Oblíbená jídla Vlasty Buriana – miloval koprovku, ale nejedl ji, aby nepřibral
Vlasta Burian, nezapomenutelný král komiků první republiky, nebyl jen mistrem improvizace a smíchu, ale i milovníkem dobrého jídla. Přestože si mohl dopřávat luxusní delikatesy, jeho jídelníček byl často skromný a promyšlený. Důvod? Jeho manželka Nina mu pečlivě hlídala linii a zdravý životní styl.
Burian pocházel z chudých poměrů a po svém raketovém úspěchu si začal užívat vše, co mu život nabídl – včetně skvělého jídla. Měl ve svém domě improvizovanou restauraci s několika lednicemi, sklepem na víno i pivem a od roku 1939 i vlastního kuchaře – Jaromíra Trejbala. Ten o své práci u Buriana napsal i knihu plnou receptů, které herci chutnaly nejvíce.
Striktní režim navzdory lásce ke koprovce
I když měl Vlasta Burian rád klasickou koprovku, téměř ji nejedl. Bál se totiž, že by přibral, a to ani on, ani jeho žena nechtěli. Jeho strava byla pečlivě hlídaná, a když měl zkoušky v divadle, sotva něco snědl – většinou jen kvalitní párek s hořčicí a kousek housky. Před představením nejedl vůbec.
Sportovec tělem i duší
Postavu si udržoval díky pohybu. Denně jezdil na kole, plaval ve svém bazénu, hrál tenis a posiloval v domácí tělocvičně. Tento životní styl mu pomáhal udržet se v kondici i přes náročné pracovní tempo.
Jednoduchost před luxusem
Ačkoliv měl přístup k lahůdkám jako jsou lanýže, jeho oblíbená jídla byla překvapivě prostá. Nejoblíbenější byly těstoviny s kuřecím masem, jablky a mandlemi. Večeře bývaly studené – telecí rosol, králičí paštika či domácí šunka. Oblíbil si i „opilou pomazánku“ z tvarohu, piva, nivy a feferonek.
Nejoblíbenější nápoj byla bílá káva
Alkoholu příliš neholdoval. Občas si dal sklenku vína, výjimečně čepovanou plzeň z vlastního pivního sklepa. Zato bílé kávy vypil během dne i několik velkých hrnků. To byla jeho pravá slabost.
Recept podle Buriana kuřecí prsíčka s jablky a mandlemi
Chcete ochutnat jídlo, které si zamiloval Vlasta Burian? Vyzkoušejte jeho oblíbené nudle s kuřecím masem a jablky.
Ingredience:
800 g kuřecích prsíček, 500 g širokých nudlí, 2 jablka, 2 rajčata, cibule, česnek, mandle, máslo, sůl, pepř.
Postup:
Uvařte nudle v osolené vodě. Jablka zbavte jádřinců. Na pánvi orestujte česnek, přidejte scezené nudle a nakrájená rajčata. Na druhé pánvi osmahněte kuřecí maso, okořeňte. Jablka opečte zvlášť, stejně tak i mandle. Na talíř dejte nudle, na ně maso, pak jablka a nakonec vše posypte mandlemi. Burian by si pochutnal!
Zdroj: Filmožrouti, Vlasta





