Pálení žáhy: tipy co si dopřát a čeho se vzdát
Příliš stresu, tučného jídla, alkoholu... a objevit se mohou symptomy, které provázejí pálení žáhy. Mezi ty nejběžnější patří například nepříjemná nakyslá chuť v ústech, pocit palčivosti za hrudní kostí, nafouklé a bolavé břicho, pocity na zvracení i říhání. Když se objeví, tak se jich toužíme co nejrychleji zbavit. První pomocí mohou být antacida z lékárny. Pálení žáhy totiž ustoupí, jakmile snížíme kyselost žaludku. Tohoto problému se však lze zbavit i správnou stravou a životosprávou. Které potraviny se doporučují a čeho se naopak raději vyvarovat?
Za pálením žáhy stojí kyselé žaludeční šťávy, které se vrací kam nemají a dráždí jícen. To nastane tehdy, když je uvolněný dolní svěrač jícnu, který funguje jako záklopka. K jeho oslabení přispívá špatné stravování, nadmíra alkoholu, kávy, velký podíl kyselinotvorných potravin v jídelníčku, příliš těsné oblečení, obezita a kupodivu také stres.
Osvědčený pomocník?
Za spolehlivý domácí prostředek proti pálení žáhy platí jedlá soda. V domácnostech bývá snadno po ruce a popíjení jedlé sody rozpuštěné ve vodě jako osvědčeného léku na "žáhu", praktikovaly už generace před námi. Jenže… Jakmile se soda ve sklenici vody rozpustí, uvolní se oxid uhličitý, který může vyvolat nežádoucí nadýmání i říhání. Hrozí zde i předávkování, a proto se v tomto případě jedlé sody jako účinného léku raději vzdejte.
Mnohem efektivnější je například popíjení vlažné vody, heřmánkového čaje, cucání bonbonů nebo žvýkání žvýkačky. Proč? Stimuluje se tím produkce slin, které kyselé žaludeční šťávy v jícnu neutralizují a postižený pocítí úlevu.
Čeho se vyvarovat
Koho trápí pálení žáhy, ten by se měl vyhýbat stresovým situacím, alespoň na čas se vzdát alkoholu, kávy, cigaret, tučných a sladkých potravin, bílé mouky, bílé rýže, tučných mléčných výrobků i masa, sycených nápojů a celé řady kyselinotvorného ovoce a zeleniny. Sem se řadí například citrusové plody, jablka, švestky, rajčata, fazole...
Co si naopak dopřát
Konzumací zásaditých potravin se žaludeční šťávy neutralizují a pálení žáhy postupně odezní. Co v takovém případě jíst? Listovou zeleninu, cuketu, batáty, melouny, jahody, mrkev, špenát, salátovou okurku, banány, mandle, celozrnné pečivo i hnědou rýži. Luštěniny všeobecně platí za kyselinotvorné potraviny, výjimkou jsou však fazolky mungo. Na těch si můžete pochutnat i při obtížích s jícnem.
Tip na závěr:
Obtíže spojené s pálením žáhy se často objevují také v noci. Předejít se tomu dá tak, že zajistíte, aby byl žaludek níže než jícen. Stačí k tomu pár polštářů navíc, kterými si podložíte hlavu nebo pokud je to možné, tak zvednout rošt postele.
Batátové placičky s dýní
Sladké brambory jsou považovány za superpotravinu, a protože ony i dýně jsou zásadité, hodí se placičky z nich třeba jako hlavní chod.
Polévka z mungo fazolí
Fazolky mungo jsou svojí zásaditostí výjimkou mezi luštěninami a od pálení žáhy tak spolehlivě uleví.
Smoothie miska s jahodami a banány
Další z řady zásaditých pokrmů, po nichž může sáhnout každý, koho trápí jícen.
Mandlová omeleta
I mandle mají neutralizační schopnosti. Konzumovat je lze jako omeletu nebo je jen tak uzobávat z misky.
Okurkový osvěžující nápoj
Tento lehký nápoj nejen osvěží, ale také neutralizuje šťávy. Povzbudí tělo a přitom zklidní zažívání.