Krevety nám v restauraci chutnají, ale víte jak na ně doma? Je to jednoduché.

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Krevety patří mezi korýše, stejně jako humři, raci, langusty nebo krabi. Přirozeně žijí v oceánech a mořích, už se ale uměle chovají i na farmách. Žijí tedy jak ve slaných, tak i ve sladkých vodách. Krevety jsou asi 4 až 9 cm dlouhé, ale známe i tzv. tygří krevety, které dosahují délky 10 až 20 cm. K nám se krevety dováží například z Číny, Indie a Austrálie.

V prodejnách s rybami je můžete koupit chlazené, a to buď syrové, nebo předvařené. Syrové mají našedlou barvu, předvařené jsou slabě růžové. Můžete je mít vyloupané nebo nevyloupané. Mražené krevety si koupíte téměř v každém supermarketu.

Maso krevety je jemné a delikátní. Velkou výhodou krevet je také to, že jídlo z nich připravíte opravdu během několika minut. Ať už je vaříte, smažíte, blanšírujete, grilujete, nebo třeba zapékáte. Tohle všechno se dá s krevetami dělat. Kromě dobře nám známého krevetového koktejlu existuje nespočet receptů na skvělá jídla, ve kterých hrají krevety hlavní roli.

Ačkoliv to možná vypadá složitě, příprava krevet je velmi jednoduchá. Pokud máte mražené krevety, nechte je před vařením v ledničce zvolna rozmrazit. Jedině pokud se chystáte krevety vařit, například v polévce, můžete je použít hned jak je vytáhnete z mrazáku.


Předvařené krevety vám usnadní práci, protože jsou hotové opravdu za pár minut. Úplně nejjednodušší příprava krevet je krátké restování, kolem pěti minut, na pánvi s olejem, s utřeným česnekem, s vybranými bylinkami, s chilli apod. Pozor na sůl, mořské krevety bývají částečně slané.

Vyloupané krevety můžete připravovat hned. Pokud mají ocásek, který se nejí, můžete ho odstranit hned, nebo až po uvaření.

Jestliže jste si koupili krevety nevyloupané, takhle jednoduše je připravíte k vaření:

1. důkladně krevety omyjeme

2. odřízneme hlavičku

3. podél hřbetu uděláme dlouhý řez

4. od řezu oloupeme krunýř i s nožičkami na celém tělíčku krevety

4. zatáhneme za ocásek a krunýř odstraníme

5. roztáhneme v řezu tělíčko krevety a odstraníme střívko, bývá černé nebo bílé

 

S krevetami můžete připravit třeba rizoto, různé polévky a saláty, špízy, podávat je s těstovinami a tak podobně. Receptů existuje opravdu nespočet.

Maso krevety obsahuje bílkoviny, selen, vápník, jód, zinek, draslík, vitamíny skupiny B a mnoho dalších prospěšných látek. Je málo kalorické, takže se hodí i pro diety.

Pozor by si měli dávat jen alergici, protože korýši patří mezi nejčastější alergeny.

Pro nás ostatní ale jsou krevety pochoutkou, kterou si můžeme s chutí dopřát.

 

Grilované krevety

Grilované krevety


Jsou hotové hned, ale musí být předem naložené v marinádě asi hodinu.


Krevety se smetanovým dipem

Krevety se smetanovým dipem


Připravili jsme je z mražených krevet, jsou lahodné, hodí se třeba jako výborný předkrm.


Pikantní hrachová polévka s krevetami

Pikantní hrachová polévka s krevetami


Jemný hráškový krém trochu netradičně. Díky koření je opravdu pikantní.


Rizoto s krevetami

Rizoto s krevetami


Jeden z mnoha receptů na rizoto. Strouhaný sýr mu dodá tu správnou chuť.


Těstoviny s krevetami

Těstoviny s krevetami


Pro milovníky těstovin lahůdka. Stojí za vyzkoušení.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Krevety nám v restauraci chutnají, ale víte jak na ně doma? Je to jednoduché., je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: krevety, nám, restauraci, chutnají,, ale, víte, jak, doma?, jednoduché..

Kde najít informace



×