Nejlepší recepty na štiku: Královské recepty pro královnu našich vod

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Štika, tato dravá a majestátní ryba našich vod, je skutečnou delikatesou, která nabízí bílé, pevné maso s minimem kostí a jemnou chutí. Přestože je někdy kvůli své dravosti a vzhledu neprávem opomíjena, patří mezi nejchutnější sladkovodní ryby vůbec. V tomto článku vám představíme čtyři vynikající recepty, které ze štiky vyčarují pokrmy hodné královské hostiny.

Zajímavosti o štice

  • Štika obecná (Esox lucius) je dravá ryba, která může dosáhnout délky až 150 cm a váhy přes 20 kg.
  • Je známá svou agresivitou a rychlostí – při útoku na kořist dokáže vyvinout rychlost až 15 km/h.
  • Její maso je velmi chutné, bílé, s minimem kostí a nízkým obsahem tuku.
  • V gastronomii se štika cení pro svoji jemnou, nevtíravou chuť, která vynikne v kombinaci s jemnými bylinkami a máslem.

Proč zařadit štiku do jídelníčku?

Štičí maso je nejen lahodné, ale také velmi zdravé. Obsahuje kvalitní bílkoviny, je bohaté na vitamíny skupiny B, vitamin D a minerály jako fosfor, draslík a selen. Díky nízkému obsahu tuku je ideální volbou pro ty, kteří chtějí jíst lehce a zdravě. Navíc, štika je ryba, která se vyskytuje v našich vodách, takže jde o lokální potravinu, což je další plus pro váš jídelníček.

Smažená pikantní štika

Náročnost: Střední Čas přípravy: 45 minut

Ingredience:

  • 1500 - 2000 g štiky
  • sůl
  • 1 citron
  • citronová kůra
  • sardelová pasta
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 250 g másla

Postup:

  1. Štiku očistíme, vykucháme a rozkrájíme na porce.
  2. Každou porci štiky zakapeme citronovou šťávou.
  3. Na vnější straně porce štiky osolíme.
  4. Na vnitřní stranu posypeme jemně nastrouhanou citronovou kůrou a potřeme sardelovou pastou.
  5. Připravíme si klasický trojobal: porce obalíme v hladké mouce, poté ve vejcích rozšlehaných s mlékem a nakonec v jemně strouhané housce.
  6. V pánvi rozpustíme máslo a porce štiky na něm smažíme z obou stran dozlatova.
  7. Hotové porce necháme okapat na papírových ubrouscích, abychom odstranili přebytečný tuk.
  8. Podáváme ozdobené plátky citronu a s bramborovým salátem jako přílohou.

Tip šéfkuchaře:

Pro ještě pikantější chuť můžete do rozšlehaných vajec přidat špetku cayenského pepře nebo sladké papriky. Sardelovou pastu lze nahradit jemně nasekaným česnekem smíchaným s trochou olivového oleje a soli.


Štičí ragú po šumavsku

Náročnost: Střední Čas přípravy: 40 minut

Ingredience:

  • 900 g vykostěného štičího masa
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva
  • 2 stroužky česneku
  • 80 g másla na pečení
  • trochu vývaru
  • 400 g čerstvých hub nebo žampionů
  • 50 g másla
  • 40 g cibule
  • 4 vejce
  • pažitka nebo petrželka na ozdobu

Postup:

  1. Štičí maso důkladně zbavíme kostí a nakrájíme na kousky velké přibližně jako bramborové hranolky.
  2. Nakrájené maso osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a posypeme jemně sekaným česnekem.
  3. V pánvi rozehřejeme máslo a štičí kousky na něm prudce opečeme.
  4. Maso podlijeme trochou vývaru nebo vody a asi 4 minuty podusíme pod pokličkou.
  5. Mezitím v jiné pánvi rozehřejeme zbylé máslo a zpěníme na něm jemně nakrájenou cibuli.
  6. Přidáme na tenké plátky pokrájené houby, pokapeme citronovou šťávou a asi 15 minut dusíme.
  7. Necháme odpařit přebytečnou šťávu z hub, přidáme osolená rozšlehaná vejce a pepř, a mícháme na ohni, dokud směs nezhoustne jako kaše.
  8. Štičí ragú upravíme na talíře, povrch pokryjeme houbami s vejci a posypeme jemně sekanou pažitkou nebo petrželkou.

