Rady a triky jak uchovat zeleninu co nejdéle čerstvou…
Ač už máte zeleninu z vlastní zahrádky nebo tu kopovanou. Víte jak však jak ji správně skladovat? Každý si logicky myslí, že uskladnění zeleniny do ledničce je to nejlepší řešení, jenže spoustě plodinám lednice spíše škodí. Jak tedy nejlépe zaopatřit zeleninu aby vám co nejdéle vydržela v lednici se dozvíte z následujících řádků.
Nic před skladováním neomývejte
Je jasné, že chcete mít zeleninu krásně čistou než ji uskladníte do komory či do lednice. Voda však zelenině škodí, pokud najdete na vašich plodinách nějakou špínu, použijte raději vlhčený hadřík. Umývání totiž může odstranit jejich přirozený povrch zeleniny, kterým se brání proti hnilobě.
Suché prostředí je ideální
Pokud je budete držet ve vlhkém prostředí, podporujete jejich plesnivost. Dobrým trikem je umístit do krabičky mezi ovoce či zeleninu papírový ubrousek, který perfektně absorbuje přebytečnou vlhkost.
Chladnička zelenině škodí
Né každé zelenině chladnička svědčí. Papriky, okurky a rajčata uchovávejte mimo ledničku, při pokojové teplotě! Může se jinak stát, že zelenina bude nepříjemně slizká. Pokud umístíte ovoce do chladničky, mnohem rychleji se kazí.
Krájenou zeleninu uchovávejte ve vodě
Pokud vám zbyde nakrájená a oloupaná zelenina, máme pro vás skvělý trik. Do uzavíratelné nádoby nalijte trochu studené vody a vložte do lednice. Zelenina bude druhý den krásně čistá a můžete ji použít do salátu.
Tma svědčí bramborám, cibuli a česneku
Pokud je budete uchovávat na jednom místě společně, začnou se rozrůstat jejich výhonky a stanou se nejedlými. Pokud nemáte vyloženě prostor, kde je tma, můžete je umístit do papírových pytlíků a udělat do nich pár děr kvůli vzduchu.