Rozdíl mezi palačinkami a lívanci: Kulinářský souboj, který zná celý svět

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Palačinky a lívance patří k nejoblíbenějším pokrmům v českých domácnostech. Ačkoli se často pletou nebo zaměňují, ve skutečnosti se jedná o dvě zcela odlišné pochoutky – nejen složením, ale i původem a způsobem podávání. Pojďme se společně podívat na to, co je odlišuje, jaké jsou tradiční recepty a jak se na palačinky a lívance dívá svět.

Co jsou palačinky?

Palačinky jsou tenké, velké placky smažené na pánvi z řídkého těsta, které tvoří mouka, vejce, mléko a špetka soli. V Česku se tradičně plní sladkou nebo slanou náplní – například marmeládou, tvarohem, špenátem nebo masem.

Základní recept na palačinky

  • 250 ml mléka
  • 100 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • Špetka soli
  • Máslo na smažení

Všechny suroviny smícháme, necháme 10 minut odležet a smažíme tenké palačinky na pánvi. Podáváme dle chuti.

Co jsou lívance?

Lívance jsou menší, silnější a nadýchané placky, připravované z hustějšího těsta, které obvykle obsahuje kypřidla – jako je prášek do pečiva, soda nebo droždí. Smaží se do malých kulatých koleček, často na speciálním lívanečníku.


Klasický recept na lívance

  • 200 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • Máslo nebo olej na smažení

Smíchejte suroviny do hladkého těsta. Na rozehřátém tuku tvořte menší kolečka a smažte dozlatova. Podávejte s marmeládou, zakysanou smetanou nebo ovocem.

Palačinky a lívance ve světě

Každá země má svůj typ palačinek či lívanců. Například:

  • Francie: Crêpes – velmi tenké palačinky, často flambované (např. Crêpes Suzette).
  • USA: American pancakes – typické nadýchané lívance podávané s javorovým sirupem.
  • Rusko: Bliny – palačinky z pohankové mouky, plněné kaviárem nebo smetanou.
  • Rakousko: Palatschinken – tenké palačinky podobné těm českým.
  • Japonsko: Okonomiyaki – slané palačinky s kapustou a různými náplněmi.

✨ 5 inspirativních variant palačinek a lívanců

1. Banánové lívance (bez mouky)

  • 2 zralé banány
  • 2 vejce
  • Skořice

Rozmačkejte banány, smíchejte s vejci a skořicí a smažte malé lívanečky. Skvělá zdravá verze!

2. Palačinky s tvarohem a rozinkami

Do klasických palačinek zabalte náplň z tvarohu, cukru a rozinek. Zapečte v troubě a přelijte máslem.

3. Americké borůvkové lívance

Přidejte do lívancového těsta hrst borůvek. Servírujte s javorovým sirupem a máslem.

4. Špenátové slané palačinky

Do těsta přidejte nasekaný baby špenát. Podávejte s ricottou nebo sýrem feta.

5. Celozrnné lívance s medem

Nahraďte část mouky celozrnnou, přidejte trochu skořice a podávejte s medem nebo ovocem.

Závěrem

Palačinky i lívance mají své kouzlo – záleží jen na vaší chuti. Ať už preferujete tenké a vláčné palačinky nebo nadýchané lívance, jde o jednoduché a přitom výtečné jídlo. Inspirujte se tradičními i moderními recepty a vyzkoušejte si obě varianty. Vaše kuchyně bude vonět domovem!


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Rozdíl mezi palačinkami a lívanci: Kulinářský souboj, který zná celý svět, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:



×