Nejlepší recepty na vánoční cukroví, které máme nejradši a všem budou chutnat

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Vánoční cukroví je v českých zemích symbolem svátků a tradic. Každý má své oblíbené druhy, nejčastěji ty, které si pamatuje z dětství, od babičky či maminky. Ačkoliv se dnes nabízí nesčetné množství moderních variant a inovací, právě klasické druhy s prověřenými postupy jsou zárukou úspěchu – křehké linecké, voňavé vanilkové rohlíčky, tradiční sádlovky, sněhové kokosky či nepečená vosí hnízda. Připravili jsme pro vás ty nejoblíbenější, které nikdy nezklamou.

Tajemství křehkého těsta

Většina vánočního cukroví stojí na základu tzv. křehkého těsta. Je to směs hladké mouky, másla a cukru, do které se přidává žloutek či celé vejce. Aby bylo těsto jemné a křehké, je třeba s ním pracovat rychle a používat chladné máslo nakrájené na kostičky. Nejprve vzniká drobenka, která se dalším rychlým hnětením spojí v hladké těsto.

Hotové těsto potřebuje odpočívat v chladu alespoň několik hodin, ideálně přes noc. To mu zajistí lepší zpracovatelnost. Můžete ho nechat v lednici i týden nebo zmrazit. Před použitím ho vyjměte z lednice asi 15–20 minut před tvarováním. Pokud příliš změkne a lepí se, opět ho vložte na chvíli do chladu.

Kdy co péct

Pečení vánočního cukroví má svou posloupnost. Začíná se perníčky, které se pečou i několik týdnů před svátky, aby stačily zcela změknout. Poté přichází na řadu křehké druhy – linecké, vanilkové rohlíčky, pracny, ořechové cukroví. Upéct je můžete dříve, ale slepujte je marmeládou či krémy až těsně před Vánoci, aby si zachovaly čerstvou chuť. Ke konci adventu, kdy se vám často nashromáždí bílky z jiného pečení, přijde čas na sněhové pusinky a kokosky. A úplně nakonec připravte nepečené druhy – vosí hnízda či různé kuličky, které stačí jen pár dní odležet.


1. Linecké hvězdičky s rybízovou marmeládou

Příprava: do 30 minut + odpočívání těsta
Suroviny:

  • 210 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 2 žloutky
  • špetka mleté vanilky nebo vanilkové pasty
  • špetka nastrouhané citronové kůry
  • rybízová marmeláda na potření

Postup:

  1. Z mouky, cukru, másla, žloutků, vanilky a citronové kůry vypracujte hladké těsto. Zabalte do fólie a uložte do ledničky, ideálně do druhého dne.
  2. Předehřejte troubu na 170 °C a plech vyložte pečicím papírem.
  3. Vyválejte těsto na plát, vykrajujte hvězdičky. Polovině hvězdiček vykrojte uprostřed kolečko, aby vznikly okénka.
  4. Pečte 7–8 minut do světle zlaté barvy.
  5. Po vychladnutí slepujte marmeládou a poprašte moučkovým cukrem.

Tip: Vanilková pasta je intenzivní a dobře se dávkuje. Pokud pečete často, vyplatí se ji pořídit.

2. Vanilkové rohlíčky

Bez těchto tradičních rohlíčků by Vánoce nebyly kompletní. Tento recept je bez vajec, díky čemuž jsou rohlíčky mimořádně křehké a jemné.

Příprava: do 30 minut + odpočívání těsta
Suroviny:

  • 240 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • špetka vanilky nebo vanilkové pasty
  • moučkový cukr s vanilkou na obalení

Postup:

  1. Z mouky, másla, cukru, ořechů a vanilky vypracujte hladké těsto a nechte v lednici odležet, nejlépe do druhého dne.
  2. Předehřejte troubu na 170 °C.
  3. Těsto rozdělte na čtvrtiny, z každé vyválejte váleček a krájejte z něj menší kousky, ze kterých tvarujte rohlíčky. Pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Pečte asi 7 minut do světle nazlátlé barvy.
  5. Ještě vlahé rohlíčky obalte v moučkovém cukru s vanilkou a uložte do krabice.

