Nahraďte pšeničnou mouku jinými, chutnějšími a zdravějšími alternativami
Mouka složitějším a složitějším průmyslovým zpracováním ztrácí nenávratně svoje živiny natolik, že s moukou, kterou jste mohli v obchodech koupit dřív, se nedá srovnávat. V tomto momentu současná mouka zaujímá neutrální místo v pohledu na lidské zdraví, čili neškodí, ale i nijak výrazně neprospívá. Problém ale je, že mouky konzumujeme hodně a tím ji můžeme spojit s mnoha zdravotními neduhy. Možná proto přišel čas vyzkoušet i jiné alternativy, které jsou mnohdy o dost zdravější a chutnější. Na trhu dostanete vedle pšeničné mouky například mouku ječnou, špaldovou, ovesnou, pohankovou nebo mandlovou.
Na tuzemských, potažmo evropských polích dnes už bohužel nenajdeme starou dobrou normální pšenici, ale její přešlechtěnou sestřenici, která byla v zájmu větších výnosů zbavena mnoha vitaminů, minerálů, bílkovin a výživných látek.
Mouka pod mikroskopem
Když se podíváme blíž na obilné zrno, zjistíme, že mouka se získává rozemletím obilného zrna s menším podílem otrubnatých částic. Největší složkou je ze sacharidů škrob, který zaujímá 70 % až 80 % své hmotnosti. Z bílkovin jsou to ty, které po spojení s vodou vytvářejí lepek. Pšeničná mouka obsahuje přirozeně také 10 % až 12 % bílkovin, žitná mouka obsahuje pouze 8 až 10 procent. Obsah vody v mouce nesmí překročit 15% hranici. Tuk a vláknina jsou pak v mouce zastoupeny 1 až 2 %.
U tmavších druhů muk bývá vyšší podíl vápníku, fosforu, hořčíku, draslíku, ale také třeba selenu. Z vitaminů v mouce slouží převážně ty ze skupiny B, z minerálních látek pak obsahuje hlavně kalcium, železo a magnézium. V žitné mouce bývá obsažen chlorofyl, který jí přidává typický šedozelený odstín.
Ječná mouka
Tento druh je patrně nejlepší volbou, pokud se chystáte péct. Například lívancům dodá výbornou křehkost a vůni. V ječné mouce jsou hojně obsaženy vitaminy skupiny B, potom v ní najdeme selen, fosfor, měď, mangan, vápník, železo, hořčík a zinek. Vedle toho ječná mouka nabízí hodně bílkovin, sacharidů a vlákniny. Díky tomuto složení může regulovat hladiny cholesterolu a může působit i protizánětlivě.
Kokosová mouka
Pro tuzemce se jedná poměrně exotickou a netradiční mouku. Využívá se zejména do palačinek a lívanců. Hodí se však i na pečení. Nevýhodou kokosové mouky je, že je nepojivá, suchá a extrémně savá. Je potřeba s ní tedy šetřit, nebo potom bude výsledek vašeho pečení suchý a drobivý. K dalším zvláštnostem této mouky patří málo sacharidů a hodně tuků. Kokosová mouka se pyšní nízkým glykemickým indexem, takže ji lze doporučit pro lidi s nadváhou a nebo pro ty, kteří mají cukrovku.
Špaldová mouka
Špaldovou mouku dostanete v každém supermarketu. Hodí se pro slanou i sladkou kuchyni. Funguje jako cenný zdroj vitaminů skupiny B, manganu, draslíku, vápníku a zinku. Výborně se tráví, a tak je vhodná pro dětské žaludky. I když mají s pšeničnou moukou velmi podobnou chuť, tak špaldová mouka je zdravější, neobsahuje cholesterol a naopak v ní najdete víc zdravých tuků i vlákniny.
Kaštanová mouka
Pokud se chystáte péct vánoční cukroví, pak kaštanová mouka musí být vaší první volbou. I když v ní nenajdete mnohou tuků a bílkovin, tak je tato mouka přeborníkem v množství vitaminů B a kyseliny citronové.
Ovesná mouka
Ovesná mouka má blahodárný vliv na zažívání. Držíte-li například dietu po střevní chřipce, nebo hodně sportujete, či máte malé děti, používejte tento druh. Obsahuje vysoké množství bílkovin a zdravých tuků a ovesná mouka je rovněž bohatá na fosfor, hořčík, zinek, železo a vlákninu. Z ovesné mouky lze připravit jemnou a chutnou kaši.
Pohanková mouka
Pohanková mouka se poněkud překvapivě, ale s to větší pečlivostí stará o váš žilní a cévní systém. A to díky rutinu, kterého obsahuje tato mouka velké množství a který se stará o pevné a zdravé cévy. Pohanková mouka je také bohatá na aminokyseliny, vitaminy a také na zinek, měď a hořčík. Pro zdravější buchty se přidává k pšeničné mouce.
Plantejnová mouka
V tomto případě jde o vynikající, luxusní mouku, která se získává z takzvaných zelených a zeleninových banánů, po nichž i trochu chutná. Nejčastěji se používá k pečení, přičemž se přidává do obyčejné pšeničné mouky. Najdete v ní hlavně hodně vlákniny, draslíku a hořčíku.
Mandlová mouka
Tuto mouku můžete pomlít i doma jednoduše tak, že na velmi, velmi jemno namelete mandle. Mandlová mouka chutná prostě báječně, ale špatně se s ní pracuje, a proto se často přidává do ostatních druhů muk. Její největší nevýhoda je špatná savost. Obsahuje vysoké množství tuků a bílkovin, naopak sacharidů mandlová mouka nemá mnoho. Ale pozor, mandlová mouka ochotně žlukne a uchovávejte ji výhradně v chladu.
Pomerančový koláč z mandlové mouky
Vytvořte svůj vlastní originální pomerančový koláč pomocí chutné mandlové mouky.
Bábovka ze špaldové mouky
Pro bábovku, přesně tak ji máte rádi, použijte tentokrát zdravější a chutnější špaldovou mouku.
Rohlíky z bezlepkové mouky
Tyto rohlíky z bezlepkové mouky mají úplně stejnou chuť, jakou od rohlíků očekáváte.