Pít či nepít během jídla? Co se děje s naším tělem …
Stává se vám poměrně často, že se po obědě cítíte doslova jako “balón”? Existují názory, že pití nápojů s jídlem je škodlivé pro naše trávení. Další názory říkají, že dochází k akumulaci toxinů, což následně vede k řadě zdravotních problémů. Může vypití sklenice vody během jídla skutečně mít negativní dopady? Nebo se jedná jen o další mýtus?
Problém může být v nesprávném pití během jídla a po jídle. Poté, co začneme jíst, vyšle slinivka trávicí šťávy do dvanáctníku, kde čekají, až se k nim ze žaludku začne uvolňovat trávenina. Když ale vypijete při jídle víc vody, proteče žaludkem rovnou do dvanáctníku a tyto trávicí šťávy spláchne – pak se jich nedostává na trávení a můžete mít problémy. Hrozí plynatost, nadýmání, bolesti břicha a v neposlední řadě organismus kvůli špatnému vstřebávání nezíská z potravy to, co by mohl. Pokud při, před jídlem přece jen pijete, doporučujeme obyčejnou vodu pokojové teploty a bez bublinek. Vyhněte se limonádám s příchutí či alkoholu.
Voda před jídlem
Před jídlem se klidně napijte, ale nepřehánějte to s velkým množstvím vody bezprostředně před tím, než se do jídla pustíte. Vhodnou volbou je neperlivá či jemně perlivá voda, která podmiňuje vznik endogenního enzymu, který se tvoří v pankreatu a ve slinách a rozkládá škrob na disacharidový cukr. Dále díky vypité vodě působí ve dvanácterníku enzym chymotrypsin, který štěpí bílkoviny na polypeptidy a peptidy. V tenkém střevě dojde ke štěpení dlouhých peptidů na kratší a posléze na jednotlivé aminokyseliny. Vaše tělo je tak dokonale připraveno pro příjem a trávení potravy. Napijte se ideálně 15–20 minut před jídlem.
Voda při jídle
Na pití nemusíte zanevřít ani během jídla. Rodiče a prarodiče to s námi mysleli dobře. Chtěli totiž, abychom toho více snědli. Jakmile to s pitím během jídla přeženeme, zaplníme si žaludek vodou a už toho do sebe moc nedostaneme. Na druhou stranu je to výhodou, pokud se nechceme přecpávat. Během jídla si tedy v ideálním případě dopřejte pití po malých doušcích, čímž pomůžete rozmělnit velké kusy potravin, které se poté stanou stravitelnějšími.
Voda po jídle
Pití většího množství tekutin po jídle může z dlouhodobého hlediska vyvolat různé disharmonie. Může dojít k ovlivnění přirozené hladiny kyselin a žluči, zředění trávicích šťáv a enzymů. Proto stejně jako při jídle pijte i po jídle po malých doušcích a více se napijte až minimálně půl hodiny po jídle.

Pečený losos s chřestem
Losos s chřestem je zdravé a výživné jídlo a s brambory a rajčátky vytvoří skvělou harmonii chutí.

Okurka s bílým jogurtem
Okurka s bílým jogurtem. Skvělý okurkový salát s bílým jogurtem k masu, pečivu nebo k bramborákům.

Lasagne se špenátem
Lasagne se špenátem je jídlo voňavé po sýru a muškátovém oříšku. Příprava je jednoduchá a času to také příliš nezabere.

Špenátové smoothie se švestkami
Ochutnejte vynikající zeleninový smoothie s ovocem. Nejen, že lahodně chutná, ale ještě očistí vaše trávicí ústrojí.

Zimní salát
Zimní salát nám doplní vitamíny a tak nám velmi prospěje. Navíc je jeho příprava velmi snadná.

Francouzský koláč Tarte Tatin s jablky a hruškami
Francouzský koláč Tarte Tatin s jablky a hruškami je známý a oblíbený "obrácený" koláč.

Thajská červená polévka
Thajská červená polévka je exotická, pikantní a krásně voňavá. Skvěle spojuje chutě čerstvých bylinek s kokosovým mlékem.