Nejlepší zeleninové polévky, které si zamilujete

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Zeleninové polévky patří mezi nejzdravější, nejchutnější a zároveň nejjednodušší pokrmy, které můžete doma připravit. Jsou plné vitamínů, chutí a vůní a hodí se do každého ročního období. Ať už dáváte přednost klasickým receptům, nebo máte chuť experimentovat, v našem článku naleznete inspiraci pro všechny chutě.

1. Krémová dýňová polévka

Dýňová polévka je podzimní klasikou, která vás zahřeje v chladných dnech. Základem je kvalitní dýně (nejlépe hokkaido), cibule, česnek, zeleninový vývar a smetana. Podávat ji můžete s opečenými dýňovými semínky nebo s kapkou dýňového oleje. Celý recept na Krémovou dýňovou polévku.

Tip pro servírování:

  • opečená semínka
  • lžička zakysané smetany
  • čerstvé bylinky (pažitka, koriandr)

2. Tradiční česká bramboračka

Kdo by neznal oblíbenou českou bramboračku? Tato vydatná polévka obsahuje kořenovou zeleninu, houby, brambory, česnek a majoránku. Díky sušeným houbám získává svou nezaměnitelnou vůni a chuť. Celý recept na Bramboračku.


Co nesmí v bramboračce chybět:

  • sušené houby (ideálně hříbky)
  • čerstvý česnek
  • majoránka

3. Italská minestrone

Pokud máte rádi pestrou a sytou polévku, rozhodně vyzkoušejte italskou specialitu – minestrone. Tato zeleninová polévka obsahuje rajčata, cuketu, mrkev, celer, fazole a malé těstoviny. Servíruje se s čerstvě nastrouhaným parmezánem. Celý recept na Minestrone.

Základní ingredience minestrone:

  • čerstvá rajčata nebo konzervovaná rajčata v plechovce
  • cuketa a mrkev
  • fazole (bílé nebo červené)

4. Brokolicová krémová polévka

Brokolicový krém je nejen chutný, ale také velmi zdravý. Tato polévka se snadno připravuje – stačí brokolici povařit v zeleninovém vývaru, poté rozmixovat a dochutit smetanou nebo kokosovým mlékem. Výsledkem je lahodný a jemný krém. Celý recept na Brokolicovou polévku.

Jak dochutit brokolicový krém:

  • kokosové mléko nebo smetana
  • česnek nebo šalotka
  • strouhaný sýr

5. Mrkvová polévka s pomerančem a zázvorem

Máte rádi netradiční chutě? Mrkvová polévka s pomerančem a zázvorem vás překvapí osvěžující kombinací sladké mrkve, kyselého pomeranče a pikantního zázvoru. Tato polévka je navíc výborná na posílení imunity. Recept na Mrkvovou polévku se zázvorem.

Zajímavé ingredience, které ji ozvláštní:

  • čerstvý zázvor
  • šťáva a kůra z pomeranče
  • kapka medu na dochucení

6. Klasická rajčatová polévka s bazalkou

Rajčatová polévka patří mezi oblíbené letní recepty, ale skvěle chutná po celý rok. Připravte ji z čerstvých rajčat nebo kvalitních rajčat z konzervy, přidejte cibulku, česnek, zeleninový vývar a dochuťte čerstvou bazalkou. Výborně ladí s křupavými krutony. Celý recept na Rajčatovou polévku.

Jak ji vylepšit:

  • opečené krutony
  • lžička zakysané smetany nebo mascarpone
  • čerstvé lístky bazalky

Závěrečné tipy pro perfektní zeleninovou polévku

Aby vaše zeleninová polévka chutnala dokonale, používejte vždy kvalitní a čerstvou zeleninu. Nebojte se experimentovat s bylinkami, kořením a různými druhy zeleniny – díky tomu vytvoříte originální a chutné kombinace. A nezapomeňte, že tajemstvím dokonalé polévky je vždy kvalitní vývar, ať už domácí nebo zakoupený.

Dobrou chuť!


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Nejlepší zeleninové polévky, které si zamilujete, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:



×