Srbské rizoto, které sice nepochází ze Srbska, ale chutná skvěle
Srbské rizoto sice s balkánským Srbskem nemá mnoho společného, ale zato má bohatou chuť, jednoduchý postup a vůni, které málokdo odolá. Tento pokrm připomíná spíše domácí verzi džuveče a kombinuje maso, rýži, zeleninu a rajčatový základ do sytého a lahodného jídla, které skvěle zahřeje. Připravuje se na širší pánvi a skvěle se hodí jako hlavní chod pro celou rodinu.
Ingredience na 4–5 porcí
Na přípravu budete potřebovat:
100 g zelených fazolových lusků (čerstvé nebo mražené)
1 lžičku soli a 1 bobkový list
250 ml vody na povaření lusků
1 polévkovou lžíci sádla i se škvarky
1 velkou cibuli nakrájenou nadrobno
2 stroužky česneku rozetřené se solí
400 g zadního hovězího masa (nasekaného nebo mletého)
Sůl podle chuti
2 polévkové lžíce kvalitního sladkého rajčatového protlaku
1 červenou papriku nakrájenou na proužky
2 lžičky mleté sladké papriky
250 g rýže (propláchnuté a namočené na 30 minut)
350 ml vývaru (nebo vody, ale vývar dodá víc chuti)
Plátek másla na závěr
Svazek nasekané petrželky nebo pažitky
100 g nastrouhaného sýra Chedar na dozdobení
Kyselá okurka jako příloha
Postup přípravy krok za krokem
Nejprve uvařte fazolové lusky v osolené vodě s bobkovým listem – stačí 10 minut od bodu varu. Poté je slijte, nakrájejte na menší kousky a nechte vychladnout.
Rýži propláchněte a namočte do studené vody na půl hodiny. Mezitím si na pánvi rozpusťte sádlo se škvarky a osmahněte na něm cibuli tak, aby změkla a získala nasládlou chuť. Přidejte česnek, krátce osmahněte a poté přidejte maso. Důkladně míchejte a drťte hrudky masa, dokud se pěkně neopeče a změkne. Osolte podle chuti.
Přidejte červenou papriku, mletou sladkou papriku a rajčatový protlak. Dbejte na to, aby protlak nebyl kyselý, jinak výsledná chuť rizota nebude dobrá. Vše promíchejte a přidejte slitou rýži. Zalijte částí vývaru a nechte vstřebat. Poté přilévejte postupně další tekutinu podle potřeby, až bude rýže měkká. Pozor na to, že různé druhy rýže se vaří různě dlouho, proto je třeba hlídat a ochutnávat.
Dochucení a podávání
Na závěr do hotového rizota vmíchejte plátek másla a nasekané bylinky. Rizoto by mělo být šťavnaté, s chutí masa a rýže, bez náznaku kyselosti. Každou porci ozdobte nastrouhaným sýrem Chedar, přidejte kyselou okurku, případně několik čerstvých proužků papriky pro barevný kontrast a servírujte teplé.
Domácí tip
Rizoto chutná nejlépe čerstvé, ale skvěle se hodí i na ohřev druhý den. Pokud ho chcete udělat více zeleninové, můžete přidat i kukuřici, hrášek nebo rajčata. Místo hovězího lze použít i mleté vepřové nebo kuřecí maso, ale hovězí dodá intenzivnější chuť.





