Tipy jak správně skladovat potraviny a uchovávat je čerstvé…

Adéla S.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Poradíme vám jak správně uskladnit potraviny, aby si zachovaly co nejdéle svou jakost. Každá potravina má své specifické nároky na skladování a ideální je jim vytvořit čtyři základní zóny skladování. Znalost správného skladování potravin je skvělá prevence před zbytečným plýtváním jídlem.

Chce to systém

Většina zakoupených potravin jako jsou mléčné, masné produkty a některá zelenina se logicky skladují v lednici. Díky tomu si potraviny zachovají na dlouhou dobu čerstvost. Věděli jste však, že uskladnění v lednici má svá pravidla? Potraviny byste měli rozdělit podle svého druhu do jednotlivých poliček, tedy maso zvlášť od mléčných produktů a zeleniny. Díky tomuto systému se vyhnete takzvané křížové kontaminaci a přenosu mikroorganismů. Zároveň můžete zkusit i několik fíglů, které prodlouží trvanlivost některých potravin. Například byliny vydrží mnohem déle, když je uskladníte do alobalu, vybalený parmezán zabalte do pečícího papíru.

Co do lednice nepatří

Některým druhům ovoce a zeleniny chladné prostředí ledně příliš nesvědčí. Týká se to zejména tropického ovoce jako je například ananas, banány, avokádo, mango, citrony, rajčata, lilek, cukety. Raději si v kuchyni vyhraďte velkou mísu na skladování těchto potravin, které negativně reagují na chlad. To stejné platí také o bramborách, cibuli a česneku, místo do lednice je dejte raději do sklepa nebo do chladné spíže.


Suché potraviny

Většina suchých potravin patří do spíže, nebo potravinové skříně a můžete je nechat v originálních obalech. To se týká zejména rýže, těstovin a luštěnin, nicméně doporučujeme tyto potraviny uzavřít do nádob, aby se k nim nedostali moli. Bohužel dnes je již běžné, že si molí nadílku přinesete domů již s nákupem. Zvláštní pozornost byste měli věnovat pečivu, které by se mělo skladovat zabalené v utěrce a uložené v chlebníku. Díky tomu vám pečivo vydrží dlouho čerstvé. Co se týče koření - dobré je ho přesypat do dóziček, díky tomu vám z něj nevyprchá vůně a aroma. Rovněž kávu či sypaný čaj je dobré také skladovat v uzavíratelných dózách.


Rajčatový salát se zakysanou smetanou

Rajčatový salát se zakysanou smetanou


Svěží letní salát, který vás schladí v absolutním parnu.


Těstoviny s chřestem, lososem a fazolkami

Těstoviny s chřestem, lososem a fazolkami


Jednoduchý oběd je jako stvořený pro letní dny.


Kapustičky se slaninou

Kapustičky se slaninou


Perketní antioxidant, který je nabitý zdravím.


Muffiny s kousky čokolády

Muffiny s kousky čokolády


Překvapte své děti čokoládovými muffiny.


Letní krupicová kaše s ovocným přelivem

Letní krupicová kaše s ovocným přelivem


Jednoduchá večeře, když nevíte co vařit.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Tipy jak správně skladovat potraviny a uchovávat je čerstvé…, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: tipy, jak, správně, skladovat, potraviny, uchovávat, čerstvé….

Kde najít informace



×