Jak doma zpracovávat hrušky a jablka během podzimu

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Podzimní úroda si žádá rychlé a šetrné zpracování

Podzim je každoročně ve znamení bohaté úrody jablek a hrušek. Pokud máte plný košík nebo dokonce celou zahradu posetou ovocem, je ten pravý čas začít s jeho zpracováním. Jablka a hrušky patří mezi nejvšestrannější druhy ovoce – dají se skladovat, sušit, zavařovat, odšťavňovat nebo z nich vařit marmelády, přesnídávky či dokonce čatní. Základem je rychle vytřídit plody podle kvality a začít se těmi, které dlouho nevydrží.

Přesnídávky a pyré pro malé i velké

Jednoduchý způsob, jak uchovat sladkou chuť podzimu, je výroba jablečných nebo hruškových přesnídávek. Oloupané ovoce poduste s trochou vody, rozmixujte a dochuťte citronem či skořicí. Pokud je zavaříte do sklenic, vydrží vám v špajzu klidně až do jara. Ideální jsou pro děti, ale i jako zdravá svačina do práce nebo školy.

Čerstvý mošt plný vitamínů

Lisovaný jablečný nebo hruškový mošt si můžete připravit doma i bez profi vybavení. Stačí šťávu vylisovat, přecedit a uchovat v lednici, nebo pasterizovat do lahví. Skvěle chutná čerstvý, ale vydrží i delší dobu, pokud ho správně zavaříte. Mošt je bohatý na vitamíny a ideální jako osvěžující nápoj pro celou rodinu.

Sušené plátky jako zdravé mlsání

Pokud máte sušičku nebo teplou troubu, pusťte se do sušení. Nakrájejte ovoce na tenké plátky a usušte je do křupava. Jablka a hrušky sušené na plátky jsou zdravou náhradou sladkostí a skvěle chutnají samotné, v müsli nebo v domácích tyčinkách. Skladujte je v dobře uzavřených dózách, aby nenasákly vlhkost.


Kompoty, marmelády i čatní pro milovníky domácích chutí

Zavařování je klasika, která nikdy nezklame. Připravte si jablečný nebo hruškový kompot, nebo zkuste netradičnější recepty jako marmelády s kořením či čatní – pikantní omáčku vhodnou k sýrům nebo masu. Kombinace ovoce s octem, cukrem a cibulí překvapí svou chutí a perfektně doplní zimní jídelníček.

Ocet a slupky jako bonus navíc

Nic nemusí přijít nazmar. Slupky a jádřince můžete využít k výrobě domácího octa. Stačí přidat vodu, cukr a nechat několik týdnů kvasit. Jablečný ocet má široké využití nejen v kuchyni, ale i pro zdraví. Sušené slupky navíc poslouží jako voňavý doplněk do domácích čajových směsí.

Každý plod má své využití

Nečekejte, až se ovoce zkazí – i spadané nebo mírně nahnilé kousky mají své využití. Ze zralých jablek a hrušek vytvoříte během chvilky zdravé dobroty, které obohatí váš jídelníček. Na webu Jidlo.cz najdete další inspiraci a recepty, jak využít sezónní ovoce beze zbytku a s chutí.

Jablečná povidla

Jablečná povidla


Jablečná povidla jsou hustá, sladká pomazánka plná přirozené ovocné chuti. Připravují se pomalým vařením jablek s cukrem a skořicí, dokud nezískají tmavou barvu a mazlavou konzistenci. Skvěle se hodí na čerstvý chléb, do buchet nebo jako náplň do koláčů. Jejich vůně připomíná podzim a domácí pohodu.


Jablečný závin

Jablečný závin


Jablečný závin je tradiční moučník plněný nastrouhanými jablky, skořicí, cukrem a často i rozinkami nebo ořechy. Tenké těsto se peče dozlatova, až se jeho povrch krásně křupe. Podává se ještě teplý, často posypaný moučkovým cukrem a se šlehačkou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny. Je to oblíbený dezert, který voní po domově a babiččině kuchyni.


Jablečný punč

Jablečný punč


Jablečný punč je hřejivý nápoj plný vůní skořice, hřebíčku a sladkých jablek. Připravuje se z jablečného moštu nebo šťávy, často doplněný plátky pomeranče a kapkou rumu. Je ideální na podzimní a zimní večery, kdy příjemně zahřeje a navodí slavnostní atmosféru. Podává se horký ve sklenicích nebo hrníčcích, často ozdobený skořicovou tyčinkou.


Hruškový koláč

Hruškový koláč


Hruškový koláč je jemný a šťavnatý moučník s kousky sladkých hrušek zapuštěných do vláčného těsta. Nejlépe chutná čerstvě upečený, kdy ovoce krásně změkne a těsto nasaje jeho šťávu. Často se dochucuje skořicí, vanilkou nebo nasekanými ořechy pro ještě bohatší chuť. Podává se samotný, s čajem nebo s kopečkem smetany.


Glazované hrušky

Glazované hrušky


Glazované hrušky jsou elegantní dezert, který vyniká svou jemností a sladkou vůní. Hrušky se pomalu vaří v cukrovém sirupu s kořením, jako je skořice nebo badyán, dokud nezískají lesklý povrch. Podávají se teplé i studené, často s vanilkovou omáčkou nebo zmrzlinou. Tento dezert působí slavnostně a přitom zůstává jednoduchý a přirozený.


Hruškový kompot

Hruškový kompot


Hruškový kompot je sladká a osvěžující pochoutka, která se skvěle hodí jako příloha i samostatný dezert. Hrušky se krátce povaří v cukrovém nálevu s plátky citronu a voňavým kořením, jako je skořice nebo hřebíček. Uchovávají si svou jemnou chuť a lehce křupavou strukturu. Nejlépe chutná vychlazený, podávaný ve skleničce s trochou sirupu.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Jak doma zpracovávat hrušky a jablka během podzimu, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:



×