Jídlo jako lék: proč vařit na podzim a v zimě vývar?
Polévky zahřejí organismus, snadno se konzumují i přenášejí a navíc léčí! Hrnek kvalitního vývaru dodá tělu potřebné živiny i další důležité látky. A umí nejen zasytit a uzdravovat. Polévky pomáhají také při hubnutí, protože správně nastartují spalování tuků.
Polévka a hlavně vývar je důležitou součástí jídelníčku například v asijské kuchyni, a také u nás platí za základní součást hlavního jídla. Vždyť známé pořekadlo míní: polévka je grunt! Když je venku chladné počasí, potřebuje tělo zahřát zevnitř, rozproudit krev, a k tomu je vývar jako stvořený.
Hlavně poctivě
Aby polévka dokázala léčit, musí být připravena z kvalitních surovin. U varianty z pytlíku zázračné účinky na organismus doopravdy nečekejte! Vývary sloužily jako posilující lék už ve středověku, a také naše babičky a prababičky přísahaly na jeho léčivé účinky. Vyvařené hovězí kosti nebo maso z kapra byly podávány například maminkám po porodu, kterým měla polévka dodat sílu a zajistit, aby matky měly dostatek mléka pro miminko.
Dnes máme prospěšnost vývaru na zdraví dokonce vědecky potvrzenou a podávat tuto čirou polévku je doporučováno při virových onemocněních, ale taky při depresích a zlomeninách. Existují i speciální stravovací programy, které jsou založené na konzumaci polévek a očistě těla.
Není to rychlovka
V papiňáku uvaříte léčivý vývar jen těžko. Čím déle totiž polévka na plotně probublává, tím je výsledek silnější a zdravější. A protože příprava kvalitního vývaru zabere dost času, je dobré uvařit ho rovnou pořádný hrnec a nesnězenou polévku zamrazit nebo jinak zakonzervovat. Asi nejjednodušší metodou jak polévku připravit, je vložit maso, kosti, zeleninu a koření do pomalého hrnce. Ten drží konstantní teplotu, není ho třeba hlídat a vývar se tak může “táhnout” bez obav i přes noc.
Vývary se hodí nejen jako předkrm hlavního chodu. Popíjet se mohou i místo snídaně nebo svačiny. Dodají sílu a nastartují organismus. Přebytečný vývar lze například nalít do tvořítek na led, zamrazit a pak přidávat do omáček nebo polévek.
Základní recept
Potřebujete:
2 kg hovězích kostí s trochou masa a tuku
1 větší mrkev
1 petržel
¼ bulvy celeru
1 menší pór
1 cibule
3 lžíce jablečného octa nebo citronové šťávy
½ lžičky celého pepře
2 bobkové listy
4 hřebíčky
2 snítky čerstvého tymiánu
4,5 l vody
Postup:
Kosti opláchneme, dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Přilijeme ocet, přisypeme suché koření a při nízké teplotě přivedeme k varu. Pak stáhneme teplotu a vývar necháme dalších 6 - 8 hodin probublávat. V průběhu vaření můžeme lžící sbírat vytvořenou pěnu, zabráníme tím zakalení tekutiny.
Dvě hodiny před koncem vaření rozpůlíme neoloupanou cibuli a řezem ji krátce osmahneme na pánvi, aby dužina ztmavla. Pak ji přidáme do vývaru, společně s očištěnou, nakrájenou zeleninou a snítkami tymiánu.
Hotový vývar přecedíme přes síto a tekutinu, kterou hned nepoužijeme, můžeme nalít do zavařovacích sklenic. Ty uzavřeme a vychladlé skladujeme v lednici.

Silný kachní vývar se zeleninou a celestýnskými nudlemi
Nejen vývar z hovězích kostí a masa dodá sílu. I kachní vývar je pro zimní období dokonalý.

Krůtí vývar s pórkem
Také drůbeží vývary dají tělu energii. Ideální je prostřídat je v jídelníčku s hovězími.

Vývar z králíka
Skvělý tip jak zužitkovat přebytečné kusy masa a kostí z králíka. Tento vývar má jemnější chuť než hovězí.

Bujón čili hovězí vývar
Klasika, která se snad nikdy neomrzí, to je hovězí vývar. Dodá energii a posílí tělo zevnitř.

Celestýnské nudle
Tento typ zavářky se skvěle hodí zejména do vývarů. A doma připravené nudle chutnají mnohem lépe než ty z obchodu.