Jak udělat brambory které budou zlatavé a perfektně křupavé

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Brambory jsou snad nejuniverzálnější surovinou, jakou v kuchyni máme. Nejenže se hodí ke každému masu jako příloha, ale často hrají i hlavní roli v mnoha pokrmech. Ať už je připravujete jako kaši, šťouchané, vařené nebo smažené, jejich chuť nikdy nezklame. Dnes se ale zaměříme na to, jak dosáhnout toho, aby byly smažené brambory opravdu křupavé a dozlatova opečené. Překvapivě jednoduchý trik prozradil michellinský šéfkuchař a vy si ho teď můžete vyzkoušet i doma.

Správná příprava začíná už při krájení

Než se vůbec pustíte do smažení, je důležité brambory nejprve správně připravit. Nejprve je dobře omyjte a oloupejte. Poté je nakrájejte – ideálně na čtvrtiny, u větších kousků klidně na šestiny. Důležité je, aby všechny kousky byly přibližně stejně velké. Jen tak se totiž rovnoměrně uvaří a osmaží. Následně je vložte do hrnce se studenou, ale pořádně osolenou vodou. Právě sůl ve vodě je podle šéfkuchaře klíčová pro chuť i texturu brambor.

Nejdřív povařit, pak vysušit

Brambory vařte přibližně 15 minut – ideální je, když budou uvnitř měkké, ale nerozvařené. To poznáte jednoduše tak, že do nich zapíchnete vidličku. Jakmile jsou hotové, vodu slijte a brambory nechte v hrnci. Přes ně položte čistou kuchyňskou utěrku a nechte je asi 10 minut „zapařit“. Tímto způsobem se brambory zbaví přebytečné vlhkosti a lehce vyschnou. Budou tak ideálně připravené na další krok.


Tajemství křupavosti je v jediné ingredienci

A tady přichází na řadu tajná ingredience, kterou v české kuchyni běžně nepoužíváme – clotted cream, tedy hustý smetanový krém. Ten se přidá k usušeným bramborám v hrnci, jemně osolí a dobře promíchá. Smetana se v teple rozpustí a nasákne do povrchu brambor. Díky tomu získají neobyčejně křehkou a křupavou strukturu.

Pečení místo smažení přináší dokonalý výsledek

Brambory poté rozložte na plech a dejte péct do trouby. Pečte je tak dlouho, dokud nebudou krásně zlatavé a na povrchu křupavé. Není nutné je smažit v oleji, trouba se postará o perfektní výsledek a zároveň je příprava o něco zdravější. Výsledkem budou brambory, které se rozplývají na jazyku, ale zároveň na povrchu krásně křupou – přesně tak, jak to umí nejlepší šéfkuchaři na světě.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Jak udělat brambory které budou zlatavé a perfektně křupavé, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:



×