Odmítá vaše ratolest jíst špenát? Zkuste mangold nebo šťovík

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Zná to asi každý rodič, i když konkrétní odmítané jídlo se liší dům od domu. Některé z dětí (pozor, ale i dospělých) zásadně nejí špenát, pro což se mohou vyskytnout několikeré důvody. Asi nejčastější příčinou tohoto stavu je tlak na to, aby dítě prostě špenát jedlo, protože je zdravý a maličká či maličký bude silný jako Pepek námořník a cosi kdesi. Často je slyšet unisono hlas rodičovský, kterak k dětem promlouvá, že přece špenát vždycky, když oni sami byli malí, jedli a vůbec neodmlouvali a netrucovali. Co naplat, často je to jenom lež. Co hůř, dětem. Další naprosto prostý důvod může být skryt v oblíbeném rčení našich babiček – když mu chutná, je to dobré. Špenát prostě dětem někdy nechutná. Jeho zemitá a železitá chuť je docela specifická, a tak se nelze divit, že i přes nářky nad odmítáním této „superpotraviny“ dítě zavře pusu, dá před ní ruku a vydá zvuk podobný citoslovci blééé. A to v tom lepším případě. Pojďme se tedy poohlédnout po jiné, podobné listové zelenině, která by měla alespoň zčásti vlastnosti špenátu.

Ze zapomnění vytáhneme tradiční středomořskou zeleninu a pozornost také zaměříme na domácí plevel, který vám roste za domem. Špenát skvěle zastoupí či alespoň doplní. Mangold i šťovík totiž mají, stejně jako špenát, řadu zdraví prospěšných látek, které jsou pro vývoj organismu celkem(!) důležité. Navíc mají šťovík a mangold široké, univerzální a hlavně variabilní využití v kuchyni, takže z nich uvaříte spoustu jídel a ještě víc jídel touto zeleninou můžete doplnit.

Jarní období v některých z nás vyvolává potřebu čerstvých bylinek, čerstvého ovoce a čerstvé zeleniny. Cokoliv rostlo v zemi, svítilo na to slunce a je to před chvílí sklizené, v nás vyvolává pocit nadšení a naděje, že se budeme stravovat zdravěji a barevněji. Tento čas však také vybízí k tomu zkusit něco nového, což může být právě mangold nebo šťovík, které téměř upadly do věčného zapomnění, ale v minulosti hrály v jídelníčku daleko větší roli.

Mangold

Například mangold byl podle některých pramenů před 300 lety nejoblíbenější zeleninou v Evropě. Jde o listovou zeleninu, která pochází ze Středomoří a poprvé byl vědecky popsán v roce 1753. V poslední době mangold zažívá renesanci, a tak jej lze koupit v četných farmářských obchodech. V kuchyni se používá velmi podobným způsobem jako špenát. Zpracovává se vařením nebo dušením, ale neopatrným zacházením může ztratit většinu vitaminu C, kterého obsahuje solidní množství.
Na rozdíl od špenátu má mangold štiplavější, pikantnější chuť s nádechem ořechů. Což by mohlo dětem paradoxně chutnat víc než špenát, který má leckdy dutou kovovou chuť.


Tím se ale nedejte zmást, protože mangold je výbornou volbou v každém ohledu. Představuje účinnou prevenci nádorových onemocnění a obsahuje spoustu železa. Starším lidem pomáhá proti kornatění cév. Na Balkánském poloostrově se proto dodnes těší velké oblibě a je tam velmi ceněn.
Mangold lze jednoduše pěstovat i na tuzemských zahrádkách. Z jednoho čtverečního metru lze sklidit i 3 kila listů a stopek. Navíc se sklízí už dva měsíce po výsevu, což je super rychlost. Velkou výhodu oproti špenátu má mangold ve faktu, že z půdy neabsorbuje tolik dusičnanů, čímž se stává více než vhodnou zeleninou pro malé děti.

Šťovík

Alternativou ke špenátu může být i notoricky známý a neoblíbený plevel šťovík. Pomalu se stává součástí nabídky různých farmářských trhů a obchodů. Má podobné vlastnosti jako špenát – vysoký obsah železa (posiluje krvetvorbu), vitaminy, minerální látky a blahodárně působí na trávicí soustavu. Však už staří Římané šťovík žvýkali, aby se z toho nepo…
I když pro příklad žvýkání šťovíku nemusíme chodit nikterak daleko místem i časem. Ti dříve narození z nás si na to pamatují i na jeho nakyslou, ale osvěžující chuť. Liší se ovšem od sebe trochu šťovík volně rostoucí a ten cíleně pěstovaný. Druhý jmenovaný má jemnější chuť a vůni. V nabídce obchodů lze najít hlavně syrové mladé listy.

Šťovíkem můžete vyšperkovat nejrůznější saláty. Lze jej velmi dobře kombinovat se špenátem, jídlo potom získá pikantnější příchuť. Listy šťovíku se používají při přípravě polévek, omáček nebo pomazánek. Výborně si rozumí i s masem, kterému dodává větší říz. Nicméně je třeba si dát pozor na kyselinu šťavelovou, kterou šťovík obsahuje spolu s vitaminem C. Jejich reakcí totiž vzniká v těle situace, která není vhodná pro lidi, kteří jsou náchylní k ledvinovým nebo močovým kamenům, a také pro kojící ženy. Toto riziko se však snadno eliminuje použitím mlékárenských produktů nebo vajíček.

Mangold na kari

Mangold na kari


Výborná volba na večeři je jednoduchý recept na mangold na kari


Těstoviny s mangoldem

Těstoviny s mangoldem


Pro děti, co nerady špenát, zkuste recept na těstoviny s mangoldem.


Kuřecí vývar se šťovíkem a kopřivami

Kuřecí vývar se šťovíkem a kopřivami


Skvělé a vydatné jídlo představuje tento recept na kuřecí vývar se šťovíkem a kopřivami.


Špenátová polévka

Špenátová polévka


Recept na špenátovou polévku je možná ten pravý, jako dostat do dětí trochu této zeleniny.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Odmítá vaše ratolest jíst špenát? Zkuste mangold nebo šťovík, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: odmítá, vaše, ratolest, jíst, špenát?, zkuste, mangold, nebo, šťovík.


×