Kdy se pečou jidáše? Velikonoční tradice a recept na „zrádné“ pečivo
Svátky jara Velikonoce jsou za dveřmi. Patří mezi nejdůležitější křesťanské oslavy, protože připomínají zmrtvýchvstání Ježíše Krista, a podobně jako Vánoce jsou spjaty s řadou tradic a obřadů. Mezi ně patří i pečení takzvaných jidášů. Co je na kynutém pečivu zajímavé a jak ho vyrobit?
Termín Velikonoc je klouzavý a jejich datum se odvozuje od prvního jarního úplňku, který přijde po 21. březnu. Neděle, která po plném měsíci následuje, je právě startovní čárou Velikonoc. Sváteční týden má pro křesťany velké duchovní poselství, protože se vypráví dramatický příběh ukřižování Ježíše Krista, jeho skonu a zmrtvýchvstání.
Na Škaredou středu dej do trouby jidáše, o víkendu mazanec
Křesťané přezdívají velikonočnímu týdnu svatý či pašijový a v těchto dnech se v kostelích připomíná utrpení a strádání Spasitele. Harmonogram týdne je jasně daný. Velikonoce startují Květnou nedělí, kdy se Ježíš Kristus vypravil do Jeruzaléma. Následuje Modré pondělí, Šedivé úterý a Škaredá středa.
Ve středu se nikdo nemá mračit – škaredit, protože by tak činil po celý zbytek roku. V tento den měl Jidáš za třicet stříbrných zradit svého učitele – Ježíše Krista. Právě proto se čtvrtý den svatého týdne peče zakroucené sladké pečivo, které zradu připomíná.
Po Škaredé středě přichází na řadu Zelený čtvrtek, nejdůležitější den svátků Velký pátek, kdy je nařízený přísný půst a pašijový týden uzavírá Bílá sobota, po níž následuje velikonoční hod. Ze soboty na neděli Ježíš "vstal z mrtvých", a to se muselo pořádně oslavit. Pekly se slané i sladké dobroty – mazance, nádivky i tradiční beránek.
Jak se pečou jidáše
Zakroucené sladké pečivo z kynutého těsta se mazalo medem a tradovalo se, že kdo na Zelený čtvrtek před východem slunce jidáše sní, bude celý rok chráněný před hadím uštknutím, bodnutím včely a hlavně před lidskou zradou.
Na jidáše budete potřebovat: 40 g droždí, 500 g hladké mouky, 60 g krupicového cukru, 2 žloutky + 1 vejce na potření, 150 g změklého másla, 300 ml smetany 12%, citronovou kůru, 2 lžičky citronové šťávy, 1 balíček vanilkového cukru, špetku soli a med na potření
Postup:
1. Kvásek připravíme tak, že droždí rozdrobíme do misky, přidáme lžíci cukru, lžíci vlažné smetany a lžíci mouky. Droždí rozmačkáme lžící, promícháme se zbytkem ingrediencí, misku zakryjeme čistou utěrkou a necháme vzejít kvásek.
2. Po 10 – 15 minutách bude kvásek hotový. Smícháme ho se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem, moukou, se žloutky, změklým máslem, citronovou kůrou i šťávou a špetkou soli. Směs promícháme a rozředíme smetanou. Těsto propracujeme, zakryjeme a necháme přibližně hodinu kynout.
3. Troubu předehřejeme na 180°C a plech vyložíme pečícím papírem. Z vykynutého těsta oddělíme přibližně stejně velké kousky, které rozválíme na váleček a na plechu ho stočíme do spirály. Zakroucené jidáše na plechu zakryjeme utěrkou a necháme je deset minut kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct na 20 - 25 minut do předehřáté trouby. Jidáše vytažené z trouby pokapeme medem a podáváme.
Velikonoční mazanec
Co by byly Velikonoce bez mazance! Oblíbené kynuté pečivo nejlépe chutná pomazané máslem a domácí marmeládou.
Velikonoční beránek
Beránek symbolizuje oběť Ježíše Krista, kterou podstoupil pro své příznivce. Toto sladké pečivo rozhodně nesmí chybět na svátečním stole.
Velikonoční cukroví - boží milosti
Další oblíbené sváteční cukroví, které provoní celou kuchyň - to jsou boží milosti!