprosto běžné. I zmrazování potravin však má určitá pravidla, jejichž dodržováním se lze vyhnout zdravotním rizikům a ztrátě kvality. Jak postupovat při mrazení potravin a jak dlouho které u ledu skladovat? To a další užitečné tipy se dozvíte v článku níže.
Patří k nejběžnějším spotřebičům v domácnosti a dnes si umí představit život bez lednice jen málokdo. Myšlenka zmrazovat potraviny se objevila už v polovině 18. století, ale proces byl příliš náročný, a proto se neujal. První lednice podobná té dnešní byla vyrobena v roce 1911 v americké firmě General Electric a vznikla podle návrhu francouzského vynálezce Marcela Audiffrena. Tento báječný objev usnadnil život mnoha hospodyňkám a jeho klady oceňujeme dodnes. I uchovávání potravin v lednici či mrazáku však má svá úskalí.
Konzervování mrazem
V mrazáku se teplota pohybuje okolo bodu -18°C a tato forma konzervace potravin patří k nejšetrnějším. Proč? Ztráty vitamínů a živin jsou totiž oproti jiným způsobům uchovávání jen velmi malé. Nízká teplota přemění vodu v ledové krystaly, mikroorganismy se nemohou množit a potraviny lze skladovat i řadu týdnů, některé dokonce i rok. Platí však pravidlo, že čím kratší dobu stráví potraviny před zmrazením na vzduchu, tím lepší bude jejich kvalita. Důležitá je i doba, za kterou se potraviny zchladí na nízkou teplotu. Některé spotřebiče obsahují funkci rychlého zmrazení, která zaručí co největší čerstvost.
Čerstvé ovoce i zelenina, které chceme uchovat pro zimní období, by mělo putovat do mrazáku rovnou ze zahrádky, podobně jako maso ze zabijačky či právě ulovený kapr. A další pravidla?
Tipy jak správně zmrazovat
Do mrazících boxů by měly putovat co nejčerstvější potraviny, zachovají si tak chuť, živiny i vitamíny. Potraviny v mrazáku uchováváme ve speciálních vzduchotěsných sáčcích nebo uzavíratelných plastových krabičkách, určených do mrazáku.
Ovoce vydrží v mrazáku i rok. Nejlépe se v chladu uchovávají bobuloviny jako borůvky, maliny nebo jahody. Ovoce s velkou peckou je třeba předem odpeckovat. Naopak tropické plody do mrazničky nepatří.
Zelenina se také mrazí velmi snadno a dobře. Kořenovou očistíme, nakrájíme na kostky a šup s ní do mrazáku. Kdo chce mít ještě lepší chuťový požitek, ten ji předem spaří v horké vodě, a poté zprudka ochladí. Listovou zeleninu jako třeba špenát, mrazíme nejprve na plátu a do sáčku nebo krabičky ukládáme až zmrazené lístky. Zabráníme tak jejich slepení.
U zeleniny i ovoce platí, že pro zmrazení se nehodí ty druhy, které obsahují příliš vody. Okurky, brambory a saláty proto snězte raději čerstvé.
Také potraviny s vysokým obsahem tuku nejsou vhodné do mrazničky. I u uzenin proto platí, že by se měly zkonzumovat nejlépe v čerstvém stavu.
Během letní sezóny nosí domů vášniví sběrači kupy hub. Jíst celé léto houby nepřipadá v úvahu, a proto přichází na řadu konzervace. Houby nakrájejte, povařte ve slané vodě, vysušte, a uložte do vzduchotěsných pytlíků. Po rozmrazení budou lépe chutnat, a povařením je zbavíte škodlivých mykotoxinů.
Bylinky lze skladovat v mrazáku například v tvořítku na led. Stačí je nasekat, smíchat s trochou vody a zmrazit.
Maso před mrazení nesolíme a uchováváme po menších porcích v sáčcích.
Vařené pokrmy co nejrychleji ochladíme, alespoň na pokojovou teplotu, a pak zmrazíme.
Jednou rozmrazené jídlo nevracíme zpět. Potraviny rozmrazujeme v míse se studenou vodou. Je to nejrychlejší a nejbezpečnější způsob. Rozmrazování v mikrovlnné troubě se příliš nedoporučuje, protože zejména masu ubírá na chutnosti.
Tabulka skladovatelnosti mražených potravin:
Maso - 6 měsíců, mleté 4 měsíce
Ovoce - 9 - 12 měsíců
Zelenina - 3 - 12 měsíců
Bylinky - 3 - 4 měsíce
Houby - do 6 měsíců
Ryby vykuchané - 1 - 4 měsíce
Pečivo - 1 - 3 měsíce
Mléčné výrobky - 2 - 6 měsíců
Vařené pokrmy - 1 - 3 měsíce
Domácí chleba
Pečivo upečené doma chutná nejlépe čerstvé. Když je ho přebytek, dá se po krátkou dobu uchovat i v mrazáku.
Kuřecí směs se zeleninou a rýží
Drůbeží maso je náchylné k množení bakterií a při jeho zmrazování i rozmrazování je třeba postupovat se zvýšenou opatrností.
Houbová omáčka s muškátovým oříškem
Letní hit, to je houbová omáčka! Houby zmrazujeme povařené v osolené vodě, protože jinak mohou nadělat v mrazáku pěknou paseku.
Borůvkový koláč
Koláč z borůvek v zimě? Proč ne! Ze zmrazených bobulek to jde stejně dobře jako z čerstvých.