Oblíbená jídla Vlasty Buriana – miloval koprovku, ale nejedl ji, aby nepřibral

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Vlasta Burian, nezapomenutelný král komiků první republiky, nebyl jen mistrem improvizace a smíchu, ale i milovníkem dobrého jídla. Přestože si mohl dopřávat luxusní delikatesy, jeho jídelníček byl často skromný a promyšlený. Důvod? Jeho manželka Nina mu pečlivě hlídala linii a zdravý životní styl.

Burian pocházel z chudých poměrů a po svém raketovém úspěchu si začal užívat vše, co mu život nabídl – včetně skvělého jídla. Měl ve svém domě improvizovanou restauraci s několika lednicemi, sklepem na víno i pivem a od roku 1939 i vlastního kuchaře – Jaromíra Trejbala. Ten o své práci u Buriana napsal i knihu plnou receptů, které herci chutnaly nejvíce.

Striktní režim navzdory lásce ke koprovce

I když měl Vlasta Burian rád klasickou koprovku, téměř ji nejedl. Bál se totiž, že by přibral, a to ani on, ani jeho žena nechtěli. Jeho strava byla pečlivě hlídaná, a když měl zkoušky v divadle, sotva něco snědl – většinou jen kvalitní párek s hořčicí a kousek housky. Před představením nejedl vůbec.

Sportovec tělem i duší

Postavu si udržoval díky pohybu. Denně jezdil na kole, plaval ve svém bazénu, hrál tenis a posiloval v domácí tělocvičně. Tento životní styl mu pomáhal udržet se v kondici i přes náročné pracovní tempo.


Jednoduchost před luxusem

Ačkoliv měl přístup k lahůdkám jako jsou lanýže, jeho oblíbená jídla byla překvapivě prostá. Nejoblíbenější byly těstoviny s kuřecím masem, jablky a mandlemi. Večeře bývaly studené – telecí rosol, králičí paštika či domácí šunka. Oblíbil si i „opilou pomazánku“ z tvarohu, piva, nivy a feferonek.

Nejoblíbenější nápoj byla bílá káva

Alkoholu příliš neholdoval. Občas si dal sklenku vína, výjimečně čepovanou plzeň z vlastního pivního sklepa. Zato bílé kávy vypil během dne i několik velkých hrnků. To byla jeho pravá slabost.

Recept podle Buriana kuřecí prsíčka s jablky a mandlemi

Chcete ochutnat jídlo, které si zamiloval Vlasta Burian? Vyzkoušejte jeho oblíbené nudle s kuřecím masem a jablky.

Ingredience:
800 g kuřecích prsíček, 500 g širokých nudlí, 2 jablka, 2 rajčata, cibule, česnek, mandle, máslo, sůl, pepř.

Postup:
Uvařte nudle v osolené vodě. Jablka zbavte jádřinců. Na pánvi orestujte česnek, přidejte scezené nudle a nakrájená rajčata. Na druhé pánvi osmahněte kuřecí maso, okořeňte. Jablka opečte zvlášť, stejně tak i mandle. Na talíř dejte nudle, na ně maso, pak jablka a nakonec vše posypte mandlemi. Burian by si pochutnal!

Zdroj: Filmožrouti, Vlasta


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Oblíbená jídla Vlasty Buriana – miloval koprovku, ale nejedl ji, aby nepřibral, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:



×