Nejoblíbenější české rychlé večeře pro unavené rodiče
Po náročném dni v práci a starostech o domácnost hledá každý rodič jídlo, které je chutné, syté a přitom rychlé na přípravu. Česká kuchyně nabízí mnoho tradičních pokrmů, které splňují právě tato kritéria. V tomto článku najdete výběr nejoblíbenějších českých rychlovek, které potěší jak malé, tak velké jedlíky – a to i bez hodinového vaření.
1. Šunkofleky
Šunkofleky jsou česká klasika, která nikdy nezklame. Rychlé, syté a přitom velmi jednoduché jídlo.
Ingredience:
- 300 g fleků (široké těstoviny)
- 200 g šunky nebo uzeného masa
- 1 cibule
- 2 vejce
- olej, sůl, pepř
Postup:
Fleky uvaříme v osolené vodě. Na pánvi osmahneme cibulku a šunku nakrájenou na kostičky. Smícháme s uvařenými těstovinami, dochutíme solí a pepřem. Dáme do pekáčku, zalijeme rozšlehanými vejci a zapečeme do zezlátnutí.
2. Krupicová kaše
Jednoduchá, rychlá a u dětí velmi oblíbená. Navíc potřebujete jen pár základních surovin, které má doma každý.
Ingredience:
- 500 ml mléka
- 3 lžíce dětské krupice
- špetka soli
- cukr, máslo, kakao nebo skořice na dochucení
Postup:
Do vařícího mléka postupně za stálého míchání přisypáváme krupici. Vaříme asi 5 minut, dokud kaše nezhoustne. Dochutíme cukrem, máslem a posypeme kakaem nebo skořicí.
3. Bramboráky
Voňavé, křupavé bramboráky jsou hitem večeří napříč generacemi. Jsou rychlé a chutnají i bez masa.
Ingredience:
- 4 větší brambory
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- majoránka, pepř, sůl, mouka
- olej na smažení
Postup:
Brambory nastrouháme, přidáme vejce, koření, prolisovaný česnek a trochu mouky na zahuštění. Na pánvi smažíme dozlatova z obou stran. Podáváme s kyselou okurkou nebo kefírem.
4. Lečo
Letní klasika, ale oblíbená celoročně. Vhodná pro vegetariány i masožravce.
Ingredience:
- 3 papriky
- 2 rajčata
- 1 cibule
- 2 vejce
- klobása nebo uzenina (volitelné)
- sůl, pepř, olej
Postup:
Cibuli osmahneme, přidáme papriky a rajčata, necháme dusit. Pokud používáme klobásu, přidáme ji k cibuli. Na závěr přidáme vejce a mícháme do zhoustnutí. Podáváme s chlebem.
5. Chléb ve vajíčku
Jídlo, které má v sobě kouzlo jednoduchosti. Skvělé, když už opravdu nemáte sílu vařit.
Ingredience:
- plátky chleba
- 2 vejce
- mléko
- sůl, pepř, tuk na smažení
Postup:
Vejce rozšleháme s mlékem, osolíme a opepříme. Plátky chleba v této směsi obalíme a smažíme dozlatova na pánvi. Podáváme s hořčicí, kečupem nebo zeleninovým salátem.
Závěr
Rychlá večeře nemusí být nudná nebo bez chuti. Naopak – právě ty nejjednodušší recepty často chutnají nejlépe. Když k tomu přidáte špetku domácí pohody, máte vyhráno. Nebojte se zapojit i děti – třeba s přípravou krupicové kaše nebo mícháním vajec. Česká kuchyně má co nabídnout a i v uspěchaném večeru umí být chutná, poctivá a sytá.