Jak poznat zralé avokádo? Stačí jednoduchý trik

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Avokádo: oblíbené, ale zrádné ovoce

Avokádo si získalo srdce mnoha milovníků zdravé stravy, přesto může být těžké odhadnout, kdy je plod skutečně připraven ke konzumaci. Na pohled totiž může vypadat jinak podle odrůdy – slupka může být tmavá i světle zelená, hladká nebo drsná. Skvělým vodítkem ale bývá stav stopky.

Stopka prozradí nejvíc

Zkuste lehce zatlačit na místo, kde byla stopka. Pokud jde snadno odlomit a pod ní je světlá, žlutavá barva, máte téměř jistotu, že avokádo je zralé. Když je stopka neodloupnutelná, plod ještě potřebuje čas. Naopak tmavá či hnědá barva pod stopkou značí, že je plod přezrálý nebo zkažený.

Zralost poznáte i na dotek

Zralé avokádo by mělo být mírně poddajné, ale ne příliš měkké. Pokud je tvrdé jako kámen, ještě dozrává. Naopak pokud se pod prsty propadá, je pravděpodobně už za zenitem. Slupka nemusí být vždy tmavá – některé odrůdy, jako například „Fuerte“ nebo „Bacon“, zůstávají zelené i ve zralém stavu.

Kde se pěstuje a jak dozrává?

Avokáda k nám cestují z Mexika, Peru, Chile, ale i Španělska či Afriky. Většina z nich je sklízená nezralá a dozrává během přepravy nebo doma u spotřebitele. Pokud ho potřebujete urychlit, dejte ho do papírového sáčku s jablkem nebo banánem – ty vylučují ethen, který proces zrání zrychluje.


Co když je uvnitř hnědé?

I když ideálně by měla být dužnina světle zelená a máslová, malé hnědé skvrny ještě nejsou důvodem k vyhození. Stačí je jednoduše vyříznout. I méně zralé avokádo je jedlé, i když bude chuťově tužší a méně výrazné.

Jak avokádo správně skladovat

Pokud avokádo ještě není zralé, nechte ho volně při pokojové teplotě. Zralý plod uchovejte v lednici, kde vydrží několik dnů. Nespotřebovanou půlku zakapejte citronovou šťávou nebo potřete olejem a zabalte do fólie – vydrží tak déle čerstvá.

Mražení? Proč ne

Avokádo lze dokonce i zmrazit, ideálně celé i s peckou. Po rozmražení bude mít sice vodnatější slupku, ale dužnina si zachová výživové hodnoty a snadno se zpracuje třeba do pomazánky.

Jak si ho vychutnat?

Nejchutnější je avokádo rozmačkané, posolené, s kapkou citronu a trochou česneku. Skvěle se hodí na tousty, do salátů nebo jako základ pro guacamole. Je jen na vás, jak ho využijete – když víte, jak poznat ten správný okamžik zralosti, nikdy už nešlápnete vedle.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Jak poznat zralé avokádo? Stačí jednoduchý trik, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:



×