Pražené mandle jako dobrota na stůl i krásný dárek
Návštěva vánočních trhů bývá během adventu častou a oblíbenou aktivitou. Kromě rozsvíceného ozdobeného stromečku a jedinečné výzdoby k ní patří také konzumace horkých nápojů, jako jsou svařené víno či punč a pojídání nejrůznějších dobrot, například pražených kaštanů a sladkých mandlí.
Mandličky obalené v cukru si lze snadno vyrobit i doma. Poslouží nejen jako chutný doplněk k vánočnímu cukroví, ale vkusně zabalené mohou být i hezkým dárkem pod stromeček pro kamarády a rodinné příslušníky.
Sladká dobrota, která zahřeje ruce i duši
Výroba sladkých mandlí není složitá a určitě stojí za vyzkoušení! Mandle pražené na pánvi totiž krásně provoní celou domácnost a zaručeně vás naladí na nadcházející Vánoce. O historii tradice pražení mandlí toho sice spolehlivě příliš nevíme. Jisté ale je, že vánoční trhy, kde se mandličky prodávají, se v Evropě konají již po stovky let.
Existují ale zmínky o tom, že již ve 14. století se na vánočních trzích prodávaly drobnosti, které byly určeny jako dárky pro děti. Na zimních jarmarcích nechybělo ani jedlé zboží. Pražené kaštany a mandle byly populární i kvůli tomu, že v mrazu spolehlivě zahřály ruce a navíc skvěle chutnaly.
Jak na domácí pražené mandle? Vyzkoušejte snadný recept!
Budete potřebovat:
250 – 300 g mandlí ve slupce, 1 balíček vanilkového cukru, 30 – 40 ml vody, 160 – 180 g cukru a špetku skořice
Postup:
Na pánev s nepřilnavým povrchem nasypeme mandle, přidáme vodu, cukr a vanilkový cukr. Při střední teplotě směs promícháváme, dokud se voda nevypaří a cukr nezačne karamelizovat. Chvíli to trvá, asi deset minut. Od pánve ale neodcházejte. Karamel se rychle připaluje, proto je třeba směs pečlivě míchat a hlídat. Jakmile jsou mandle tmavě hnědé a křupavé, je hotovo. Ne však zcela! Nyní je třeba mandličky rozložit na pečící papír a nechat vychladnout.
Zchladlé mandle lze servírovat společně s vánočním cukrovím nebo je zabalit do celofánového sáčku, ozdobit mašlí a darovat.
Zdroj: brigitte.de
Domácí mandlový likér
Mandle jsou typické svou vůní i chutí. Přidat se dají do dezertů a vyrobit z nich lze také skvělý domácí likér.
Mandlový koláč s medem
Voní božsky a stejně tak i chutná! Kombinace mandlí a medu je prostě neodolatelná.
Pomerančový koláč z mandlové mouky
Rozemleté mandle na prášek mohou nahradit pšeničnou mouku. Skvěle se hodí například pro pečení dezertů.
Jablečný závin s mandlemi
Oříšky skvěle doplňují ovoce, například jablíčka, která jsou v závinu prostě neodolatelná.
Mandlové marcipánové kuličky
Také mandlové cukroví je na Vánoce velmi populární. Stojí za vyzkoušení!