Těstoviny – jejich dělení a nejznámější druhy, jako jsou špagety, fusilli a lasagne

Lukáš Svítil

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Těstovin po celém světě existuje celá řada. Mohou se rozdělit na několik set druhů. Ty úplně nejběžnější se dělí na dlouh...

Těstovin po celém světě existuje celá řada. Mohou se rozdělit na několik set druhů. Ty úplně nejběžnější se dělí na dlouhé, krátké a ploché tvary. Existují samozřejmě i těstoviny plněné nebo drobné do polévky. A mezi těmito druhy jsou ještě různé regionální varianty. Češi ovšem podle statistik mají nejraději těstoviny zapečené.

Dlouhé těstoviny

Dlouhé sušené těstoviny v podobě notoricky známých špaget jsou jeden z prvních druhů, které byly z Itálie vyvezeny. Vedle špaget existují i další druhy dlouhých těstovin, které tak populární nejsou, ale díky tomu, že neexistují žádná pravidla na kombinování těstovin a nejrůznějších omáček, otevírá se prostor pro nekonečné experimentování. Nejlépe se ale přece jenom dlouhé těstoviny hodí buď k řídkým a přilnavým omáčkám, nebo naopak k omáčkám hustým a jemným. Přilnavá omáčka je taková, která je uvařena z těchto složek – olivový olej, máslo, smetana, vejce, jemně strouhaný sýr nebo nasekané čerstvé bylinky. Pokud do těchto omáček přidáváte větší věci, je dobré je najemno nasekat.

Dlouhé těstoviny se vyrábějí v různých délkách. Ve specializovaných obchodech můžete najít i velmi dlouhé těstoviny, které jsou však náročnější na přípravu a konzumaci. Zajímavější je šířka a stavba jednotlivých těstovin, protože mohou být ploché, duté, hranaté, kulaté nebo dokonce stočené do hnízd. Rovné dlouhé těstoviny jsou vyrobené z tvrdé pšenice, ty které jsou stočené nebo mají vlnitý tvar, se vyrábějí z vaječného těsta. Ale není to vždycky pravidlem.

Špagety, jejichž název je odvozen od italského slova spago, neboli hezky česky špagát, pocházejí původně z Neapole. Délka a šířka se mohou lišit a jejich tloušťka se označuje číslem. Narazit můžete na nejrůznější druhy, namátkou třeba na celozrnné, špenátové nebo s chilli.


Tagliatelle jsou nejběžnějším typem stužkových těstovin. Mají obvykle šířku kolem 8 až 10 milimetrů. Tento druh dlouhých těstovin pochází z Boloně. Prodávají se také v různých příchutích. Charakteristické pro ně je, že jsou stočené do hnízda, které se vařením rozpojí. Nejčastěji se podávají z boloňskou omáčkou.

Fusilli jsou spirálovité špagety a připomínají dlouhé vývrtky. Někdy se označují jako fusilli lunghi, tedy dlouhé, aby se odlišily od své slavnější kratší varianty. Oblíbené jsou s rajčatovými omáčkami.

Linguine znamenají v překladu jazýčky a označují velmi tenké těstoviny, které jsou podobné špagetám, ale mají zploštělé okraje. Hodí se do omáček s olivovým olejem nebo do jemných rajčatových omáček.

Krátké těstoviny

Variant krátkých těstovin existují po celém světě stovky. Někteří lidem jim dávají přednost před dlouhými, protože se lépe vaří a i jejich konzumace je snadnější. Použít lze prakticky jakýkoliv tvar. Krátké těstoviny se dělí do dvou základních skupin. Pasta secca jsou vyrobené z mouky z tvrdé pšenice a vody a jde o rozšířenější druh. Do druhého typu se přidávají vejce a mají tedy žlutější barvu a jsou také výživnější. Tyto se velmi dobře hodí k hustým, krémovým a masovým omáčkám. Mají kratší dobu varu a tolik nelepí. A i přesto, že stojí o něco víc peněz, jejich obliba stoupá.
Často také můžete narazit na různé barevné varianty.

Farfale v překladu znamenají motýli, které svým tvarem připomínají. Díky své oblíbenost je můžete dostat v široké škále barev a příchutí. Podávat je můžete s libovolnou omáčkou a zejména děti je milují.

Fusilli mají podobu tenkých spirál. K jejich výrobě se používá tenký drát, na který se těstoviny navíjejí. Když je vaříte, takto vytvořená spirála se rozvine. Nejčastěji jsou bezvaječné a bez příchuti. Neplést s těstovinami eliche.

Penne jsou velmi populární na celém světě. Charakterizuje je dutý vnitřek, mají podobu trubičky, avšak jejich konce jsou ukrojené našikmo. Dobře se hodí k robustnějším omáčkám, které dobře drží uvnitř těstoviny.

Chifferini jsou malé zahnuté trubičky. U nás v Čechám jim říkáme kolínka. Někdy mohou být vroubkované. Jejich otvory se snadno naplní omáčkou.

Ploché těstoviny

I když existuje mnoho druhů plochých těstovin, jediné ploché těstoviny určené pro zapékání v troubě jsou lasagne. Klasické lasagne jsou proložené vrstvami boloňské omáčky, bešamelu a sýra. Také je možné jednotlivé plátky vložit do vroucí vody, stočit a dát i s náplní zapéct. Všechny typy lasagní jsou určené pro tento typ úpravy a konzumace, nikde se nepodávají samostatně s omáčkou.

Existují tři barevné kombinace lasagní. Lasagne žluté bez příchuti, zelené ochucené a hnědé celozrnné. Většina lasagní je rovná, ale najít můžete různě zvlněné, což pomáhá udržet na těstovině omáčku.
Vždy si prostudujte návod k přípravě. Bezvaječné lasagne se totiž musí předvařit, než se začnou vrstvit a rolovat. Nicméně poslední dobou v obchodech narazíte zejména na lasagne, které nesou označení bez předvaření, takže je můžete v syrovém stavu rovnou vrstvit v pekáči a dávat do trouby.

Těstoviny s tuňákem

Těstoviny s tuňákem


Jedna z nejoblíbenějších variant jsou těstoviny s tuňákem, které mají nejraději děti.


Špagety Carbonara

Špagety Carbonara


Ideální rychlý oběd představují špagety Carbonara se slaninou a zamíchaným teplým vajíčkem.


Lasagne se špenátem

Lasagne se špenátem


Super varianta vegetariánských lasagní, kterou upečete velmi jednoduše a rychle v troubě.


Italské těstoviny  Alfredo

Italské těstoviny Alfredo


Zde je originální varianta těstovin s omáčkou Alfredo pro opravdové gurmány.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Těstoviny – jejich dělení a nejznámější druhy, jako jsou špagety, fusilli a lasagne, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:



×