Tip šéfkuchaře:

Toto ragú skvěle doplní sklička dobrého suchého bílého vína. Pro bohatší chuť můžete do houbové směsi přidat lžíci smetany nebo zakysané smetany. Jako příloha se výborně hodí opečené brambory nebo lehký bramborový salát.

Štičí závitky s houbovou nádivkou

Náročnost: Vyšší Čas přípravy: 60 minut

Ingredience:

  • 6 plátků vykostěného štičího masa
  • Olej na smažení
  • Vejce a strouhanka na obalení

Pro nádivku:

  • 40 g másla
  • 2 žemle
  • 1/4 l mléka
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 200 g vařeného rybího masa
  • 150 g čerstvých hub, nakrájených na plátky
  • 15 g másla na podušení hub
  • špetka muškátového květu
  • pepř
  • petrželka
  • sůl
  • strouhaná houska na zahuštění

Postup:

  1. Nejprve připravíme nádivku: žemle namočíme v mléce, po změknutí je vymačkáme a rozmícháme na hladko.
  2. Máslo utřeme do pěny a přidáme k němu vymačkané žemle.
  3. Přidáme vejce, žloutek, drobně pokrájené vařené rybí maso (může být z předchozí přípravy štiky nebo jiné ryby).
  4. Na pánvi rozehřejeme 15 g másla a krátce na něm podusíme nakrájené houby. Přidáme je do nádivky.
  5. Dále přidáme nasekanou petrželku, sůl, špetku muškátového květu a pepř. Vše důkladně promícháme.
  6. Podle potřeby zahustíme nádivku strouhankou, aby měla správnou konzistenci - neměla by být příliš řídká.
  7. Plátky štičího masa lehce naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme připravenou nádivkou.
  8. Plátky stočíme do závitků, které spíchneme párátky nebo jehlami, aby se při smažení nerozpadly.
  9. Závitky obalíme v klasickém trojobalu (mouka, vejce, strouhanka), přičemž proces obalování ve vejci a strouhance můžeme pro větší křupavost opakovat dvakrát.
  10. Smažíme na větším množství rozpáleného oleje dozlatova ze všech stran.
  11. Po usmažení necháme závitky okapat na papírovém ubrousku a odstraníme párátka nebo jehly.

Tip šéfkuchaře:

Tyto závitky jsou výborné s lehkým zeleninovým salátem nebo bramborovou kaší. Jako ozdobu můžete použít plátek citronu nebo snítku čerstvé petrželky. Pro ještě zajímavější chuť můžete do nádivky přidat trochu bílého vína nebo koňaku.

Štika na rožni

Náročnost: Vyšší Čas přípravy: 3 hodiny včetně odležení

Ingredience:

  • 1500 g štiky
  • citrón
  • sůl
  • červené víno
  • bílý pepř
  • 500 g másla

Pro nádivku:

  • 300 g vepřového bůčku
  • vejce
  • sůl
  • kmín
  • strouhaná houska
  • Vegeta (dle chuti)

Pro křenové máslo:

  • 100 g másla
  • 20 g čerstvě nastrouhaného křenu

Postup:

