Jídlo jako lék: proč vařit na podzim a v zimě vývar?

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Polévky zahřejí organismus, snadno se konzumují i přenášejí a navíc léčí! Hrnek kvalitního vývaru dodá tělu potřebné živiny i další důležité látky. A umí nejen zasytit a uzdravovat. Polévky pomáhají také při hubnutí, protože správně nastartují spalování tuků. 

Polévka a hlavně vývar je důležitou součástí jídelníčku například v asijské kuchyni, a také u nás platí za základní součást hlavního jídla. Vždyť známé pořekadlo míní: polévka je grunt! Když je venku chladné počasí, potřebuje tělo zahřát zevnitř, rozproudit krev, a k tomu je vývar jako stvořený. 

Hlavně poctivě

Aby polévka dokázala léčit, musí být připravena z kvalitních surovin. U varianty z pytlíku zázračné účinky na organismus doopravdy nečekejte! Vývary sloužily jako posilující lék už ve středověku, a také naše babičky a prababičky přísahaly na jeho léčivé účinky. Vyvařené hovězí kosti nebo maso z kapra byly podávány například maminkám po porodu, kterým měla polévka dodat sílu a zajistit, aby matky měly dostatek mléka pro miminko. 

Dnes máme prospěšnost vývaru na zdraví dokonce vědecky potvrzenou a podávat tuto čirou polévku je doporučováno při virových onemocněních, ale taky při depresích a zlomeninách. Existují i speciální stravovací programy, které jsou založené na konzumaci polévek a očistě těla.  


Není to rychlovka

V papiňáku uvaříte léčivý vývar jen těžko. Čím déle totiž polévka na plotně probublává, tím je výsledek silnější a zdravější. A protože příprava kvalitního vývaru zabere dost času, je dobré uvařit ho rovnou pořádný hrnec a nesnězenou polévku zamrazit nebo jinak zakonzervovat. Asi nejjednodušší metodou jak polévku připravit, je vložit maso, kosti, zeleninu a koření do pomalého hrnce. Ten drží konstantní teplotu, není ho třeba hlídat a vývar se tak může “táhnout” bez obav i přes noc. 

Vývary se hodí nejen jako předkrm hlavního chodu. Popíjet se mohou i místo snídaně nebo svačiny. Dodají sílu a nastartují organismus. Přebytečný vývar lze například nalít do tvořítek na led, zamrazit a pak přidávat do omáček nebo polévek. 

Základní recept

Potřebujete: 

2 kg hovězích kostí s trochou masa a tuku

1 větší mrkev

1 petržel

¼ bulvy celeru

1 menší pór

1 cibule

3 lžíce jablečného octa nebo citronové šťávy

½ lžičky celého pepře

2 bobkové listy

4 hřebíčky

2 snítky čerstvého tymiánu

4,5 l vody

Postup:

Kosti opláchneme, dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Přilijeme ocet, přisypeme suché koření a při nízké teplotě přivedeme k varu. Pak stáhneme teplotu a vývar necháme dalších 6 - 8 hodin probublávat. V průběhu vaření můžeme lžící sbírat vytvořenou pěnu, zabráníme tím zakalení tekutiny. 

Dvě hodiny před koncem vaření rozpůlíme neoloupanou cibuli a řezem ji krátce osmahneme na pánvi, aby dužina ztmavla. Pak ji přidáme do vývaru, společně s očištěnou, nakrájenou zeleninou a snítkami tymiánu. 

Hotový vývar přecedíme přes síto a tekutinu, kterou hned nepoužijeme, můžeme nalít do zavařovacích sklenic. Ty uzavřeme a vychladlé skladujeme v lednici. 





Silný kachní vývar se zeleninou a celestýnskými nudlemi

Silný kachní vývar se zeleninou a celestýnskými nudlemi


Nejen vývar z hovězích kostí a masa dodá sílu. I kachní vývar je pro zimní období dokonalý.


Krůtí vývar s pórkem

Krůtí vývar s pórkem


Také drůbeží vývary dají tělu energii. Ideální je prostřídat je v jídelníčku s hovězími.


Vývar z králíka

Vývar z králíka


Skvělý tip jak zužitkovat přebytečné kusy masa a kostí z králíka. Tento vývar má jemnější chuť než hovězí.


Bujón čili hovězí vývar

Bujón čili hovězí vývar


Klasika, která se snad nikdy neomrzí, to je hovězí vývar. Dodá energii a posílí tělo zevnitř.


Celestýnské nudle

Celestýnské nudle


Tento typ zavářky se skvěle hodí zejména do vývarů. A doma připravené nudle chutnají mnohem lépe než ty z obchodu.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Jídlo jako lék: proč vařit na podzim a v zimě vývar? , je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: jídlo, jako, lék:, proč, vařit, podzim, zimě, vývar?.


×