Jak uchovávat houby? Vyzkoušejte pastu a houbové koření!
Venku zapršelo a sezona hub se konečně rozjíždí. Letos si milovníci houbaření kvůli počasí na své příliš nepřišli, snad bude konec léta příznivější a postará se o plné košíky. Z nasbíraných úlovků lze kromě tradiční smaženice či houbové omáčky připravit i pastu nebo koření.
U nás v Evropě jsou houby i jejich sběr velmi populární a Češi platí za jedny z největších milovníků této potraviny. V historii však byla období, kdy se houby popularitě příliš netěšily. Protože jsou jedinečné, v přírodě se jim nic nepodobá a rychle rostou i zanikají, vyvolávaly v lidech značné podezření. Houbové klobouky vyrůstající v lese či u krajů cest probouzely v lidech strach, a ti se jim proto raději vyhýbali obloukem.
Užitečné a krásné
Době, kdy byly houby na seznamu toho, co je nežádoucí, už ale dávno odzvonilo. Dnes máme k houbám vřelý vztah a kvůli lesní nadílce si mnozí neváhají pořádně přivstat. Na konci léta se v lese objevují sametové klobouky hříbků, bedly na vysokých nohách i chutné lišky. Kdo se přejí smaženic, řízků a houbových omáček, může připravit z darů lesa také koření a pastu, které lze snadno zamrazit a uchovat tak pro pozdější použití.
Pasta z hub
Hodí se k dochucení omáček, jako nádivka do žampionových kloboučků či listového těsta, výtečná je i jako nátěrka na topinky nebo jako příloha k masu či do těstovin. Houbový Duxelles, jak se pastě přezdívá, pochází z Francie. Původní recept vznikl v 17. století a vytvořil ho francouzský kuchař Francois Pierre La Varenne, který pokrm pojmenoval po svém zaměstnavateli, markýzi d´Uxelles. Jak na světoznámou pastu, která se hodí jako základ pro spoustu pokrmů?
Potřebujete: 400 g čerstvých hub (ideálně žampionů nebo lupenatých hub), 2 šalotky, 1 snítku čerstvého tymiánu, 1 polévkovou lžíci sherry, 40 g másla, čerstvě umletý pepř, sůl, čerstvá petrželová nať
Jak na to: Houby očistíme a nadrobno nakrájíme. Šalotku najemno nakrájíme a necháme ji zesklovatět na pánvi v rozehřátém másle. Pak přidáme houby a za stálého míchání je 10 minut podusíme. Do pánve přilijeme sherry, přidáme byliny, pepř a směs vaříme pár minut na mírném plameni. Jakmile zhoustne, vypneme sporák a pastu necháme vychladnout. V dobře uzavřené nádobě vydrží v lednici až 12 dní, v mrazáku až osm týdnů.
Houbové koření
Dochucovadlo z hub může mít mnoho podob. Od klasického sypkého koření až po houbový sirup, který se hodí k vylepšení polévek a omáček. V našem receptu půjde o druhou variantu a potřebovat k tomu budeme nasušené houby, ideálně hříbky nebo ryzce.
Potřebujete: 50 g sušených hub, 1 cibuli, 2 bobkové listy, po snítce tymiánu a rozmarýnu, 1 stroužek česneku, lžičku soli, sušené listy celeru, pepř a máslo na smažení
Postup: Houby namočíme na 20 minut do horké vody. Na másle necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Houby vyjmeme z vody a výluh nevyléváme! Doplníme ho vodou na 0,75 l a společně s houbami ho přidáme do pánve. Vložíme koření, byliny a vše pozvolna vaříme přibližně půl hodiny. Poté směs přecedíme přes jemné sítko. Houby nasypeme do plátýnka a ještě je vymačkáme, tekutinu zachytíme a přidáme k vývaru. Opět ji nalijeme do hrnce a svaříme na poloviční množství, dokud nezíská konzistenci sirupu. Ten lze uchovávat v lahvích nebo ho nalít do tvořítka na led. Je to praktičtější a sirup zůstane déle použitelný.
Zdroj: Houby v přírodě a na talíři

Francouzské dušené hovězí s houbami a pomerančem
Luxusní pokrm inspirovaný francouzskou gastronomií. Hovězí a houby k sobě prostě patří.

Zapečená brokolice s houbami a sýrem
Nejen k masu, i k zelenině se houby skvěle hodí. Společně s brokolicí a sýrem vytvoří báječnou kombinaci pro zdravý oběd či večeři.

Tortilly plněné houbovou směsí
Italské tortilly naplněné houbami ocení nejen milovníci darů lesa hub.

Nakládané houby se zeleninou
Houby lze zakonzervovat i zavařené a jejich výtečnou chuť si naplno vychutnat později.

Houbové risotto
Oblíbený středomořský pokrm, to je rizoto s houbami. Bezmasý pokrm, který chutná a zasytí.