Jedlé kaštany - pečené nebo snad v nádivce?

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Ještě docela nedávno to byla pro nás málo dostupná a tak trochu exotická pochoutka. Dnes už je dostaneme každý rok běžně...

Ještě docela nedávno to byla pro nás málo dostupná a tak trochu exotická pochoutka. Dnes už je dostaneme každý rok běžně v obchodech od konce září. Také často narazíme na prodej horkých pečených kaštanů při podzimních procházkách ve městě. Je to příjemné, protože nás v sychravém počasí krásně zahřejí.

Pečené kaštany si ale velmi snadno připravíme i doma. Stačí vybrat přibližně stejně velké plody, každý křížem naříznout (to je důležité, jinak vám v troubě způsobí spoušť), a v troubě předehřáté na 200 stupňů je péci asi 15 minut. Když se kaštan rozevře a charakteristicky zavoní, pochoutka je hotová. V mikrovlnné troubě je ale raději nepřipravujte, kaštany pak nemají tu správnou chuť.

Vařené kaštany si připravíme také velmi snadno. Ponoříme je do vody (můžeme je i tady křížem naříznout) a vodu přivedeme k varu. Zvolna kaštany vaříme 20 minut. Pak hrnec odstavíme z plotny a necháme je stát v horké vodě asi 10 minut. Po této době je po jednom postupně vytahujeme a oloupeme vnější i vnitřní slupku. Když všechny vařené kaštany hned nespotřebujeme, dají se i zamrazit.

V kuchyni mají jedlé kaštany spoustu využití a můžeme jimi ozvláštnit i běžné připravovaná jídla. Například vařené a nasekané kaštany můžeme přidat do bábovky, vařené a na kousky nakrájené kaštany budou výborné i v rizotu.


Kaštanovníky se pěstují především v jižní Evropě. Tepelně upravené plody se tu podávají k masu, zelenině nebo k sýrům. Ve světě se z nich připravuje pyré, nádivky, pudinky. V cukrářské kuchyni se připravují kaštany v čokoládě, nebo kandované kaštany. Ve Francii a v Itálii se z jedlých kaštanů vyrábí i alkohol. Také se často používá mouka z jedlých kaštanů. U nás se kaštanovníkům daří hlavně ve vinařských oblastech, daří se jim na prosluněných svazích. Hodně se pěstuji i na Slovensku, kde se v září pravidelně pořádají kaštanové slavnosti.

Jedlé kaštany jsou dobré, ale i zdravé. Obsahují látky, které jsou našim orgánům prospěšné. Tady je trochu inspirace.

Krémová polévka z pečených kaštanů

Krémová polévka z pečených kaštanů


Neobvyklá, ale velmi chutná a sytá polévka. Přidejte k ní čerstvé pečivo nebo nasucho opečenou topinku.


Krůta s kaštanovou nádivkou

Krůta s kaštanovou nádivkou


Svátečně připravená drůbež s kaštanovou nádivkou bude všem chutnat. Podejte k ní třeba šťouchané brambory.


Filátko a pyré s kaštany

Filátko a pyré s kaštany


Netradiční jídlo díky voňavým opraženým kaštanům. Vyzkoušejte.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Jedlé kaštany - pečené nebo snad v nádivce?, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Jedlé kaštany - pečené nebo snad v nádivce?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: jedlé, kaštany, pečené, nebo, snad, nádivce?.


×