Švýcarské rösti trochu netradičně
Pokrmy z brambor jsou v evropské kuchyni velmi populární. Často se podávají v podobě přílohy, která může mít vařenou, pečenou i smaženou podobu. My vám pro inspiraci přinášíme recept ze Švýcarska, kde dominují bramborové placičky ve tvaru placiček či trojúhelníků – rösti.
Specialita prověřená časem
Dnes jsou rösti ve Švýcarsku národním pokrmem a nejčastěji se podávají jako hlavní složka pokrmu doplněná například o chutný dip z tvarohu a bylinek nebo jako příloha k masu.
Původně se ale placičky servírovaly jako snídaně na selských dvorech v kantonu Bern. Farmáři potřebovali pořádnou porci energie, která by jim vydržela až do odpoledne a na másle opékané rösti byly rychlou, sytou a hlavně chutnou volbou.
K přípravě jídla přitom stačily jen dvě přísady – brambory a máslo. Až o něco později se věhlas pokrmu dále rozšířil a rösti se prosadily i do dalších částí země, která mimo jiné proslula výrobu vynikající čokolády.
Specialitu lze připravit ze syrových i vařených brambor a rösti se následně zapékají či smaží. I Češi si k pokrmu našli cestu, zpravidla při návštěvě zahraničních lyžařských středisek a občas jím nahrazují oblíbené smažené hranolky.
Bramborová dobrota trochu jinak
Smažení na pánvi nebo pečení na plechu patří mezi tradiční metody jak rösti připravit. YouTuberka Lifehackerin ale přišla se zajímavým postupem, který se obejde bez pánve i pečící trouby. Pro bramborové rösti jí stačí jen čtyři přísady a připravuje je jednoduše, v toustovači! Jak na to?
Trojúhelníčky z toustovače
Potřebné ingredience: předem uvařené brambory ve slupce, sůl, pepř, čerstvý rozmarýn
Postup:
1. Brambory zbavíme slupky a nahrubo je nastrouháme do mísy. Přidáme sůl, pepř a lžičku nadrobno nakrájeného rozmarýnu. Přísady promícháme.
2. Do prohlubní v toustovači navršíme bramborovou směs a přístroj zaklapneme. Pečení trvá zpravidla 15 – 18 minut. Placičky je třeba průběžně kontrolovat. Když je kůrka zlatavá, mohou se podávat.
Zdroj: YouTube

Bramborové knedlíky od babičky
Tradiční a velmi oblíbená příloha k masu, to jsou bramborové knedlíky!

Bramborák
Česká verze švýcarské speciality. Bramboráky nemají chybu, i když jsou občas trochu těžké pro trávení.

Bramborové placky
Z brambor se dají připravit i velmi chutné placky. S dipem ze zakysané smetany či ochuceného tvarohu nemají chybu!

Pečené (americké) brambory
Brambory pečené v troubě, ochucené výrazným kořením, to je klasika, která se servíruje v Americe.

Brambory zapečené se sýrem
Jako příloha jsou brambory skvělé. Lze je ale servírovat i jako vydatný hlavní chod.