Je špenát opravdu tak zdravý? Ano, je.
Špenát známe všichni, a i když, jak se ukázalo, obsahuje stejně železa jako kterákoliv jiná listová zelenina, považujeme ho v podstatě za velmi zdravou surovinu. Je to opravdu tak?
Historie špenátu v Evropě začíná tím, že se k nám dostal díky křižáckým výpravám. Dnes už je známou a využívanou zeleninou v mnoha světových kuchyních, a pro vysoký obsah důležitých látek opravdu patří do skupiny zeleniny, kterou bychom neměli opomíjet.
Co všechno obsahuje? Především je důležitým zdrojem železa a vápníku. Také obsahuje vitamín C, vitamín K1, vitamín A a vitamín B9, draslík, hořčík, vitamín E. A to je dost důvodů, abychom si špenát zařadili do svého jídelníčku.
Příprava špenátu je snadná a velmi rychlá. Restovaný špenát je hotový přibližně za 10 minut, když ho spařujeme, stačí 4 až 5 minut. Připravujeme ho jako přílohu, třeba k vařeným bramborům, k houskovým nebo bramborovým knedlíkům, nebo ho použijeme v různých jiných receptech, třeba společně s další zeleninou. Špenát můžeme vařit, spařovat, dusit, zapékat, můžeme z něj připravovat saláty, polévky nebo slané koláče (taková špenátová pizza, to je přece pochoutka), hlavní bezmasá jídla apod.
Pozor, špenát patří k potravinám, které se nedoporučuje znovu ohřívat, měl by se jíst hned po uvaření. Tehdy je stejně nejchutnější. Do dušeného špenátu přidáváme nejčastěji cibuli, česnek, smetanu, vejce, různá koření. Záleží na receptu a na naší chuti.
Jídlo připravujeme ze špenátu čerstvého, ale můžeme klidně použít některý z mnoha druhů mražených špenátů, příprava je stejně snadná.
Takže ano, špenát je zdravá zelenina a když si ho občas dopřejeme v nějaké chutné podobě, prospěje nám to.
Pár inspirativních receptů:

Zapečené filé se špenátem
Zdravá zelenina společně s rybou, lehký a zdravý oběd nebo večeře. Pochutnáte si.

Špenátový koláč (quiche)
Výborný slaný koláč třeba k vínu. Nejlepší je teplý, ale i studený vám bude chutnat.

Omeleta se špenátem
Sýrová omeleta naplněná jemnou špenátovou náplní, to je opravdu pochoutka. Rychlá a zdravá.

Pečené jehněčí kotlety se špenátem
Jídlo s kterým uspějete. Jemné pikantní kotlety společně s krátce dušeným špenátem a třeba s bramborovým knedlíkem.