Svatý Martin a tradice: pečínka, víno i sladké rohlíčky
Tradice svatomartinských hodů je stará několik století a pečené husy se podávají ve svátek oblíbeného světce dodnes. Přinášíme vám pár zajímavostí, které se váží k tomuto dni i recepty na lahodné martinské pokrmy.
Letos připadá jedenáctý listopad na sobotu a podobně jako je tomu již mnoho desítek let, se v tento den budou podávat pečené husy i koštovat mladé víno. Lidové pranostiky mají o tomto dni jasno a přisuzují mu sníh a mráz. Realita je však dnes odlišná. Teploty se venku pohybují nad bodem mrazu a místo sněhu padá z nebe především déšť. I přesto je den svatého Martina svátkem, který zůstal v paměti lidí i v moderní době a je pár důvodů, proč se na něj těšit.
Římský voják, který měl slitování
Světec Martin se narodil kolem roku 316 na území dnešního Maďarska a většinu života strávil v Galii, tedy dnešní Francii. Martin sloužil jako voják a legenda míní, že se jednoho chladného večera slitoval nad ubohým žebrákem a daroval mu polovinu svého pláště. V noci se mu pak měl zjevit Kristus, což ho ovlivnilo natolik, že opustil vojenskou službu a přijal křest. Za svého života založil klášter u města Poitiers a byl zvolen biskupem v Tours. Mezi obyvateli se těšil kvůli své povaze a skromnosti velké úctě, což se rozkřiklo po celé Evropě. Martin je patronem vojáků, žebráků, je ochráncem koní i domácích zvířat.
Za kejhání pekáč
Proč Martin a husy? Další z legend praví, že právě tito domácí opeřenci prozradili Martina svým kejháním, když se snažil skrýt před křesťanskou delegací v husníku. A za to prý husy patří v jeho svátek na pekáč. Martin měl tehdy od hodnostářů přijmout post biskupa, protože však byl skromný, o post nestál.
Tradice pečení hus ve svátek svatého Martina je popisovaná už v 15. století a pojídání jejich masa mělo svá jasně daná pravidla. Hospodáři náležel kus masa s prsní kostí, z níž věštil, jaké počasí je v zimě čeká. Například nejmladší člen rodiny si pochutnával na křídle, to aby při práci jen lítal. Pečení hus však mělo na podzim hlavně praktický důvod. Drůbeže, která nebyla vhodná pro chov, bylo třeba se před zimou zbavit, aby se nemusela krmit.
Martin a víno
I moderní doba má své vlastní svatomartinské tradice a mezi ty nejznámější patří koštování mladého vína. Lahve se otevírají 11. 11. přesně v 11 hodin a podle kvality vína pěstitelé usuzují, jak dobré víno letos bude.
Svatomartinské sladké dobroty
Nejen husy se pečou na svátek světce Martina. K tomuto dni se připravují také rohlíčky, které tvarem připomínají podkovy či rohy dobytka. Pečivo se plní mákem a/nebo povidly.
Recept na svatomartinské rohlíčky
Ingredience pro těsto: 200 g vychlazeného másla, 200 g čerstvého sýru, 250 g hladké mouky, špetka soli
Máslo nastrouháme do mísy, přidáme sýr, mouku smíchanou se solí a přísady prohněteme, dokud nevznikne kompaktní těsto. To zabalíme do fólie a uložíme na půl hodiny do lednice. Odleželé těsto rozdělíme na dva díly a každý vyválíme do placky. Placu potřeme náplní – makovou, povidlovou nebo je smícháme. Každou placku rozkrájíme na 8 výsečí a od širšího konce je směrem ke špičce smotáme do rohlíku. Pečeme při 180°C, přibližně 10 – 15 minut. Hotové vychlazené rohlíky poprášíme moučkovým cukrem.

Staročeská husa s červeným zelím
Husa má tučnější maso, proto se hodila zejména pro chladné podzimní dny.

Kachna na medu a víně s červeným zelím
Také kachna patří mezi oblíbenou drůbež. V kombinaci s vínem a červeným zelím nemá chybu!