Silný hovězí vývar je všelék
Heslo dne zní: Posilte imunitu! Způsobů jak toho dosáhnout existuje celá řada a i vy jistě máte také spoustu tipů na posilování imunity a na to jak zůstat zdraví. Troufneme si však tvrdit, že bez hovězího vývaru se při této snaze prostě neobejdete. Nejenže při sychravém podzimním počasí zahřeje a z beznadějné kocoviny vytáhne, ale obsahuje velké množství živin a vitaminů, které prospívají všem věkovým kategoriím. Zde přinášíme pár rad a tipů, které možná neznáte.
Silný hovězí vývar
Silný hovězí vývar není nic tak složitého vzhledem k tomu, jak „slovutně“ toto sousloví zní. Jistě jste slyšeli o mnoha úspěšných pokusech o silný hovězí vývar, a možná máte obavy, abyste to zvládli také. S trochou péče se vám to jistě podaří.
Vydatný, voňavý a co nejsilnější vývar uvaříme především z hovězího masa, které může být i tužší a méně „atraktivní“, protože dlouhým vařením spolehlivě změkne. Ideální se touto optikou jeví například tzv. péra, hovězí žebra, hovězí hrudí nebo masa k kližky a krku. Jediné kritérium, které vedle čerstvosti na maso klaďte, je skutečnost, že maso by nemělo být moc tučné. To aby tuk, který zčásti zůstane ve vývaru, nezapříčinil nepříjemnou chuť.
Čirý hovězí vývar
Krásně čistého a silného hovězího vývaru dosáhneme zejména pomalým vařením, či lépe a přesněji táhnutím. Tento způsob přípravy znamená, že voda pouze probublává, sem tam se na hladině objeví bublinka a budoucí vývar se nepatrně chvěje. Pokud se nám vývar již zakalil, vyšleháme z jednoho bílku sníh, vložíme do vývaru a za stálého míchání zahřejeme, aby se bílek samozřejmě nesrazil. Vaječný bílek do sebe nasaje veškerou „nečistotu“ z vývaru a vy tak budete mít pěkně čirý a proklatě silný hovězí vývar.
Další varianta zakládá na tom vývar zchladit, sebrat přebytečný tuk a dát vývar znovu ohřát. Přitom do něj zašlehat dva bílky a nechat přejít varem. I tímto způsobem lze získat výborný hovězí vývar.
U hovězího i drůbežího docílíte zlatavé barvy vývaru přidáním předsmažené cibulky, nebo když cibulku vložíte na chvíli do trouby, aby získala potřebnou barvu, kterou předá vašemu super vývaru.
Pár netradičních rad nakonec
Chcete-li chuť vašeho hovězího vývaru ještě více zvýraznit, přidejte do něj několik kapek citronové šťávy. Neotřelé, ale perfektně to funguje. Pokud jste se zaměřili na kuřecí vývar, který bývá obvykle slabší povahy a který se snadněji zakaluje, použijte spíše než kuřecí maso slepičí nebo krůtí. Když se v něm vyskytnou nějaké kosti, znamená to pro váš vývar plusové body. Kuřecí vývar potom bude krásně čirý, s bohatou vůní a plnou chutí.
Menší bratříček hovězího vývaru je vývar určený na podlévání masa. Ten připravujte naprosto jednoduše ze zbytků zeleniny. Dřevnaté stonky, zelené listy a hlavně košťály pořádně umyjte a vyperte a udělejte z nich super vývar. V takto připraveném vývaru vařte rýži nebo brambory, nebo jím podlévejte maso.
Zcela a úplně čistého vývaru dosáhneme ještě jednou skvělou vychytávkou. Ve vývaru povařte menší kousek jater nebo dvě malá rajčátka. Obě dvě suroviny totiž mají schopnost absorbovat různé nečistoty. U slepičího vývaru lze dosáhnout výraznější chuti přidáním jedné červené ostré feferonky. Na kocovinu ten nejlepší lék.
Vývary z telecího masa mají tu nevýhodu, že zůstávají i přes veškerou péči kalné a málo průzračné. Proto je raději používejte na polévky se zavářkou.

Hovězí vývar
Super silný hovězí vývar pro sychravé podzimní dny připravujte třeba podle našeho ověřeného receptu.

Kuřecí vývar
Varianta kuřecího vývaru, kterou můžete vylepšit našimi radami a tipy uvedenými v článku "Hovězí vývar je všelék".

Silný kachní vývar se zeleninou a celestýnskými nudlemi
Perfektní tip na slavnostní polévku může být silný kachní vývar. Celestýnské nudle jsou do toho boží.

Kuřecí vývar se šťovíkem a kopřivami
Kuřecí vývar představuje rychlejší a jednodušší variantu hovězího vývaru.

Vývar z králíka
Vývar z králíka se jako netradiční varianta vývaru hodí pro odvážné kuchařky a kuchaře.