Těstoviny – jejich dělení a nejznámější druhy, jako jsou špagety, fusilli a lasagne
Těstovin po celém světě existuje celá řada. Mohou se rozdělit na několik set druhů. Ty úplně nejběžnější se dělí na dlouhé, krátké a ploché tvary. Existují samozřejmě i těstoviny plněné nebo drobné do polévky. A mezi těmito druhy jsou ještě různé regionální varianty. Češi ovšem podle statistik mají nejraději těstoviny zapečené.
Dlouhé těstoviny
Dlouhé sušené těstoviny v podobě notoricky známých špaget jsou jeden z prvních druhů, které byly z Itálie vyvezeny. Vedle špaget existují i další druhy dlouhých těstovin, které tak populární nejsou, ale díky tomu, že neexistují žádná pravidla na kombinování těstovin a nejrůznějších omáček, otevírá se prostor pro nekonečné experimentování. Nejlépe se ale přece jenom dlouhé těstoviny hodí buď k řídkým a přilnavým omáčkám, nebo naopak k omáčkám hustým a jemným. Přilnavá omáčka je taková, která je uvařena z těchto složek – olivový olej, máslo, smetana, vejce, jemně strouhaný sýr nebo nasekané čerstvé bylinky. Pokud do těchto omáček přidáváte větší věci, je dobré je najemno nasekat.
Dlouhé těstoviny se vyrábějí v různých délkách. Ve specializovaných obchodech můžete najít i velmi dlouhé těstoviny, které jsou však náročnější na přípravu a konzumaci. Zajímavější je šířka a stavba jednotlivých těstovin, protože mohou být ploché, duté, hranaté, kulaté nebo dokonce stočené do hnízd. Rovné dlouhé těstoviny jsou vyrobené z tvrdé pšenice, ty které jsou stočené nebo mají vlnitý tvar, se vyrábějí z vaječného těsta. Ale není to vždycky pravidlem.
Špagety, jejichž název je odvozen od italského slova spago, neboli hezky česky špagát, pocházejí původně z Neapole. Délka a šířka se mohou lišit a jejich tloušťka se označuje číslem. Narazit můžete na nejrůznější druhy, namátkou třeba na celozrnné, špenátové nebo s chilli.
Tagliatelle jsou nejběžnějším typem stužkových těstovin. Mají obvykle šířku kolem 8 až 10 milimetrů. Tento druh dlouhých těstovin pochází z Boloně. Prodávají se také v různých příchutích. Charakteristické pro ně je, že jsou stočené do hnízda, které se vařením rozpojí. Nejčastěji se podávají z boloňskou omáčkou.
Fusilli jsou spirálovité špagety a připomínají dlouhé vývrtky. Někdy se označují jako fusilli lunghi, tedy dlouhé, aby se odlišily od své slavnější kratší varianty. Oblíbené jsou s rajčatovými omáčkami.
Linguine znamenají v překladu jazýčky a označují velmi tenké těstoviny, které jsou podobné špagetám, ale mají zploštělé okraje. Hodí se do omáček s olivovým olejem nebo do jemných rajčatových omáček.
Krátké těstoviny
Variant krátkých těstovin existují po celém světě stovky. Někteří lidem jim dávají přednost před dlouhými, protože se lépe vaří a i jejich konzumace je snadnější. Použít lze prakticky jakýkoliv tvar. Krátké těstoviny se dělí do dvou základních skupin. Pasta secca jsou vyrobené z mouky z tvrdé pšenice a vody a jde o rozšířenější druh. Do druhého typu se přidávají vejce a mají tedy žlutější barvu a jsou také výživnější. Tyto se velmi dobře hodí k hustým, krémovým a masovým omáčkám. Mají kratší dobu varu a tolik nelepí. A i přesto, že stojí o něco víc peněz, jejich obliba stoupá.
Často také můžete narazit na různé barevné varianty.
Farfale v překladu znamenají motýli, které svým tvarem připomínají. Díky své oblíbenost je můžete dostat v široké škále barev a příchutí. Podávat je můžete s libovolnou omáčkou a zejména děti je milují.
Fusilli mají podobu tenkých spirál. K jejich výrobě se používá tenký drát, na který se těstoviny navíjejí. Když je vaříte, takto vytvořená spirála se rozvine. Nejčastěji jsou bezvaječné a bez příchuti. Neplést s těstovinami eliche.
Penne jsou velmi populární na celém světě. Charakterizuje je dutý vnitřek, mají podobu trubičky, avšak jejich konce jsou ukrojené našikmo. Dobře se hodí k robustnějším omáčkám, které dobře drží uvnitř těstoviny.
Chifferini jsou malé zahnuté trubičky. U nás v Čechám jim říkáme kolínka. Někdy mohou být vroubkované. Jejich otvory se snadno naplní omáčkou.
Ploché těstoviny
I když existuje mnoho druhů plochých těstovin, jediné ploché těstoviny určené pro zapékání v troubě jsou lasagne. Klasické lasagne jsou proložené vrstvami boloňské omáčky, bešamelu a sýra. Také je možné jednotlivé plátky vložit do vroucí vody, stočit a dát i s náplní zapéct. Všechny typy lasagní jsou určené pro tento typ úpravy a konzumace, nikde se nepodávají samostatně s omáčkou.
Existují tři barevné kombinace lasagní. Lasagne žluté bez příchuti, zelené ochucené a hnědé celozrnné. Většina lasagní je rovná, ale najít můžete různě zvlněné, což pomáhá udržet na těstovině omáčku.
Vždy si prostudujte návod k přípravě. Bezvaječné lasagne se totiž musí předvařit, než se začnou vrstvit a rolovat. Nicméně poslední dobou v obchodech narazíte zejména na lasagne, které nesou označení bez předvaření, takže je můžete v syrovém stavu rovnou vrstvit v pekáči a dávat do trouby.

Těstoviny s tuňákem
Jedna z nejoblíbenějších variant jsou těstoviny s tuňákem, které mají nejraději děti.

Špagety Carbonara
Ideální rychlý oběd představují špagety Carbonara se slaninou a zamíchaným teplým vajíčkem.

Lasagne se špenátem
Super varianta vegetariánských lasagní, kterou upečete velmi jednoduše a rychle v troubě.

Italské těstoviny Alfredo
Zde je originální varianta těstovin s omáčkou Alfredo pro opravdové gurmány.