Rychlá jídla pro chataře, která zachutnají všem
Chatařská sezóna je v plném proudu a s ní i otázka, co rychlého, chutného a jednoduchého uvařit bez složité přípravy a vybavení. Ať už jedete s rodinou, přáteli nebo sami za klidem, dobré jídlo nesmí chybět. Přinášíme vám osvědčené recepty a tipy, které si na chatě zamilujete – od snídaně až po večerní oheň.
Snadné a rychlé snídaně
- Vajíčka do skleničky – Do skleničky dejte vajíčko, sůl, pepř, šunku, kousek másla a nechte ve vodní lázni pár minut povařit. Rychlé, teplé a bez nádobí navíc.
- Tousty na pánvi – Chleba s máslem a sýrem opečený na sucho. Přidejte slaninu nebo zeleninu a máte luxusní snídani bez toustovače.
- Ovesná kaše s ovocem – Instantní ovesné vločky, mléko či voda a trochu lesního ovoce. Perfektní start dne.
Obědová klasika, kterou zvládne každý
- Buřtguláš – Ideální chatařské jídlo. Nakrájená cibule, buřty, paprika, brambory, koření a voda. Vařte v jednom hrnci a podávejte s chlebem.
- Těstoviny s omáčkou z konzervy – Rajčatová omáčka s tuňákem nebo s červenými fazolemi, dochucená česnekem a bylinkami. Skvělé, když je málo času i zásob.
- Pečené brambory na plechu – Brambory, cibule, česnek, trocha oleje a bylinky. V troubě nebo na grilu – jednoduché a výborné.
Večeře u ohně nebo pod lampičkou
- Chléb ve vajíčku – Stačí chleba, vejce, sůl a pánev. S kečupem nebo nakládanou okurkou ideální teplá večeře po túře.
- Grilovaný hermelín – Sýr v alobalu na roštu, dochucený česnekem nebo brusinkami. Hotový za 10 minut a chutná skvěle i s pečivem.
- Špekáčky na ohni – Klasika, která nikdy nezklame. Stačí jen špejle, dobrý oheň a hořčice.
Tipy na skladování a přípravu
- Předpřipravte si suroviny doma – Nakrájená cibule, směsi koření nebo marinovaná masa vám ušetří čas i námahu.
- Využijte konzervy a trvanlivé potraviny – Fazole, tuňák, sterilovaná zelenina a hotové omáčky jsou na chatě k nezaplacení.
- Nezapomeňte na bylinky – Sušené oregano, majoránka nebo tymián povznesou i to nejjednodušší jídlo.
Závěr
Vaření na chatě nemusí být náročné ani složité. Naopak – právě jednoduchost a pohodová atmosféra dělají z chatařských receptů to pravé kouzlo. Ať už sáhnete po buřtguláši, chlebu ve vajíčku nebo si jen opečete špekáček u ohně, užijte si každé sousto a sdílejte ho s těmi, které máte rádi. Dobrou chuť a krásné chvíle na vaší chatě!