Milujeme chřest. A jeho sezóna se právě rozbíhá.

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Milovníci této křehké, jemné a lahodné zeleniny samozřejmě vědí, že chřestová sezóna trvá od dubna do června. Je krátká a tak si pospěšme, abychom si ji patřičně užili. Protože receptů na přípravu chřestu je opravdu hodně. Kdysi jsme sice byli chřestová velmoc, během nedávných minulých let ale byl odsuzován jako buržoazní jídlo a zatracován. Dnes už se naštěstí znovu vrací do našich kuchyní.

Chřest zelený a chřest bílý. Jaký je mezi nimi rozdíl? Bílý chřest se pěstuje v naprosté tmě, čímž se zabrání fotosyntéze, dokonce jsou speciální nože, kterými se řeže přímo pod zemí. Díky tomu všemu je bílý chřest jemnější a sladší než chřest zelený. Také ale má tvrdší slupku, takže před úpravou se musí oloupat. Naproti tomu mladý zelený chřest se loupat nemusí, stačí ho jen opláchnout a odlomit dřevnaté konce. Novinkou z posledních let je vyšlechtěný fialový chřest, který má velmi delikátní chuť.

Kromě toho, že si na něm pochutnáme, má chřest i blahodárný vliv na naše zdraví. Je skvělým zdrojem kyseliny listové, odvodňuje, tudíž působí příznivě na močové cesty, upravuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, pozitivně působí na cévy i na srdce, je dobrým pomocníkem při nadýmaní, obsahuje velké množství vody, vápníku a draslíku. A také vitamínu E, C, B, K. Nezapomínejme také, že se o něm tvrdí, že je silné afrodisiakum.

Nic nám nebrání si ho dopřát v mnoha podobách a jídlech. Opatrný by měl být jen ten, kdo trpí na silný obsah kyseliny močové v krvi, chřest by mohl způsobit záchvat dny.


Chřest konzumujeme čerstvý. Poznáme to podle toho, že jeho stonek je pružný a že při jeho ohýbání máme pocit že by mohl prasknout.

Nejjednodušší recept na přípravu bílého chřestu je tento:

Bílý chřest oloupeme až k hlavičce, odlomíme dřevnaté konce a povaříme ho v osolené vodě asi 4 minuty. Měl by být lehce změklý. Podáváme ho nejčastěji s holandskou omáčkou, recept na ni najdete níže.

A kromě toho tu máme mnohé další recepty s chřestem. Podívejte se na některé z nich.

Chřest pečený v troubě

Chřest pečený v troubě


Jednoduchá a zdravá příprava, lehké, rychlé a svěží jídlo.


Chřestová polévka

Chřestová polévka


Polévka ze zeleného chřestu je lahodný a jemný krém, který vám pohladí chuťové buňky.


Zelené chřestové rizoto

Zelené chřestové rizoto


S pikantním strouhaným sýrem, bílým vínem a se zeleným hráškem je to pochoutka pro opravdové labužníky.


Marinovaný chřest s nivou

Marinovaný chřest s nivou


Velmi nápaditý a chutný předkrm, s kterým budete mít doma určitě úspěch. Ale může být i přílohou, třeba ke grilovaným masům.


Pečený losos s chřestem

Pečený losos s chřestem


Zdravé jídlo plné vitamínů a minerálů. Jednoduchá příprava a báječný výsledek.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Milujeme chřest. A jeho sezóna se právě rozbíhá., je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: milujeme, chřest., jeho, sezóna, právě, rozbíhá..

Kde najít informace



×