Sezóna sladkého ovoce je tu! Jahody prospívají zdraví, zvyšují sexuální apetit a báječně chutnají
Patří mezi nejoblíbenější druhy letního ovoce a červeným sladkým jahodám dokáže odolat jen málokdo. Plané jahody se sbíraly už v pravěku a za vyšlechtění modernějších odrůd vděčíme Ludvíku XV., tedy konkrétně jeho zahradníkovi. Jahody jsou stále velmi populární a každý Čech jich ročně sní několik kilogramů. Z tohoto ovoce se dají vařit džemy, sirupy, výborné jsou v moučnících, ale i jen čerstvé. Vpusťte vůni jahod do svého domova a vyzkoušejte náš oblíbený recept na bublaninu.
Jahody se mlsaly ve starověku a ve středověku se o jejich pěstování zasazovali hlavně mniši, kteří je opečovávali v klášterních zahradách. O zušlechtění této rostliny se zasadil francouzský královský zahradník Antoine Duchesne, který zkřížil jahodník virginský a chilský a vznikla odrůda velmi podobná těm dnešním. Dělo se tak kolem roku 1766 a popularita jahod stoupala strmě vzhůru.
Také v Čechách máme průkopníka jahodnictví. Byl jím Rudolf Strimpl, který nějaký čas pobýval v Americe a po svém návratu se usadil na statku v Chlístově poblíž Neveklova. Od přítele z Ameriky si nechal zaslat sazenice polních jahod a začal je šlechtit na vlastní pěst. Psal se rok 1896.
Jahody pro zdraví i sexuální apetit
Plodem jahodníku nejsou červené bobulky jak by se mohlo zdát. Ty představují zvětšené okvětní lístky a opravdovým plodem jsou žlutá semínka na povrchu slupky. Semínka jsou bohatá na zinek, mangan a antioxidanty, které mimo jiné podporují sexuální apetit a výkonnost, aktivují spermie i dodávají energii.
Jahody jsou také velmi bohaté na vitamín C, vlákninu i minerály. Listy jahodníku obsahují i třísloviny a organické kyseliny. Podporují činnost krevního oběhu, snižují množství cholesterolu i žluče v těle, zastavují průjmy a působí močopudně.
A co z těchto báječných plodů připravit?
Jahodová bublanina
150 g změklého másla, 150 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 4 vejce - žloutky a bílky zvlášť, kůra z ½ citronu, 150 g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 500 g čerstvých jahod, 2 hrsti mandlových lupínků
V míse utřeme máslo, krupicový a vanilkový cukr se žloutky. Přidáme citronovou kůru, přimícháme mouku, prášek do pečiva, sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané formy, posypeme jahodami, polovinou mandlí a pečeme na 180 °C asi půl hodiny. Po vytažení z trouby posypeme zbylými lupínky mandlí a podáváme.
Ovocný salát s kiwi, jahodami a mangem
Lehký salát nabitý vitamíny. Nakrájejte kiwi, jahody a mango do mísy!