Těstoviny při dietě? Víme, jak na to!
Nejkrásnější a na dobré jídlo a pití bohaté svátky máme za sebou. Na pořadu dne je shazování nabraných kil a slovo dieta se proto nyní skloňuje obzvlášť často. Jak si vedou těstoviny při shazování kil? Mohou si na nich bez výčitek pochutnat i ti, co drží linii?
Špagety, vřetena, kolínka, flíčky, nudle... Těstoviny patří mezi velmi oblíbené pokrmy po celém světě. V Asii tvoří nudle základ jídelníčku, ale ani u nás v Evropě nedáme na těstoviny dopustit. Je to jídlo nejen chutné, ale většinou také levné a hlavně rychlé! Druhů těstovin je mnoho, proto si vybrat zvládne určitě každý. Jak je to ale v případě, když chcete zhubnout?
Oblíbené tenké provázky
Kdo jako první vymyslel těstoviny, se vedou spory. I když se dnes může zdát, že jde o vynález ryze italský, není tomu tak. Avšak obyvatelé Apeninského poloostrova si mohou připsat mnohé kredity. Zač? Italové původní těstoviny, které podle všeho přivezl do země ze svých cest po Číně Marco Polo, vylepšili a přivedli k dokonalosti. Dali jim nejrůznější tvary, barvy a práci si dali i s vymýšlením chutných omáček. Zasloužili se také o pojmenování oblíbených těstovin, například špaget, jejichž název se odvozuje od italského výrazu "spago", tedy tenký provázek.
Výběr je důležitý
Těstoviny se často vyrábějí ze čtyř ingrediencí, kterými jsou voda, mouka, vejce a sůl, přesto je třeba pečlivě vybírat. Po nudlích z bílé mouky totiž příliš nezhubnete. Naštěstí jsou k dostání i těstoviny z kvalitnější, tvrdozrnné pšenice. Nesou přízvisko semolinové a dobře udělají také zažívání. Takové produkty obsahují více vlákniny, která ve střevech nabobtná a zabraňuje rychlému nárůstu cukru v krvi. Díky nižšímu glykemickému indexu se pocit hladu dostaví o něco déle než u klasických těstovin a nehrozí zbytečné přejídání.
Při hubnutí je proto lepší zaměřit se na semolinové produkty, ale také na těstoviny celozrnné, které zasytí na delší dobu než ty z bílé mouky a jsou bohatší na vlákninu. K dostání jsou však nejen pšeničné, ale také těstoviny vyrobené z cizrny, pohanky, čočky, guinoy či konjaku, které platí za dietní.
Nepodceňujte dobu vaření
Převařené, blátivé těstoviny nejsou zrovna hit na talíři, který by dobře chutnal. Navíc pochroumají dietní plán, protože takto uvařené těstoviny mají vyšší glykemický index než nudle uvařené "al dente", čili na skus. Co to znamená? Laicky řečeno trvá tělu o něco déle takovou potravinu strávit, a díky tomu vydrží pocit nasycení o něco déle.
Dbejte na správné porce
Když do hrnce vsypete množství těstovin jen tak od oka, neděláte dobře. Při dietě je nutné dbát na správnou rovnováhu bílkovin, sacharidů i vlákniny v pokrmech, proto je nutné potraviny předem odvážit. Pro těstoviny platí – na 1 porci připadá 100 g suché potraviny.
Volba omáčky
Špagety zalité lahodnou smetanovou omáčkou? Při dietě zakázáno! Také omáčka se počítá, proto je nutné volit dietnější, například zeleninové varianty. Omáčku lze navíc zcela vynechat a těstoviny ochutit například pestem, nastrouhaným parmezánem či olivovým olejem s česnekem.
Cuketové špagety s krevetami
Těstoviny nemusí být jen z obilovin a luštěnin. Vyzkoušejte tuto low carb verzi oblíbeného pokrmu a klasické špagety nahraďte cuketou.
Těstoviny s pečenou paprikou a kozím sýrem
Zajímavá chuť i snadná příprava. I to jsou bonusy tohoto pokrmu, který připomíná dovolenou u moře.
Low carb jogurtový chléb
Při dietě se není třeba zcela zříkat pečiva. Vyzkoušejte recept na tento low carb chlebíček. Chutná a nepřibírá se po něm.
Krevety se špagetami a rajčatovou omáčkou
Mořské plody a těstoviny se dobře snáší. Krevety jsou hotové za pár minut a v rajčatové omáčce se budou dobře vyjímat.