Masopustní koblížky pro mlsné jazýčky
Doba masopustní vrcholí. Období rejů masek, zabijaček a všeobecného veselí se uzavře v úterý 21. února. Vše se opět zklidní a křesťané se začnou připravovat na Velikonoce. Kdo si chce užít maškarní průvody a masopustní divočinu na vlastní kůži, má nyní poslední šanci.
Tradice, které stojí za to dodržovat
S masopustem nebo fašankem, jak se mu také přezdívá, je spojeno mnoho zvyklostí. Závěr masopustu se často krajově liší, ať už v typech či počtu masek. Symboliku z dob pohanských lze nalézt například v tradičních vesnických obchůzkách, které byly a dodnes jsou plné tanců, zpěvu a scének. Za pomoci určených rituálů měly přinést prosperitu a blahobyt obci i jejím obyvatelům, včetně těch zvířecích.
O maškarním úterý masopust vrcholí a o půlnoci se tradičně pochovávala basa. Tím bylo dáno jasně najevo, že zábavě je konec a nastává čas předvelikonočního půstu. Doba postní letos odstartuje Popeleční středou, která letos připadá na 22. února a střídmě se bude jíst až do 6. dubna, kdy se slaví Zelený čtvrtek.
Ještě než si křesťané začnou odepírat maso a laskominy, bylo třeba se důkladně posilnit. Součástí masopustu je proto také spousta dobrého jídla. Zmínit lze například masité, zabijačkové pokrmy a zkrátka nepřijdou ani milovníci sladkého.
Masopustní koblížky
Smažené hrudky kynutého těsta bývaly o fašanku mimo jiné součástí výslužky a připravovaly se i v plněných variantách. Ať naplněné či bez náplně, koblížky chutnají skvěle a vyzkoušet je stojí za to nejen o masopustu. Jak na to?
Tradiční recept
Potřebné ingredience: 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 30 g čerstvého droždí, 3 – 4 žloutky, 50 g másla, 50 g krupicového cukru, špetka soli, dvě lžíce rumu, olej, přepuštěné máslo nebo sádlo na smažení, marmeláda na plnění (lze vynechat), moučkový cukr na posyp
Postup:
1. Mléko jemně zahřejeme v rendlíku, přidáme k němu cukr a do nádoby rozdrobíme droždí. Přisypeme půl lžíce mouky, obsah rendlíku rozmícháme a nádobu zakryjeme utěrkou. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
2. V rozpuštěném (ale ne horkém) másle rozšleháme žloutky, zbylý cukr a rum. Kvásek vylijeme do větší mísy, přidáme žloutkovou směs a postupně vmícháme mouku se solí. Ingredience spojíme a těsto hněteme tak dlouho, dokud se přestane lepit na okraje nádoby. Pak těsto lehce pomoučíme, mísu zakryjeme a na řadu přijde kynutí. Na teplém místě necháme těsto kynout tak dlouho, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
3. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené podložce na silnější plát a vykrájíme z něj kolečka. Kdo se rozhodne pro variantu plněnou marmeládou má dvě možnosti. Může jedno kolečko uprostřed potřít marmeládou a druhým ho přiklopit. Nebo koblihu z boku naplnit injekční stříkačkou až po osmažení.
4. Koblihy smažíme z obou stran v hrnci s vyšším okrajem v dostatečném množství tuku. Hotové kousky ukládáme na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk. Koblížky podáváme posypané cukrem.

Domácí vaječný koňak
Nejen o Vánocích, i o masopustu a Velikonocích "vaječňák" prostě chutná nejlépe.

Červené zelí s jablky
Je zdravé, chutné a v syrové i dušené variantě skvěle doplní nejen zabijačkové pokrmy.

Koblížky sypané skořicí
Když koblížky osmažíte na přepuštěném másle nebo sádle, dostanou extra chuť navíc. Pak už je stačí jen posypat skořicovým cukrem a nikdo jim neodolá.