Jedlé kaštany - pečené nebo snad v nádivce?
Ještě docela nedávno to byla pro nás málo dostupná a tak trochu exotická pochoutka. Dnes už je dostaneme každý rok běžně v obchodech už od konce září. Také často narazíme na prodej horkých pečených kaštanů při podzimních procházkách ve městě. Je to příjemné, protože nás v sychravém počasí krásně zahřejí.
Pečené kaštany si ale velmi snadno připravíme i doma. Stačí vybrat přibližně stejně velké plody, každý křížem naříznout (to je důležité, jinak vám v troubě způsobí spoušť), a v troubě předehřáté na 200 stupňů je péci asi 15 minut. Když se kaštan rozevře a charakteristicky zavoní, pochoutka je hotová. V mikrovlnné troubě je ale raději nepřipravujte, kaštany pak nemají tu správnou chuť.
Vařené kaštany si připravíme také velmi snadno. Ponoříme je do vody (můžeme je i tady křížem naříznout) a vodu přivedeme k varu. Zvolna kaštany vaříme 20 minut. Pak hrnec odstavíme z plotny a necháme je stát v horké vodě asi 10 minut. Po této době je po jednom postupně vytahujeme a oloupeme vnější i vnitřní slupku. Když všechny vařené kaštany hned nespotřebujeme, dají se i zamrazit.
V kuchyni mají jedlé kaštany spoustu využití a můžeme jimi ozvláštnit i běžné připravovaná jídla. Například vařené a nasekané kaštany můžeme přidat do bábovky, vařené a na kousky nakrájené kaštany budou výborné i v rizotu.
Kaštanovníky se pěstují především v jižní Evropě. Tepelně upravené plody se tu podávají k masu, zelenině nebo k sýrům. Ve světě se z nich připravuje pyré, nádivky, pudinky. V cukrářské kuchyni se připravují kaštany v čokoládě, nebo kandované kaštany. Ve Francii a v Itálii se z jedlých kaštanů vyrábí i alkohol. Také se často používá mouka z jedlých kaštanů. U nás se kaštanovníkům daří hlavně ve vinařských oblastech, daří se jim na prosluněných svazích. Hodně se pěstuji i na Slovensku, kde se v září pravidelně pořádají kaštanové slavnosti.
Jedlé kaštany jsou dobré, ale i zdravé. Obsahují látky, které jsou našim orgánům prospěšné. Tady je trochu inspirace.
Krémová polévka z pečených kaštanů
Neobvyklá, ale velmi chutná a sytá polévka. Přidejte k ní čerstvé pečivo nebo nasucho opečenou topinku.
Krůta s kaštanovou nádivkou
Svátečně připravená drůbež s kaštanovou nádivkou bude všem chutnat. Podejte k ní třeba šťouchané brambory.