Tajemství zázvoru – jak z něj dostat to nejlepší?
Zázvor, nenápadný oddenek, jehož výjimečné účinky objevili lidé před tisíci lety. A používají jej dodnes, jak v kuchyni, tak v léčitelství. Pro posílení imunity, zajištění normální funkce trávicího a oběhového systému i k udržení normální hladiny tuků a cukru v krvi.
Pravděpodobně nejpopulárnější je zázvor v asijských zemích. Před 5 tisíci lety ho Číňané a Indové považovali za lék na veškeré neduhy. Tradiční indické lékařství Ajurvéda doporučuje konzumovat zázvor denně. „Člověk by měl před každým jídlem sníst kousek čerstvého zázvoru. Zlepší tím trávení i přenos živin v těle,“ doporučuje ajurvédská sútra.
Kouzlo zázvoru tkví ve dvou jeho účinných látkách – gingerolu a shogaolu. Ne každý oddenek jich však obsahuje stejné množství, v kvalitě prodáváných zázvorů bývají propastné rozdíly. Záleží na geografickém původu suroviny i období sklizně. Vliv na účinnost zázvoru pak má i způsob zpracování. Pokud chcete ze zázvoru vytěžit maximum, užívejte jej tepelně zpracovaný. Teplem se totiž aktivují účinné látky.
Srovnání obsahu účinných látek
6-gingerol (μg/g) | 6-shogaol (μg/g) | |
Čerstvý zázvor - ůvod Thajsko | 79,78 | 1,13 |
Čerstvý zázvor – původ Čína | 180,36 | 1,94 |
Čerstvý bio zázvor – původ Čína | 134,25 | 1,38 |
Čerstvý bio zázvor - původ Uganda | 407,34 | 5,95 |
Kitl Eligin BIO | 8005,169 | 3867,090 |
Sázkou na jistotu je Eligin, BIO doplněk stravy vyvinutý předními českými lékaři. Obsahuje pouze výjimečně silný zázvorový prášek a vitamín C, který účinky kořene ještě více zesiluje. Prodává se v kapslích, které chrání před pálivou chutí či bolestí žaludku, protože se rozkládají až ve střevě. Kapsle však lze jednoduše otevřít a zázvorový prášek použít v kuchyni jako koření.
Kitl Eligin BIO koupíte na www.kitl.cz.