Pár tipů jak kreativně zařadit ovoce a zeleninu do jídelníčku

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Tento článek vychází z doporučení, která zveřejnil Státní zdravotní ústav. Jsou určena lidem, kteří ovoci a zelenině příliš nefandí, aby zvládli konzumovat více těchto blahodárných plodů, než tomu bylo dříve. Jistě existují lidé nedotčeni láskou k ovoci a může to mít několik důvodů. Nevelká náklonnost k vypěstovanému se může projevovat jako vedlejší účinek psychických problémů, kterými podle některých odhadů v Česku trpí každý čtvrtý člověk. Může také za tím být nepříjemná zkušenost z dětství nebo mládí, kdy do vás ovoce a zeleninu tlačili horem dolem. Například v neblaze proslulých ozdravovnách. I takové případy existují. Leckdo je také na kyselinky obsažené v plodech alergický, ať už v syrovém nebo tepelně upraveném stavu. Někdo vyřazením zeleniny z jídelníčku také snižuje množství sacharidů ve své stravě.

To s sebou nese spoustu potenciálních nebezpečí. Nedostatečná konzumace ovoce a zeleniny může vést k solidní podrážděnosti, protože v těle chybí cukr. Dále vláknina, kterou ovoce a zelenina obsahují, reguluje chuť k jídlu, hladinu cukru v krvi a podporuje zdravý trávicí systém. Tím pádem se můžete například přejídat, protože vaše tělo si prostě o potřebné živiny řekne. A nakonec možná to nejdůležitější. Ovoce a zelenina obsahují širokou škálu vitaminů, které jsou pro život navýsost důležité, a věřte, že je nikde jinde než v ovoci a zelenině nenahradíte.

Hraje se vlastně o triumvirát vláknina – mikroživiny – voda. Vlákninu nestrávíte, ale funguje jako čistič organismu a udržuje správné množství zdravých bakterií ve střevech. Mikroživiny jsou minerální látky a vitaminy. A například ovocem do sebe přírodní cestou dostáváte nemalé množství vody. Skvělé!
Z toho všeho vyplývá, že rostlinné plody představují nenahraditelnou součást našeho jídelníčku a ve výsledku našeho zdravého těla a zdravé duše.

Kombinace listové zeleniny s ovocem

Udělejte si obyčejný listový salát, jak to možná děláte obvykle, ale zkuste do něj přidat trochu bobulovitého ovoce či jakéhokoliv jiného. Řiďte se čistě podle svých chuťových preferencí. Kdyby se vám nápad nelíbil, tak si nakrájejte plnokrevný ovocný salát, nebo se ohlédněte do Řecka a doma servírujte řecký salát. Jako „dochucovadlo“ poslouží obyčejný balzamikový ocet a olivový olej. Kdybyste chtěli svoje saláty povýšit tak, že by z vás hojní výživový poradci měli radost, můžete do nich přidat něco bílkovin – cizrnu, ořechy nebo kousek sýrce.


Ovocný koktejl

Během léta nepromarněte příležitost ovoce zmrazit a během zimy ho potom mít k dispozici. Velmi se doporučuje dát na mrazák třeba bobulovité ovoce, které vám potom poslouží jako zdravý bonbon pro děti. Prostě jim dejte cucat zmrzlou jahodu. Paráda! V případě, že potřebujete zvýšený příjem vitaminů, dejte zmrazené ovoce do mixéru, přilijte smetanu nebo mléko a v mžiku máte skvělý ovocný koktejl, na který tak nemusíte chodit do obchodního centra, nebo na něj čekat do léta.

Hrátky s domácím ovocným jogurtem

Vezměte si obyčejný bílý jogurt nebo odtučněný tvaroh a do něj naházejte jahody, borůvky, maliny či jakékoliv ovoce. A pusťte se do toho, nebo takto vyladěný jogurt dejte na mrazák a máte bezva jednoduchou domácí zmrzku. Vlijte ho do formiček, aby bylo jídlo pro vaše děti zábavnější. Vneste do své kuchyně lehkost a fantazii.

Restovaná zelenina

Nakoukněte do svých zásob. Vyškrábněte, co tam máte ze zeleniny. Tu potom orestujte na olivovém oleji tak, aby částečně změkla, a dokořeňte kořením podle chuti. Zkuste dbát na to, aby koření neobsahovalo příliš soli, jako se tomu dneska často děje. Perfektní by bylo, kdybyste sehnali pár čerstvých bylinek – libeček, oregano, petrželku. Pro větší „výhřevnost“ jídla můžete přidat trochu chilli papriček. Nakonec vlastně do restované zeleniny dejte, co vám chutná – těstoviny, maso nebo třeba vajíčka.

Ovoce a zelenina na grilu

Grilovaná zelenina bývá během léta častým návštěvníkem na zahradách a v parcích. Zeleninu můžete na gril klást nakrájenou na plátky, nebo ji můžete před grilováním na chvíli naložit do marinády. Ovšem grilovat se dá také ovoce, což málokdo ví. Výborně se na to hodí švestky, broskve, banány, ananas, jablka nebo jahody s mátou. Vždycky odstraňte pecky a grilujte pouze několik minut. Na talíři můžete grilovanou zeleninu servírovat s trochou jogurtu.

Chlazené polévky

Mercedesem mezi chlazenými polévkami je gazpacho, které se připravuje z rozmixovaných rajčat, okurky, zelené papriky, červené cibule, chlebové kůrky, trochy olivového oleje, soli, pepře a kmínu. Výborná chlazená polévka je také ta jahodová polévka nebo borůvková polévka (rozmixované borůvky s jogurtem, trocha jablečné šťávy a skořice), které v parních letních dnech představují balzám pro tělo i duši.

Čerstvá zeleninová šťáva

Doporučený denní příjem zeleniny vám poskytne 150 až 200 ml zeleninové šťávy. Náš tip. Vezměte rajčatový džus a přidejte do něj doporučenou denní dávku rybího oleje, který najdete v tresčích játrech. Olej musí být zbavený rybího aroma. Ten můžete koupit například v lékárnách. Tímto vylepšeným rajčatovým džusem máte pokrytou denní dávku životně důležitých omega-3 mastných kyselin a vitaminů A a D.

Zeleninové pomazánky

Pokud opravdu nemáte rádi zeleninu v syrovém nebo nějak tepelně upraveném stavu, zkuste zeleninovou pomazánku s tvarohem. A třeba i ochucené avokádo s trochou tvarohu. Nebo vařený špenát jako dip. Obrátit pozornost také můžete ke staré známé česnekové pomazánce.

Řecký salát s cizrnou

Řecký salát s cizrnou


Výborná volba pro zdravou snídani nebo svačinu, protože salát obsahuje spoustu vlákniny a vitaminů.


Ovocný koktejl

Ovocný koktejl


Recept na ovocný koktejl je velmi tvárný, takže do něj můžete dát skoro jakékoliv ovoce.


Salát s restovanou zeleninou, jogurtem a sýrem

Salát s restovanou zeleninou, jogurtem a sýrem


Tento recept představuje kreativní využití pro restovanou zeleninu.


Borůvková omáčka

Borůvková omáčka


Dokonce i do oblasti omáček dorazilo ovoce, a tak si nenechte ujít tuto skvělou borůvkovou omáčku.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Pár tipů jak kreativně zařadit ovoce a zeleninu do jídelníčku, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: pár, tipů, jak, kreativně, zařadit, ovoce, zeleninu, jídelníčku.


×