Ovoce, které má jako jediné v EU schválený účinek na trávení
Kiwi patří mezi běžně dostupné ovoce, které však ukrývá překvapivé vlastnosti. Na rozdíl od jiných druhů získalo v Evropské unii oficiální potvrzení, že prokazatelně podporuje zdravé trávení. To z něj činí jedinečné ovoce s právně uznaným zdravotním účinkem.
Odkud kiwi pochází a jak chutná
Zelené kiwi odrůdy ‘Hayward’ se na českém trhu objevuje již více než tři desetiletí. Ačkoliv je spojováno hlavně s Novým Zélandem, původem pochází z Číny, kde se mu kdysi říkalo „čínská angreštová hruška“. Dnes se kiwi ve velkém pěstuje také v Itálii a Chile. Rostlina je popínavá liána, která potřebuje oporu a propustnou, vlhkou půdu. U nás je možné kiwi pěstovat i na zahradě, pokud mu zajistíte vhodné podmínky.
Chuť kiwi je osvěžující, lehce nakyslá a příjemně sladká. Konzumovat se dá nejčastěji vydlabáním lžičkou nebo oloupáním celého plodu. Využít jej můžete i do salátů, smoothie nebo jako přírodní dezert.
Evropská unie potvrdila účinek kiwi na trávení
Kiwi získalo výjimečné právní uznání – jako první čerstvé ovoce má v EU schválené zdravotní tvrzení o podpoře normální činnosti střev. Evropská legislativa klade přísné požadavky na vědecké důkazy, včetně specifikace odrůdy a dávkování. Odrůda ‘Hayward’ však všechny podmínky splnila a účinek na trávení byl jednoznačně prokázán.
To neznamená, že ostatní ovoce není zdravé – i jablka, švestky či hrušky podporují trávení. Avšak jen kiwi prošlo náročným schvalovacím procesem a získalo právní oporu svého účinku.
Jak kiwi pomáhá trávení
Kiwi obsahuje jak rozpustnou, tak nerozpustnou vlákninu, která napomáhá přirozené střevní peristaltice. Kromě toho v něm najdeme enzym actinidain, který usnadňuje štěpení bílkovin a přispívá k lepšímu trávení potravy. Tyto vlastnosti z kiwi činí vhodný doplněk i při redukčních dietách.
Pro účinný efekt se doporučuje denně zkonzumovat přibližně 200 gramů čerstvého kiwi. To odpovídá přibližně dvěma větším plodům. Díky obsahu vody, vlákniny a enzymů může být kiwi jednoduchým a chutným řešením pro ty, kteří chtějí zlepšit funkci svých střev přirozenou cestou.
Další zdravotní benefity kiwi
Kiwi není pouze zdrojem vlákniny a enzymů. Obsahuje také řadu důležitých vitaminů a minerálních látek:
- Vitamin C – silný antioxidant podporující imunitní systém
- Vitamin K – důležitý pro zdraví kostí a správné srážení krve
- Draslík – nezbytný pro činnost svalů a nervové soustavy
- Folát – klíčový pro tvorbu červených krvinek a metabolické procesy
Díky těmto látkám je kiwi vhodné nejen při zažívacích potížích, ale i jako součást pestré a zdravé stravy.





