Proč byste nikdy neměli přidávat olej do vody na těstoviny
Je nám líto, že vám to musíme říct – ale pravděpodobně jste celou dobu vařili těstoviny špatně.
Těstoviny: rychlé jídlo i gurmánská pochoutka
Ať už máte chuť na rychlou svačinu nebo poctivou večeři, těstoviny jsou téměř vždy skvělou volbou. Nepotřebujete být šéfkuchařem, abyste zvládli uvařit nudle a smíchat je s omáčkou. I když je podle odborníků správné vodu před vařením osolit, přidání oleje do hrnce byste si měli dvakrát rozmyslet. Právě tento běžný zvyk totiž může pokazit celé jídlo.
Proč lidé přidávají olej – a proč by neměli
Většina zkušených kuchařů přidává do vody olej, aby zabránila slepování těstovin. Jejich úmysly jsou sice dobré, ale mohou se obrátit proti nim, jak upozorňuje web Curiosity.
Podle základních fyzikálních pravidel se totiž olej s vodou nemísí. Výsledkem je, že jen minimální množství oleje – pokud vůbec nějaké – se během varu dostane na těstoviny. Spíš se stane to, že se olej na těstoviny přichytí až po slévání, čímž zabrání omáčce, aby se na těstoviny pořádně přichytila.
Jak se vyhnout slepeným těstovinám
Naštěstí existuje jednoduché řešení tohoto kulinářského nedorozumění. Odborníci doporučují používat velký hrnec s dostatkem vody, aby měly těstoviny při vaření dostatek prostoru k pohybu. Klíčem je také zamíchat těstoviny hned po vhození do vroucí vody a pak je pravidelně míchat po celý čas vaření.
Pokud chcete zabránit slepování po uvaření, přidejte omáčku na těstoviny, dokud jsou ještě horké. Můžete také přilít malé množství vody z těstovin, abyste je znovu trochu uvolnili před podáváním.
Olej nechte stranou
Přestože se přidávání oleje může zdát jako dobrý nápad, věda a zkušenosti kuchařů říkají jasně: nechte olej mimo hrnec s vodou. Stačí dostatečně velký hrnec, sůl a poctivé míchání – a vaše těstoviny budou chutné, neslepené a připravené k dokonalému spojení s omáčkou.