Jak doma zpracovávat hrušky a jablka během podzimu
Podzimní úroda si žádá rychlé a šetrné zpracování
Podzim je každoročně ve znamení bohaté úrody jablek a hrušek. Pokud máte plný košík nebo dokonce celou zahradu posetou ovocem, je ten pravý čas začít s jeho zpracováním. Jablka a hrušky patří mezi nejvšestrannější druhy ovoce – dají se skladovat, sušit, zavařovat, odšťavňovat nebo z nich vařit marmelády, přesnídávky či dokonce čatní. Základem je rychle vytřídit plody podle kvality a začít se těmi, které dlouho nevydrží.
Přesnídávky a pyré pro malé i velké
Jednoduchý způsob, jak uchovat sladkou chuť podzimu, je výroba jablečných nebo hruškových přesnídávek. Oloupané ovoce poduste s trochou vody, rozmixujte a dochuťte citronem či skořicí. Pokud je zavaříte do sklenic, vydrží vám v špajzu klidně až do jara. Ideální jsou pro děti, ale i jako zdravá svačina do práce nebo školy.
Čerstvý mošt plný vitamínů
Lisovaný jablečný nebo hruškový mošt si můžete připravit doma i bez profi vybavení. Stačí šťávu vylisovat, přecedit a uchovat v lednici, nebo pasterizovat do lahví. Skvěle chutná čerstvý, ale vydrží i delší dobu, pokud ho správně zavaříte. Mošt je bohatý na vitamíny a ideální jako osvěžující nápoj pro celou rodinu.
Sušené plátky jako zdravé mlsání
Pokud máte sušičku nebo teplou troubu, pusťte se do sušení. Nakrájejte ovoce na tenké plátky a usušte je do křupava. Jablka a hrušky sušené na plátky jsou zdravou náhradou sladkostí a skvěle chutnají samotné, v müsli nebo v domácích tyčinkách. Skladujte je v dobře uzavřených dózách, aby nenasákly vlhkost.
Kompoty, marmelády i čatní pro milovníky domácích chutí
Zavařování je klasika, která nikdy nezklame. Připravte si jablečný nebo hruškový kompot, nebo zkuste netradičnější recepty jako marmelády s kořením či čatní – pikantní omáčku vhodnou k sýrům nebo masu. Kombinace ovoce s octem, cukrem a cibulí překvapí svou chutí a perfektně doplní zimní jídelníček.
Ocet a slupky jako bonus navíc
Nic nemusí přijít nazmar. Slupky a jádřince můžete využít k výrobě domácího octa. Stačí přidat vodu, cukr a nechat několik týdnů kvasit. Jablečný ocet má široké využití nejen v kuchyni, ale i pro zdraví. Sušené slupky navíc poslouží jako voňavý doplněk do domácích čajových směsí.
Každý plod má své využití
Nečekejte, až se ovoce zkazí – i spadané nebo mírně nahnilé kousky mají své využití. Ze zralých jablek a hrušek vytvoříte během chvilky zdravé dobroty, které obohatí váš jídelníček. Na webu Jidlo.cz najdete další inspiraci a recepty, jak využít sezónní ovoce beze zbytku a s chutí.
Jablečná povidla
Jablečná povidla jsou hustá, sladká pomazánka plná přirozené ovocné chuti. Připravují se pomalým vařením jablek s cukrem a skořicí, dokud nezískají tmavou barvu a mazlavou konzistenci. Skvěle se hodí na čerstvý chléb, do buchet nebo jako náplň do koláčů. Jejich vůně připomíná podzim a domácí pohodu.
Jablečný závin
Jablečný závin je tradiční moučník plněný nastrouhanými jablky, skořicí, cukrem a často i rozinkami nebo ořechy. Tenké těsto se peče dozlatova, až se jeho povrch krásně křupe. Podává se ještě teplý, často posypaný moučkovým cukrem a se šlehačkou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny. Je to oblíbený dezert, který voní po domově a babiččině kuchyni.
Jablečný punč
Jablečný punč je hřejivý nápoj plný vůní skořice, hřebíčku a sladkých jablek. Připravuje se z jablečného moštu nebo šťávy, často doplněný plátky pomeranče a kapkou rumu. Je ideální na podzimní a zimní večery, kdy příjemně zahřeje a navodí slavnostní atmosféru. Podává se horký ve sklenicích nebo hrníčcích, často ozdobený skořicovou tyčinkou.
Hruškový koláč
Hruškový koláč je jemný a šťavnatý moučník s kousky sladkých hrušek zapuštěných do vláčného těsta. Nejlépe chutná čerstvě upečený, kdy ovoce krásně změkne a těsto nasaje jeho šťávu. Často se dochucuje skořicí, vanilkou nebo nasekanými ořechy pro ještě bohatší chuť. Podává se samotný, s čajem nebo s kopečkem smetany.
Glazované hrušky
Glazované hrušky jsou elegantní dezert, který vyniká svou jemností a sladkou vůní. Hrušky se pomalu vaří v cukrovém sirupu s kořením, jako je skořice nebo badyán, dokud nezískají lesklý povrch. Podávají se teplé i studené, často s vanilkovou omáčkou nebo zmrzlinou. Tento dezert působí slavnostně a přitom zůstává jednoduchý a přirozený.
Hruškový kompot
Hruškový kompot je sladká a osvěžující pochoutka, která se skvěle hodí jako příloha i samostatný dezert. Hrušky se krátce povaří v cukrovém nálevu s plátky citronu a voňavým kořením, jako je skořice nebo hřebíček. Uchovávají si svou jemnou chuť a lehce křupavou strukturu. Nejlépe chutná vychlazený, podávaný ve skleničce s trochou sirupu.





