Nejoblíbenější dezerty na světě
Sladká tečka za dobrým jídlem – dezert. Každá země má své tradiční pochoutky, které si získaly srdce milovníků sladkého po celém světě. Přinášíme výběr nejoblíbenějších dezertů, které se těší oblibě nejen doma, ale i za hranicemi.
1. Tiramisu – Itálie
Klasický italský dezert připravený z vrstev piškotů namočených v kávě a likéru (často amaretto), prokládaných krémem z mascarpone, žloutků a cukru. Navrch se sype hořké kakao. Tiramisu je synonymem elegance a jemnosti. Zkuste recept na Tiramisu.
2. Crème brûlée – Francie
Luxusní francouzský dezert s hedvábně jemným vanilkovým krémem a tenkou karamelizovanou krustou z cukru. Karamelová krusta se tradičně opaluje flambovací pistolí těsně před podáváním, čímž vzniká charakteristické "křupnutí". Zkuste recept na Créme brulée.
3. Cheesecake – USA
Oblíbený dezert s krémovým sýrovým základem, který může být pečený i nepečený. Spodní vrstvu tvoří drobenkový korpus z máslových sušenek. Cheesecake se často doplňuje ovocnými polevami nebo čokoládovou ganache. Zkuste recept na Cheesecake.
4. Baklava – Turecko / Blízký východ
Dezert z tenkých vrstev filo těsta, prokládaných směsí ořechů (vlašské, pistácie), a zalitý sladkým sirupem nebo medem. Baklava je oblíbená nejen v Turecku, ale i v Řecku, Libanonu či Arménii.
5. Mochi – Japonsko
Jemné, lepkavé koláčky vyrobené z rýžového těsta, které bývají plněné sladkou pastou z červených fazolí (anko), ovocem nebo zmrzlinou. Mochi se těší oblibě nejen pro svou chuť, ale i pro netradiční strukturu.
6. Churros – Španělsko
Smažené křupavé tyčinky z odpalovaného těsta, obalené v cukru a skořici. Podávají se nejčastěji s horkou čokoládovou omáčkou. Oblíbený pouliční dezert nejen ve Španělsku, ale i v Latinské Americe. Zkuste recept na Churros.
7. Pavlova – Austrálie / Nový Zéland
Lehký dezert z křupavé sněhové pusinky s měkkým středem, obvykle ozdobený šlehačkou a čerstvým ovocem jako kiwi, jahody nebo maracuja. Název nese po slavné ruské baletce Anně Pavlovové. Zkuste recept na Pavlova.
8. Gulab Jamun – Indie
Sladké kuličky připravené z mléčné sušiny (khoya) a mouky, smažené dozlatova a namáčené ve voňavém sirupu s kardamomem, růžovou vodou nebo šafránem. Tento dezert je často podáván při slavnostních příležitostech.
9. Apple Pie – USA
Klasický americký jablečný koláč s křehkým máslovým těstem a sladkou náplní z jablek, skořice a cukru. Nejlépe chutná teplý, často doplněný kopečkem vanilkové zmrzliny.
10. Panna Cotta – Itálie
Italský dezert na bázi smetany, cukru a želatiny. Jemná konzistence a lehce vanilková chuť se výborně kombinuje s ovocnými omáčkami nebo karamelem. Zkuste recept na Panna Cottu.
Závěrem
Dezerty jsou kulturním dědictvím každé země a odrážejí její historii i chuťové preference. Ať už dáváte přednost krémovým, ovocným nebo křupavým dezertům, svět sladkostí nabízí nepřeberné možnosti, které stojí za ochutnání.