Klasická česká znojemská omáčka s vepřovým masem a nakládanými okurkami ve voňavém provedení s vejcem a hořčicí
Znojemská omáčka je stálicí české kuchyně a její jemná chuť s kyselým nádechem okurek se skvěle hodí k vepřovému masu. Tato varianta vychází z tradiční receptury, ale místo hovězího masa sází na vepřovou kýtu nebo plec, což zaručuje rychlejší přípravu a měkčí sousto. Zjemnění vejcem a dotek plnotučné hořčice tvoří ideální kombinaci pro slavnostní oběd i běžné vaření.
Postup přípravy od základu až po hotovou omáčku
Začneme tím, že nakrájíme cibuli a slaninu nadrobno, které společně osmažíme na rozpáleném oleji. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme na malé kousky nakrájené vepřové maso, které necháme zatáhnout. Poté dochutíme lžící hořčice, solí a pepřem. Vše promícháme a podlijeme vývarem, aby se maso mohlo pomalu dusit pod pokličkou.
Okurky, hořčice a závěrečná fáze omáčky
Když je maso téměř měkké, přidáme jemně nakrájené kyselé okurky, které dají omáčce charakteristickou chuť. Mezitím si na vedlejší pánvi připravíme klasickou světlou jíšku z mouky a oleje. Jakmile maso změkne, přidáme druhou lžíci hořčice a hotovou jíšku. Celou směs necháme ještě alespoň 15 minut zvolna probublávat, aby se chutě spojily a omáčka zhoustla.
Vejce a finální dochucení pro dokonalý výsledek
Na úplný závěr přidáme na kostičky nakrájená natvrdo uvařená vejce, která omáčku jemně zjemní. Podle chuti můžeme doladit i trochou čerstvé limetkové šťávy, která zvýrazní jednotlivé složky. Servírujeme ideálně s houskovým knedlíkem nebo s rýží, podle osobní preference. Výsledkem je lahodná, sytá a tradičně česká omáčka, která si najde místo na každém stole.





