Nejlepší recept na svíčkovou omáčku s vídeňským knedlíkem
Svíčková omáčka je královnou české kuchyně a oblíbeným pokrmem mnoha generací. Její příprava sice vyžaduje více času a trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Pokud hledáte ten pravý recept, který vás nezklame, jste na správném místě. Tento tradiční způsob přípravy kombinuje jemné hovězí maso, dokonale dochucenou smetanovou omáčku a vídeňský knedlík jako lahodnou přílohu.
Suroviny na svíčkovou omáčku
K přípravě dokonalé svíčkové omáčky budete potřebovat kvalitní hovězí maso a pestrou škálu zeleniny a koření. Celková chuť vzniká pozvolným pečením, marinováním a důkladným provařením smetanové omáčky.
- 100 ml mléka
- 400 ml smetany na vaření
- 300 g brusinek
- 300 ml rostlinného oleje
- 50 ml kvasného octa
- 100 g cukru
- Plnotučná hořčice
- 200 g hrubé mouky
- Divoké koření – nové koření, pepř, bobkový list (ideálně v sáčku)
- Zakysaná smetana
- Máslo
- 200 g uzené slaniny
- Vejce
- Celer, citron, cibule, mrkev, petržel kořenová
- Čerstvá petržel a tymián
- Hovězí maso (svíčková nebo zadní)
Postup přípravy svíčkové omáčky
Nejprve se věnujeme masu. Hovězí maso odblaníme, prošpikujeme špekem, osolíme a opepříme. V hlubokém pekáči si na oleji orestujeme na větší kusy nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, celer), přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a sáček s divokým kořením. Přidáme i nakrájenou slaninu a vše krátce orestujeme dozlatova. Poté do směsi nalijeme ocet a necháme lehce odpařit. Do této zeleninové marinády vložíme maso, zakryjeme a necháme v chladu odležet do druhého dne.
Druhý den maso vyjmeme a zprudka opečeme na pánvi ze všech stran. Do zeleninového základu přidáme lžíci plnotučné hořčice, vrátíme opečené maso, podlijeme vývarem nebo horkou vodou a zakryté pečeme v troubě při 160 °C do měkka. Doba pečení závisí na typu masa, obvykle 2 až 2,5 hodiny.
Jakmile je maso měkké, vyjmeme ho a přikryjeme, aby neoschlo. Z výpeku odstraníme sáček s kořením, zeleninu rozmixujeme do hladka. Pokud je omáčka příliš hustá, dolijeme trochu vývaru. Zahustíme moukou rozmíchanou v zakysané smetaně a důkladně provaříme. Nakonec omáčku dochutíme cukrem, solí, pepřem a trochou citronové šťávy nebo octa. Zjemníme smetanou a malým kouskem másla pro hladkou strukturu.
Vídeňský knedlík jako ideální příloha
Tradiční knedlík vídeňského typu je jemný, nadýchaný a skvěle doplňuje výraznou chuť svíčkové. Na jeho přípravu budete potřebovat:
- Bagetu nakrájenou na kostky
- Nasekané čerstvé bylinky (petržel, pažitka, tymián)
- 100 ml mléka
- 1 žloutek
- 2 bílky – vyšlehané do tuhého sněhu
- Sůl, pepř, špetku muškátového oříšku
- Mouku dle potřeby na zpevnění těsta
- Trochu cibulky orestované na másle
Všechny ingredience smícháme – nejprve bagetu, mléko, žloutek a bylinky, poté přidáme sníh z bílků a lehce vmícháme. Dosolíme a zpevníme lžící mouky. Hmotu necháme chvíli odpočinout. Poté vytvoříme knedlíky, které zabalíme do potravinářské fólie a vaříme v páře přibližně 20 minut. Po uvaření je rozbalíme a nakrájíme na plátky.
Servírování a tipy
Svíčkovou omáčku podáváme s nakrájeným hovězím masem a plátky vídeňského knedlíku. Na talíř přidáme lžičku brusinkového kompotu a můžeme ozdobit čerstvou petrželí. Vejce můžeme použít také na ozdobu – například natvrdo uvařené a rozpůlené vejce položené na maso.
Tip: Pokud chcete omáčku extra jemnou, propasírujte ji přes jemné síto. Získáte tak skutečně delikátní konzistenci bez sebemenších kousků zeleniny.
Závěr
Svíčková omáčka s vídeňským knedlíkem je ideálním nedělním obědem, kterým potěšíte celou rodinu. I když je příprava časově náročnější, výsledek vás odmění výjimečnou chutí a spokojenými strávníky. Tento recept ctí tradiční kuchyni, ale zároveň nabízí moderní přístup k přípravě i prezentaci. Nebojte se pustit do domácí přípravy – s tímto návodem se vám jistě povede na jedničku!