Poznejte sílu rakytníku
Nádherný keřík se sytě oranžovými plody a také ostrými trny, které sklizeň této kouzelné plodiny znesnadňují – to je rakytník v celé své kráse a síle. Umí nádherně ozdobit každou zahradu, ale také darovat své bobule, které jsou pro naše zdraví velice prospěšné.
Rakytník umí hýčkat naše zdraví
Vysoký obsah vitamínu C je až překvapivý, není však jediným vitamínem, který rakytník obsahuje. Rakytník je totiž doslova zásobárnou vitamínu A, D, B, F, K a také tříslovin, silic a aminokyselin. Díky užívání rakytníku se tak významně posílí váš organismus, v dobré kondici budou i vlasy, kůže, nehty i svaly a šlachy. Ne náhodou je rakytník již po staletí využíván v tibetském, indickém i mongolském léčitelství.
Nenápadný keř s nádhernými plody
V našich končinách se dá s úspěchem pěstovat rakytník řešetlákový, který je doslova nabitý vitamínem C a jeho účinky na naše zdraví jsou více než příznivé. Jedná se o keř, který je tvořen úzkými listy šedé barvy a drobnými žlutými květy. Ty se na podzim promění v nádherně oranžové bobule, které jsou zdrojem nejenom vitamínu C, kterého obsahují víc než oblíbený pomeranč. Dobrou zprávou pro zahrádkáře je fakt, že jeho pěstování není náročné, pocvičíte se však v obratnosti v období sklizně – trny rakytníku vás k bobulím jen tak nepustí.
Pozitivní účinky rakytníku
Rakytník je skutečně zázračným keříkem, jehož bobule vám vyladí vaši kondici po fyzické i psychické stránce. Jeho největší přednosti jsou:
posílení imunitního systému a jeho správné fungování
podpora regenerace pokožky
ovlivňování správné funkce jater, slinivky
podpora hojení žaludečních vředů
zlepšení peristaltiky střev
pomáhá s detoxikací organismus
udržuje správnou hladinu cholesterolu
Rakytník si zachovává své účinky nejen v čerstvé podobě
A proto je jeho pěstování čím dál více oblíbené. Plody rakytníku totiž můžete tepelně zpracovat i usušit a přesto si zachovávají vysokou dávku vitamínu C. Velmi oblíbené je nakládání usušených bobulí rakytníku do medu, ale také výroba rakytníkového oleje, který má jedinečnou vůni, barvu i chuť. Vyrobit si můžete i domácí rakytníkový ocet – stačí rozmačkat čtyři lžíce bobulek rakytníku a smíchat je s litrem kvalitního jablečného octa. Po tři dny denně lahví protřepejte, následně směs sceďte a tekutinu uchovávejte v ledničce. Denně pak stačí lžíci rakytníkového octa smíchat s vlažnou vodou a nejlépe na lačno vypít.