3. Sádlovky s důlkem plným marmelády

Sádlové cukroví je poctivé a staročeské. Díky sádlu jsou sádlovky velmi křehké a příjemně se rozplývají na jazyku.

Příprava: do 30 minut + odpočívání těsta
Suroviny:

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g sádla
  • 150 g moučkového cukru
  • 60 g kakaa
  • rybízová zavařenina na naplnění

Postup:

  1. Z mouky, sádla, cukru a kakaa vypracujte hladké těsto. Zabalte do fólie a nechte v chladu do druhého dne.
  2. Předehřejte troubu na 170 °C a plech vyložte pečicím papírem.
  3. Z těsta tvarujte malé kuličky. Do každé kuličky vtlačte obráceným koncem vařečky důlek.
  4. Pečte asi 10 minut.
  5. Po vychladnutí naplňte důlky marmeládou a nechte zavadnout.

4. Kokosky

Kokosky jsou klasika, která nezklame. Jednoduchá příprava a luxusní chuť. Stačí pár dní odležet a odmění vás skvělou chutí.

Suroviny (cca 10 porcí):

  • 3 bílky
  • 180 g moučkového cukru
  • 180 g strouhaného kokosu

Postup:

  1. Bílky vyšlehejte do řídkého sněhu.
  2. Mísu se sněhem vložte do vodní lázně těsně pod bodem varu a postupně zašlehávejte cukr.
  3. Šlehejte 3–5 minut do zhoustnutí a prohřátí, dávejte pozor, aby se bílky nesrazily.
  4. Odstavte a nechte vychladnout, občas prošlehejte.
  5. Do vychladlého sněhu opatrně vmíchejte kokos. Pokud je hmota příliš tuhá, kokosu dejte méně.
  6. Troubu rozehřejte na 140 °C. Na plech s pečicím papírem klaďte malé hromádky.
  7. Pečte 15–20 minut do jemného zrůžovění.
  8. Vychladlé kokosky nechte pár dní odpočívat.

Tip: Kokos můžete předem krátce opražit v troubě pro intenzivnější chuť.

5. Vosí hnízda

Nepečené cukroví, které snadno připravíte na poslední chvíli. Vosí hnízda (nebo včelí úly) jsou neodolatelná díky svému rumovému krému a jemnému piškotovému těstu.

Suroviny (cca 25 ks):
Těsto:

  • 150 g piškotů
  • 50 g lískových oříšků (můžete nahradit vlašskými)
  • 100 g moučkového cukru
  • 60 g másla
  • 1 bílek
  • 1 lžíce mléka
  • 2 lžíce kakaa

Krém:

  • 1 žloutek
  • 60 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • 25 piškotů navíc na uzavření hnízd

Postup:

  1. Piškoty i ořechy rozmixujte na jemnou moučku.
  2. Přidejte prosátý cukr, kakao, změklé máslo, bílek, mléko a vypracujte hladké těsto. Nechte hodinu v lednici odležet.
  3. Na krém utřete máslo se žloutkem a cukrem, na závěr přidejte rum.
  4. Z těsta tvořte kuličky, vtlačujte je do formiček na vosí hnízda a uprostřed nechte dutinu. Formičku vyklopte, hnízdo naplňte krémem a uzavřete piškotem.
  5. Uchovávejte v chladu a před podáváním nechte změknout.

Vánoce s cukrovím i bez budou sladké

Ať už si vyberete klasické linecké, voňavé vanilkové rohlíčky, poctivé sádlovky, křehké kokosky či nepečená vosí hnízda, vězte, že s těmito osvědčenými recepty nikdy nešlápnete vedle. Stačí dodržet pár základních pravidel – pracovat s kvalitními surovinami, těstu dopřát potřebný čas v chladu a cukroví nechat odležet. Pak už jen stačí naaranžovat na vánoční stůl a vychutnat si tu pravou sváteční atmosféru.

Další recepty na vánoční cukroví >


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Nejlepší recepty na vánoční cukroví, které máme nejradši a všem budou chutnat, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:



×