  1. Štiku vykucháme, očistíme, důkladně osušíme papírovým ubrouskem, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a potřeme olejem.
  2. Takto připravenou rybu uložíme do ledničky a necháme ji odležet přibližně dvě hodiny, aby se rozvinuly chutě.
  3. Mezitím připravíme nádivku: vepřový bůček umeleme, osolíme, přidáme vejce, strouhankou housku, kmín a podle chuti můžeme přidat i trochu Vegety pro lepší chuť.
  4. Odleželou štiku vyjmeme z ledničky a břišní dutinu naplníme připravenou nádivkou. Břicho poté zašijeme kuchyňskou nití nebo spíchneme párátky, aby nádivka během pečení nevytekla.
  5. Rybu potřeme olejem a připevníme na rožeň.
  6. Zvolna opékáme nad žhavými uhlíky nebo na elektrickém rožni, otáčíme a dbáme na to, aby se ryba propekla rovnoměrně ze všech stran.
  7. Během opékání můžeme štiku příležitostně potírat rozpuštěným máslem pro lepší chuť a šťavnatost.
  8. Hotovou štiku ještě naposledy potřeme máslem a pokapeme citronovou šťávou.
  9. Mezitím připravíme křenové máslo: změklé máslo smícháme s čerstvě nastrouhaným křenem, vytvarujeme z něj váleček a necháme v ledničce zatuhnout.
  10. Ztuhlé křenové máslo nakrájíme ozdobným nožem na kolečka.
  11. Štiku podáváme na velké míse vcelku, ozdobenou kolečky křenového másla, která se na horké rybě pozvolna rozpouští a dodává jí pikantní chuť.

Tip šéfkuchaře:

Štika na rožni je efektní pokrm vhodný pro slavnostní příležitosti. Servírujte ji s pečenými bramborami nebo chlebem a lehkým zeleninovým salátem. Pro ještě zajímavější chuť můžete štiku během opékání potírat směsí rozpuštěného másla, citronové šťávy a čerstvých bylinek.

Praktické tipy pro přípravu štiky

Jak poznat čerstvou štiku?

  • Oči by měly být jasné a vypouklé, ne zakalené a propadlé.
  • Žábry by měly mít jasně červenou barvu, ne hnědou nebo šedou.
  • Ryba by měla mít svěží vůni, připomínající čistou vodu, ne rybí nebo nepříjemný zápach.
  • Maso by mělo být pevné a pružné, když na něj zatlačíte prstem, mělo by se rychle vrátit do původního tvaru.

Jak správně vykostit štiku?

  1. Štiku nejprve zbavíme šupin a vykucháme.
  2. Odřízneme hlavu za žábrami.
  3. Podél hřbetu provedeme řez a opatrně odstraníme filety z obou stran páteře.
  4. Na filetech nahmátneme žebra a opatrně je vyřízneme.
  5. Nakonec filety přejedeme prsty proti srsti, abychom nahmatali drobné kůstky, které pak pinzetou vytáhneme.

Vykostění štiky vyžaduje trochu praxe, ale s trochou trpělivosti to zvládnete. Pokud si nejste jisti, požádejte o vykostění svého prodejce ryb.

Recept Náročnost Čas přípravy Vhodné přílohy
Smažená pikantní štika Střední 45 minut Bramborový salát, vařené brambory
Štičí ragú po šumavsku Střední 40 minut Opečené brambory, lehký bramborový salát
Štičí závitky s houbovou nádivkou Vyšší 60 minut Bramborová kaše, zeleninový salát
Štika na rožni Vyšší 3 hodiny Pečené brambory, chléb, zeleninový salát

Víte, že:

Štika je v české gastronomii tradičně spojována s adventním a vánočním obdobím. V některých regionech se připravovala na Štědrý den ještě před tím, než se kapr stal dominantní vánoční rybou. V mnoha evropských zemích, například ve Francii, patří štika mezi nejcenější sladkovodní ryby a je považována za delikatesu.

Ať už zvolíte jakýkoliv recept z naší nabídky, štika vás určitě překvapí svou jemnou chutí a kvalitou masa. Nebojte se experimentovat s touto královnou našich vod a dopřejte si gurmánský zážitek, který nemá konkurenci!

Dobrou chuť!


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Nejlepší recepty na štiku: Královské recepty pro královnu našich vod, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:



×