Šalvěj – 12 zdravotních přínosů této aromatické bylinky vhodné do vašich receptů

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) je aromatická bylina, která patří do čeledi hluchavkovitých. Je blízkou příbuznou tymiánu, bazalky nebo rozmarýnu. Kromě výrazné chuti a vůně má šalvěj řadu prokázaných zdravotních účinků, které si představíme v následujícím článku.

1. Bohatá na živiny

Už jedna čajová lžička mleté šalvěje obsahuje:

  • 10 % denní doporučené dávky vitamínu K
  • Malé množství železa, vápníku, vitamínů B6, A, C a E

Obsahuje také zdraví prospěšné kyseliny jako je kyselina rozmarýnová nebo chlorogenová.

2. Silné antioxidační účinky

Šalvěj obsahuje přes 160 typů polyfenolů, které pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům a zpomalují stárnutí. Studie prokázaly, že šalvějový čaj zvyšuje hladinu antioxidačních enzymů a zlepšuje cholesterolový profil.


3. Podpora zdraví dutiny ústní

Díky svým antibakteriálním a protiplísňovým vlastnostem šalvěj pomáhá snižovat zubní plak a bojovat proti bakteriím způsobujícím zubní kaz a záněty dásní. Ústní voda na bázi šalvěje se ukázala jako účinná v boji proti bakteriím Streptococcus mutans i kvasinkám Candida albicans.

4. Ulevuje při menopauze

Šalvěj obsahuje látky, které napodobují estrogen. Pomáhá tak zmírnit návaly horka, nadměrné pocení a podrážděnost. Studie ukázaly, že šalvějové doplňky snižují frekvenci těchto příznaků během několika týdnů.

5. Může snižovat hladinu cukru v krvi

Tradičně se šalvěj používala jako přírodní pomocník při cukrovce. Studie na zvířatech i lidech naznačují, že šalvěj může zlepšovat citlivost na inzulin a snižovat hladinu cukru v krvi.

6. Podporuje paměť a funkci mozku

Šalvěj pomáhá chránit mozek před poškozením, a zároveň zvyšuje hladinu acetylcholinu – neurotransmiteru, který je důležitý pro paměť. Studie ukazují, že šalvěj zlepšuje kognitivní schopnosti u zdravých lidí i u pacientů s Alzheimerovou chorobou.

7. Snižuje „špatný“ LDL cholesterol

Pravidelná konzumace šalvějového čaje může snížit hladinu LDL cholesterolu a zároveň zvýšit „dobrý“ HDL cholesterol. To přispívá k lepšímu zdraví srdce a cév.

8. Může chránit před některými druhy rakoviny

Studie ve zkumavkách a na zvířatech naznačují, že šalvěj může zpomalit růst nádorových buněk a podpořit jejich odumírání. Lidské výzkumy zatím chybí, ale výsledky jsou slibné.

9. Pomáhá při průjmu

Šalvěj byla tradičně používána jako přírodní prostředek proti průjmu díky svým stahujícím účinkům na střeva. Výtažky šalvěje pomáhají zklidnit zažívací potíže.

10. Bojuje proti stárnutí pokožky

Některé látky v šalvěji mohou pomoci zpomalit vznik vrásek a dalších projevů stárnutí kůže.

11. Snadno se zařadí do jídelníčku

Šalvěj je dostupná čerstvá, sušená i jako čaj či doplněk stravy. Můžete ji použít jako dochucovadlo do polévek, omáček, k masu nebo do vajíček. Sušená šalvěj se hodí na pečenou zeleninu, brambory či dýni.

12. Má vedlejší účinky?

Běžná konzumace šalvěje je bezpečná. Vyvarujte se však šalvějového esenciálního oleje – ve vyšších dávkách může být toxický, zejména pro děti, těhotné a kojící ženy. Obsahuje totiž thujon, který ve velkém množství může ovlivnit nervový systém.

Závěr

Šalvěj je mnohem víc než jen voňavá bylinka do kuchyně. Může podpořit zdraví mozku, srdce, ústní dutiny i krevního cukru. Díky svému širokému využití a snadné dostupnosti je ideální součástí zdravého jídelníčku.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Šalvěj – 12 zdravotních přínosů této aromatické bylinky vhodné do vašich receptů, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:



×