Lečo na celý rok: Stačí ho zavařit bez vajec a uzeniny
Lečo je jedním z těch jídel, která chutnají nejlépe v létě, ale s trochou předvídavosti si ho můžete dopřát i uprostřed zimy. Stačí připravit větší množství zeleninového základu a ten správně zavařit. Díky tomu budete mít hotový základ, který můžete později využít nejen na lečo, ale i do omáček, polévek nebo masových směsí.
Proč se vyplatí lečo zavařovat
Pokud jste to ještě nestihli, právě teď je poslední šance zpracovat rajčata a papriky, které dozrály na zahradě. Zavařený základ na lečo se hodí nejen pro rychlou přípravu jídla, ale i jako univerzální přísada do zimní kuchyně. A co je nejlepší? Příprava je snadná – do sklenic přijdou jen zelenina a koření, bez vajec či uzeniny. Ty přidáte až při vaření.
Co budete potřebovat
- 1 kg rajčat
- 2 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 10 zelených paprik
- 300 g rajčatového protlaku (volitelné pro silnější chuť)
- olej nebo sádlo na smažení
- sůl, pepř, sladká mletá paprika
Postup přípravy
Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte. Stejně tak nakrájejte cibuli a papriky. V hlubším hrnci rozehřejte sádlo nebo olej, osmahněte cibuli, přidejte česnek a papriky. Nechte krátce podusit pod pokličkou, přibližně 20 minut. Poté přidejte rajčata a sůl a znovu duste 20 minut. Pokud zelenina pustí málo šťávy, můžete ji lehce podlít. Nakonec vmíchejte rajčatový protlak, dochuťte pepřem a solí a krátce provařte.
Zavaření
Hotovou směs plňte do čistých sklenic a sterilizujte při 85 °C po dobu asi 20 minut. Takto připravený základ vám vydrží celou zimu. Když ho pak otevřete, stačí přidat vejce a případně uzeninu a máte hotové voňavé a čerstvé lečo během pár minut.
Tip na dochucení
Pokud budete lečo vařit rovnou k jídlu, můžete přidat klobásu nakrájenou na kolečka a osmaženou s trochou mleté papriky. Dejte ale pozor, aby se paprika nepřepálila, mohla by zhořknout. Nakonec přidejte rozšlehaná vejce a nechte je v leču ztuhnout – tak vznikne klasické, syté jídlo.
Výhoda zavařeného leča
Díky tomu, že vejce i maso přidáváte až při finální úpravě, zůstává základ univerzální. Ať už z něj připravíte klasické lečo, přidáte ho do guláše nebo použijete jako základ zeleninové omáčky, pokaždé bude chutnat jako čerstvě připravený.