Staňte se flexitariánem - příležitostným jedlíkem masa…
Kvalitní jídlo a vyváženost jsou alfa a omega dobrého zdraví. Pokud delší dobu přemýšlíte o změně jídelníčku, staňte se flexitariánem - člověkem, který preferuje rostlinnou stravu, ale nechce nebo nemůže být 100% vegetarián či vegan.
Kdo je flexitarian?
Lidé, kteří staví zdraví na první místo a konzumují převážně rostlinnou stravu. Maso však ze svého jídelníčku však úplně nechtějí nebo nemohou. Velmi však dbají na původ živočišných produktů a způsobu zpracování. Na jejich jídelníčku najdete maso zejména z bio chovů tak jednou týdně. Ve společnosti částečných vegetariánů, flexitariánů, těch kdo omezují maso v poslední době přibývá. Je to zejména z toho důvodu, že lidé se začínají stále více zajímat odkud pochází jejich jídlo.
Nechtějí podporovat společnosti, které za vidinou obohatit se, trýzní svá zvířata. Flexitariáni do živočišných produktů investují více peněz a hledají si informace, aby měli jistotu, že nepodporují utrpení. Druhým důvodem je také fakt, že nadbytečná konzumace masných produktů tělu příliš nesvědčí. Důležité je také zmínit to, že živočišná výroba velmi zásadně negativně zatěžuje planetu.
Nárůst rostlinných strávníků
Podle deníku Independent za letošní rok přibylo jen v USA o 51 % více podniků, kde se nabízí veganské pokrmy a od minulého roku jde o nárůst veganských menu o celou třetinu. Svět si začíná uvědomovat stále více, že přehnaná konzumace živočišných produktů začíná být neudržitelná. Například před druhou světovou válkou lidé byli spíše něco jako dnešní flexitariáni, ale po skončení války se karta obrátila a lidé se začali dosycovat. Nemyslíte však, že jsme již nasycení?
Některé změny v nabídce například supermarketů, začali pociťovat také lidé, kteří se o historii svého jídla příliš nezajímají. Některé obchody se již zavázaly, že nebudou například prodávat klecová vajíčka a v nabídce najdete stále více veganských a vegetariánských produktů. Dnešní doba se vůbec nedá srovnávat s rokem 1997, kdy jste si jako vegetarián mohl v restauraci dát jen smažák. Za následek urychlení této revoluce je jistě fakt, že se reálně potýkáme s problémem globálního oteplování.
Jak se stát flexitariánem?
Být flexitariánem má mnoho benefitů a jedním z nich hlavně snížení rizika nádorových onemocnění (rakovina tlustého střeva a konečníku), které právě v České republice plní přední příčky úmrtnosti. Díky flexitariánství snížíte riziko obezity, cukrovky a onemocnění cév až o 65 %. A proč nám živočišné produkty tak moc chutnají? Je to zejména koření a cukr, které se do těchny produktů sypou po kilech. Již delší dobu je však známo, že přehnané kořenění a cukrování škodí našemu zdraví Jedli jste už někdy neokořeněné maso, párek nebo klobásu? Koření je jako droga a lidský jazyk velmi rychle otupí. Následkem je to, že stále více kořeníte nebo jíte více. Jakmile přejdete na zdravou a vyváženou stravu, která není tak moc kořeněná, zhruba po týdnu zjistíte, že potraviny chutnají úplně jinak.
První dva týdny pro vás mohou být komplikované, nicméně je důležité se motivovat a odměňovat za každý překonaný den. Vyřazujte maso ze svého jídelníčku postupně. Zprvu vynechte uzeniny, potom červené maso až budete jen na vegetariánské stravě. Minimálně 14 dni jezte jen vegetariánskou stravu, ať se vaše chuťové pohárky mají čas zregenerovat. Po uplynutí této doby začněte do svého jídelníčku maso pomalu zařazovat s jedinou výjimkou - dbejte na to, odkud vaše maso pochází. Díky tomu, že nebudete své těžce vydělané peníze investovat do utrpení zvířat a podporovat tak neudržitelný chov, získáte mnoho benefitů. Spolu s masem přestanete konzumovat antibiotika a hormón stresor a zároveň budete mít čisté svědomí. Také se vyhnete dispozicím k závažným civilizačním chorobám.
Pamatujte: Změna začíná u každého z nás a i jediná kapka v Oceánu může změnit svět.